1. Bolånebloggen
  2. Prognos styrränta & boränta - så tror experterna

Prognos styrränta & boränta - så tror experterna

Ränteprognos mars 2025 och framåt *text uppdaterad 2/4

prognos boränta styrränta Lendobloggen bostad

2025-04-02

Både styrräntan och boräntan har fallit kraftigt under det senaste året. Nyligen sänktes styrräntan till 2,25 procent. Boräntorna har följt efter ner. Nu pekar nya prognoser från både banker och Riksbanken att räntorna snart nått botten – konjunkturen visar tecken på att snart vända. Här är en genomgång av de senaste prognoserna över både styrränta och boränta. 

Räntan kan ha bottnat för denna gång. Riksbankens prognos pekar på oförändrade räntor de kommande åren – då det kan vara läge att binda bolånet.

– För hushåll som vill binda sina bolån kan det fortfarande vara attraktivt att göra det i närtid, då marknadsräntorna har stigit klart mer än boräntorna, menar Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Efter två raka räntebesked där Riksbanken valt att lämna styrräntan oförändrad pekar nu det mesta på att Riksbanken sätt punkt för räntesänkningarna denna gång – totalt blev det sex sänkningar på mindre än ett år.

Vid det senaste räntebeslutet sa Riksbankens att styrräntan väntas ligga oförändrad på omkring 2,25 procent ända fram till första kvartalet 2028. Man var dessutom tydlig med att räntehöjningar kan bli aktuella om inflationen och de stigande matpriserna inte börjar vända nedåt.

Att marknaden nu bedömer det som osannolikt att styrräntan kommer att sänkas ytterligare har fått marknadsräntorna att stiga. Det har i sin tur fått bankerna att börja höja sina bolåneräntor, och flera banker har redan hunnit höja sina bolåneräntor flera gånger sedan början av mars.

Men det finns fortfarande indikationer som snarare talar för att styrräntan istället kan komma att sänkas, eller att Riksbanken åtminstone låter bli att höja. Bland annat lyfte Riksbanken fram att den oväntat starka svenska kronan kan bidra till att dämpa inflationen, samtidigt som oro i omvärlden och en fortsatt svag svensk ekonomi talar emot eventuella räntehöjningar.

– Flera faktorer kan påverka inflations- och konjunkturutsikterna och därmed även penningpolitiken framöver. Det finns risker kopplade till såväl utvecklingen i omvärlden som den svenska konjunkturen och kronans växelkurs som kan göra att inflationen blir högre eller lägre än väntat, skriver Riksbanken i sin penningpolitiska rapport.

Vad tror då de svenska storbankerna och marknadsexperterna om styrräntan och bolåneräntorna den kommande tiden? Lendo har samlat prognoser över hur experterna styrräntan och bolåneräntorna tror att räntorna utvecklas de kommande månaderna och åren.

Bankernas prognoser styrränta och boränta

SBAB

SBAB prognos styrränta och boränta

Hos SBAB förutspår man att Riksbanken kommer att behöva sänka styrräntan i september år med 0,25 procentenheter ned till 2 procent, och att inflationen är den viktiga variabeln som kommer avgöra vad Riksbanken kommer att göra under året.

SBAB ser också tydligt att marknadsräntorna trendat uppåt de senaste månaderna, och att faktum är att marknadsräntorna prisar in en räntehöjning under 2025 eller 2026. Man räknar därför med att året kan bli volatilt för rörliga bolån, där räntorna kan komma att både höjas och sänkas under årets gång.

– Omräknat till boräntor är vår bedömning att de rörliga räntorna (3-månadersräntorna) kommer att stiga långsamt de närmsta månaderna, sjunka tillbaka under hösten, för att därefter fortsätta stiga långsamt, skriver SBAB.

För de bundna bolånen förutspår man istället en långsamt uppåtgående räntetrend.

– Vi räknar med att de längre boräntorna fortsätter stiga framöver om än i en långsammare takt. Den långsiktiga nivån bedömer vi ligger nära 4 procent för bolån med lång bindningstid, och något lägre för bolån med medellång bindningstid, förutspår SBAB:s analytiker Robert Boije och Sten Hansen.

SBAB:s prognos visar att det för närvarande är något billigare att välja rörlig bolåneränta, men analytikerna påpekar samtidigt att bunden ränta kan vara ett smartare val för den som önskar mer stabilitet i ekonomin.

– För bindningstider på ett till fem år förväntas räntekostnaden bli 0,1 till 0,2 procentenheter högre för ett bundet bolån jämfört med ett bolån med rullande 3-månadersränta, skriver SBAB i sin analys.

Prognos SBAB Framtida genomsnittsräntor med olika bindningstid


3 mån1 år2 år3 år
Apr 20253,23,33,33,4
Jan 20263,23,33,43,5
Jan 20273,33,43,53,6
Jan 20283,33,53,63,7
Jan 20293,43,53,63,7

Källa: SBAB mars 2025

Swedbank prognos styrränta och boränta

På Swedbank tror man att det är färdigsänkt från Riksbanken. För bundna bolån tror Swedbank att de långsamt kommer att stiga från nuvarande nivåer, samtidigt som man förutspår att räntan på rörliga bolån kommer att ligga kvar kring nuvarande nivåer de kommande månaderna.

Den rörliga bolåneräntan väntas därmed ligga kring 3,3 procent enligt Swedbanks prognoser, medan räntorna på bundna lån förväntas öka till cirka 3,60 procent för treåriga löptider och till 3,8 procent för femåriga löptider under året.

