1. Bolånebloggen
  2. Bäst tips för dig som ska köpa eller sälja bostad

Bäst tips för dig som ska köpa eller sälja bostad

Är det dags att köpa nytt boende? Eller ska du sälja? Sharon Lavie ger sina bästa tips.

Sharon Lavie - sparekonom på Lendo och Schibsted

2023-02-07

Högre ränteläge, ökade elpriser och matpriser har sammantaget ökat hushållens kostnader med flera tusenlappar varje månad. Finansinspektionens undersökning 1 visar att den genomsnittliga månatliga kostnadsökningen för en ny bolånetagare som köpt ett småhus blir nästan 14 000 kronor i Stockholm och Malmö medan de som bor i lägenhet eller i norra Sverige kan komma undan med en genomsnittlig kostnad på minst 2 700 kronor.

De genomsnittliga bostadspriserna i riket har hittills påverkats negativt med prisfall på mellan 7,4 - 7,7 % det senaste året, för bostadsrätter respektive villor. Om det blir ytterligare prisnedgångar eller om utvecklingen stannar till våren påverkas främst av faktorer som inflationen, arbetslösheten, kriget i Ukraina och hur djup lågkonjunkturen blir.

Köpa eller sälja först?

En vanlig fundering en bostadsbytare står inför är om man ska köpa eller sälja först. I nuvarande marknad kan det vara klokt att sälja bostaden först, på så sätt vet du exakt hur mycket du behöver låna när du själv ska ge dig ut på bostadsjakt. När marknaden är hetare och bostäderna säljs snabbt och dyrt har det varit vanligare att bostadsbytare köpt en ny bostad först och sedan lagt ut sin bostad till försäljning för att inte riskera att stå utan bostad.

Är det rätt läge att ge sig in i bostadsmarknaden nu? Står du utanför bostadsmarknaden så kan nu vara ett gyllene läge att kliva in. Priserna är lägre och de är färre som budar på objekten. Du som vill byta bostad kanske grämer dig över hur mycket din nuvarande bostad har tappat i värde. Det du kan trösta dig med att om du ska köpa en ny bostad så har även den förmodligen gått ned i pris.

En bra tumregel är att köpa och sälja den gamla bostaden i samma marknad. Då minskar risken för att göra en dålig affär, som tex att du köper dyrt och säljer billigt. Utgå ifrån de behov och ekonomiska förutsättningar du har snarare än att försöka hitta en optimal ”timing”. Planerar du att bo i bostaden länge minskar risken att den tappat i värde den dagen du ska sälja. Genom att löpande amortera på ditt bolån sänker du din belåningsgrad och blir inte lika känslig för prisnedgångar. Men tänk på att inte binda allt ditt kapital i bostaden och bygg gärna upp även en buffert för oförutsedda händelser som att nåt behöver repareras eller en dyr elräkning.

Missar att undvika i köpprocessen

Ett misstag många gör är att de är oförberedda och väntar med att ansöka om lånelöfte till när budgivningen väl startat. När drömbostaden väl dyker upp, blir det väldigt bråttom och dyrbar tid spills på att vänta på att banken ska ge klartecken. Ibland kan budgivningar gå snabbt och du riskerar att inte hinna få alla ekonomiska dokument på plats i tid. Är du förberedd har du däremot ett övertag mot de andra budgivare som inte har lånelöftet klart. Ytterligare ett misstag är att inte jämföra olika bolåneerbjudanden och av gammal vana vända sig till sin vanliga bank.

Det finns ett brett utbud av långivare som kan konkurrera med exempelvis lägre ränta. Tänk att varje tiondels procent (0,1%) som du lyckas få i lägre ränta innebär 1 000 kronor lägre kostnad för varje miljon du har i lån. Har du ett lån på 3 miljoner betyder det 3 000 kronor per år. Pengar som du kanske hellre vill ha som buffert eller investera.

Taggar:

BOLÅNLÅN