1. Bolånebloggen
  2. Dubblade räntor - då bromsade bolånen in rejält

Dubblade räntor - då bromsade bolånen in rejält

Svenskarnas skuldsättning bromsade in under 2022.

utlåning 2022

2023-01-16

Ny statistik visar att tillväxttakten var den lägsta på nästan 17 år. Bolånen utgör nu 82 procent av den totala utlåningen till privatpersoner. På ett år har boräntorna mer än fördubblats. 

De oroliga tiderna har fått utlåningen att bromsa in rejält det senaste året. Ny statistik från SCB för november 2022 visar att finansinstitutens utlåning växt med 4,1 procent under det senaste året.  Det är den lägsta ökningen sedan januari 2006. 

Bostadslånen ökade under året med 4,5 procent, medan konsumtionslån växte något mindre, 3,7 procent. Bostadslån utgör nu 82 procent av den total utlåningen till hushåll. Konsumtionslån utgör nu sex procent. 

En växande kategori lån är bolån från andra än bankerna, så kallade bostadskreditinstitut. De ökade med 30 procent under 2022, men står ändå bara för 1,2 procent av bostadslånen. 

De genomsnittliga bolåneräntorna har ökat kraftigt, enligt SCB. Den som tecknar ett nytt rörligt bolån får nu betala 3,21 procent i ränta. Det är mer än en fördubbling om vi jämför med hur det såg ut för ett år sedan. För den som väljer bundna räntor är utvecklingen ännu mer dramatisk. Räntan på nya avtal för bolån med bindningstider mellan 1 och 5 år var i genomsnitt 3,88 procent, jämfört 1,34 procent i november 2021. Det är nästan en tredubbling. 

För första gången på länge kan den som sätter in pengar på banken nu får ränta, enligt SCB:s statistik. Hushållens genomsnittsränta för nya insättningar på bankkonton var 0,64 procent. Räntan på konton med bindningstid eller begränsat antal fria uttag uppgick till 1,11 procent.