1. Bolånebloggen
  2. Bostadsstress? Tipsen för att hitta studentboende

Bostadsstress? Tipsen för att hitta studentboende

Vår sparekonom Sharon Lavie med tips till stressade studenter.

Sharon Lavie, sparekonom Lendo. Grön blus

2024-08-28

Att hitta boende som student kan vara en utmaning, men det finns flera alternativ att överväga. Här följer en detaljerad genomgång av de vanligaste boendealternativen i Sverige för studenter, vad de kostar i genomsnitt, samt vad man bör tänka på juridiskt och ekonomiskt vid tecknande av kontrakt. 

1. Studentbostad

Studentbostäder är ofta det mest eftertraktade boendealternativet för studenter. Ett tips är att ställa sig i kö redan innan man har blivit antagen för att ha längre kötid när det är dags att flytta. För att få en studentbostad måste du vara student och visa upp antagningsbevis vid kontraktsskrivningen.

Kostnad: Hyran varierar beroende på storlek, standard och läge, men en rimlig månadshyra bör ligga på som mest 35 % av studiemedlet, vilket motsvarar cirka 4 605 kr per månad. I praktiken kan hyran dock vara högre, speciellt i större städer.

Tänk på: Många studentbostäder har 10-månaders hyra, vilket innebär att juni/juli eller juli/augusti är hyresfria. Det är viktigt att göra en budget för att få ihop studentekonomin, särskilt om hyran överstiger rekommenderad nivå. 

2. Bo som inneboende

Att vara inneboende innebär att du delar rum eller lägenhet med en förstahandshyresgäst eller bostadsrättsinnehavare. Detta kan vara ett bra alternativ om du är ute i sista minuten.

Kostnad: Hyran för en del av en hyresrätt ska ligga i proportion till vad hyresgästen själv betalar per kvadratmeter. Om rummet är möblerat kan man lägga på cirka 15 %.

Exempel:  

Lägenheten är 80 m2 och kostar 8 000 kr/mån

8 000/80 m2 = 100 kr/m2 

Det finns två sovrum om 17 och 13 kvm, varav det som hyrs ut är 13 kvm.

I övrigt delar de på bostadens yta.

80 – 17+13 = 50 kvm gemensam yta +13 kvm egen yta=

(25+13) x 100 = 3 800 kronor/månaden

3 800     x 1.15 (plus 15 %) = ca: 4 370 kr/månaden 

Tänk på: Det är viktigt att ha ett skriftligt inneboendekontrakt där det framgår vad som ingår i hyran och vilka regler som gäller för boendet. 

3. Hyra i andra hand

I storstäder är det vanligt att hyra en lägenhet i andra hand. Detta kan ske om ordinarie hyresgäst till exempel ska studera utomlands eller arbeta i en annan stad.

Kostnad: Det är inte tillåtet att ta ut högre hyra än vad förstahandshyresgästen betalar. Ett påslag på högst 15 % kan göras om lägenheten är möblerad.

Exempel: Om månadshyran är 10 000 kr och lägenheten är fullt möblerad kan andrahandsuthyraren ta ut upp till 11 500 kr/mån.

Tänk på: Se till att det finns ett skriftligt samtycke från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen för andrahandsuthyrningen. Om hyran är för hög kan du ansöka om återbetalning av överhyran hos hyresnämnden. 

4. Studentkorridor

Ett annat alternativ är att bo i en studentkorridor där du har ett eget rum men delar ett kök med andra studenter. Hyran för ett korridorrum varierar men ligger ofta mellan 2 500 och 4 000 kr per månad. Rummen brukar vara mellan 15 och 22 kvadratmeter stora. Du har egen toalett och för det mesta även egen dusch. Ibland finns kökspentry på rummet, men oftast inte. 

5. Kompisboende eller Kollektivboende

Dela på en dubblett med en kompis eller en större lägenhet eller hus med flera. Detta kan vara ett ekonomiskt alternativ och ger dessutom ett socialt nätverk. 

6. Köpa bostadsrättslägenhet

Du kan också välja att köpa en lägenhet. Det innebär då att du köper en andel i en bostadsrättsförening och på så sätt får tillgång till en lägenhet. För att kunna köpa en bostadsrättslägenhet behöver du ha en kontantinsats på minst 15% av bostadens köpeskilling. Resterande kan du ansöka om att låna av banken. Banken kommer göra en bedömning av din ekonomi och om du har förutsättningar till att betala tillbaka bolånet. Är du student med endast studiemedel, kan banken kräva att du har en medlåntagare, exempelvis en förälder, för att godkänna lånet. Tänk på att när du bor i en bostadsrätt behöver du både betala tillbaka eventuella lån till banken och betala en månadsavgift till bostadsrättsföreningen.

Tips vid val av boende

1. Läge: Tänk på avståndet till universitetet och kollektivtrafik. Ett centralt boende kan vara dyrare, men kan spara tid och resekostnader.

2. Budget: Gör en noggrann budget och se till att hyran inte äter upp för mycket av ditt studiemedel. Räkna in alla kostnader, inklusive eventuella avgifter för el, internet och försäkring.

3. Kontrakt: Läs igenom hyreskontraktet noggrant. Se till att alla villkor är tydliga, inklusive uppsägningstid, vad som ingår i hyran och eventuella regler för boendet.

4. Försäkring: Skaffa en hemförsäkring för att skydda dina ägodelar och dig själv vid eventuella skador eller olyckor.

5. Bedrägerier: Var uppmärksam på att det finns personer som utnyttjar den höga efterfrågan på bostäder och antalet bedrägerier ökar. Hyr du en bostad i andra hand så se till att inte betala något förskott innan du besökt bostaden, skrivit på kontrakt och fått nycklarna. Dubbelkolla vem som står skriven på adressen och att det är samma person du skriver kontrakt med. Prata även med hyresvärden om det gäller en hyreslägenhet för att försäkra dig om att lägenheten får hyras ut till dig.

Är det svårt att klura ut hur pengarna ska räcka som student? Missa inte vår artikel om hur du klarar studentekonomin.