– Inga fler räntesänkningar är att vänta från Riksbanken. Det höga inflationsutfallet för februari var spiken i kistan. Det gör att prognoserna på bolåneräntor också revideras upp. De rörliga bolåneräntorna förväntas ligga kvar på 3,3 procent framöver medan de bundna bolåneräntorna förväntas stiga, skriver Swedbank i sin senaste prognos.

Prognos Swedbank prognos boränta

2025 jan (utfall)2025 jun2025 dec2026 jun
Bolåneräntor



3 mån3,313,303,303,30
3 år3,143,403,603,60
5 år3,203,603,803,80

Källa: Swedbank 7 mars 2025

Handelsbanken prognos styrränta och boränta

Handelsbankens analytiker skriver i sin senaste Fastighetsrapport att de tror att Riksbanken har sänkt klart. Handelsbanken menar att en styrränta på 2,25 procent är väl avvägd mot bakgrund av stigande inflation, ökade matpriser och en ekonomi som ännu inte fått ordentlig fart.

– Vår prognos har stärkts både av att Riksbanken själva nu har en likadan prognos och av att data på senare tid stödjer bilden att inflationen snarare kommer ligga över än under inflationsmålet och att återhämtningen är på gång om än långsamt, menar Handelsbankens experter.

Handelsbankens experter ser dock tydliga risker. Den globala oron och en enorm ökning på försvarsutgifter skulle kunna göra det svårt att hålla nere inflationen, vilket man menar skulle kunna få Riksbanken att tvingas göra en räntehöjning. Men man menar ändå på att den snabba uppgången i marknadsräntor som pressat upp bolåneräntorna den senaste månaden kan vara orimlig.

– Uppgången i svenska statsobligationsräntor och marknadsräntor tycker vi är något överdriven. Dels för att vi inte räknar med att Riksbanken höjer räntan och dels för att Sverige har en mycket låg statsskuld i en internationell jämförelse, skriver Handelsbanken.

Vad det gäller valet mellan rörligt och bundet bolån menar Handelsbanken att det just nu är marginella skillnader mellan att välja ränta och tvåårig bunden ränta, men att bolån med fem eller tio års bindningstid framstår som relativt dyra.

Nordea prognos styrränta och boränta

Nordea är överens med andra banker om att Riksbankens räntesänkningar är över för denna gång. Banken instämmer också i Riksbankens prognos och ser det som trovärdigt att styrräntan sannolikt kommer att ligga på 2,25 procent under de närmaste åren.

Enligt bankens prognos innebär det en listränta på 4,29 procent på ett rörligt tremånaders bolån, medan bundna räntor med löptider mellan 2 och 5 år förväntas ligga mellan 3,8 och 4 procent. För den som fortfarande är i valet och kvalet mellan att välja rörligt eller bundet bolån menar Nordeas chefekonom att bundna bolån fortfarande kan vara lockande, då marknadsräntorna stigit mer än bolåneräntorna den senaste tiden.

– För hushåll som vill binda sina bolån kan det fortfarande vara attraktivt att göra det i närtid, då marknadsräntorna har stigit klart mer än boräntorna. Till det ska läggas att räntor till längre löptider är lägre än räntan med den kortaste löptiden, menar Nordeas chefekonom Annika Winsth.

Prognos Nordea prognos styrränta och boränta


2025-03-243 måndec - 25jun - 26dec - 26
Styrräntan2,252,252,252,252,25
Boränta Nordea




3 mån4,294,294,294,294,29
2 år3,633,753,803,904,00
5 år3,783,853,904,004,10

Källa: Nordea mars 2025

SEB prognos styrränta och boränta

På SEB håller man med övriga banker kring att Riksbanken har sänkt färdig och att bolåneräntorna har bottnat. Banken ser också tydligt att den geopolitiska oron och de oförväntat höga inflationssiffrorna påverkat marknadsräntorna, vilket tryckt upp bolån med lite längre löptider.

Enligt SEB pekar mycket på att Riksbanken inte rör styrräntan på flera år, vilket talar för att rörliga bolåneräntor kommer vara ett billigare alternativ än bundna bolån de kommande åren. Dock finns det betydande osäkerhetsfaktorer som kan förändra läget snabbt. Ett bundet lån med 2–3 års löptid kan därför vara en prisvärd försäkring för eventuella ränteförändringar, menar banken.

Länsförsäkringar prognos styrränta och boränta

Länsförsäkringars tolkning är tydlig och i linje med många andra. Riksbanken har sänkt färdigt och inga fler sänkningar i närtid är att vänta. Enligt bankens boränteprognos förväntas de rörliga bolåneräntorna ligga runt 3 procent framöver, medan bundna räntor pressas upp av omvärldsoro och marknadsräntor, men att de inte bör stiga kraftigt från nuvarande nivåer.

Man påpekar dock att om den ekonomiska utvecklingen i euroområdet och USA försämras så kan Riksbanken tvingas till nya räntesänkningar. För hushåll med små marginaler eller behov av förutsägbara kostnader kan ett bundna bolån ändå vara ett klokt val, menar Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg.

– Historiskt sett har det varit billigare att ha rörligt, men med rörlig ränta blir dina månadskostnader mer oförutsägbara. Det finns därför ett stort värde att få en ökad planerbarhet i privatekonomin med bunden ränta. Det kan därför vara tänkvärt att binda en del av bolånet, säger Stefan Westerberg på Länsförsäkringar.

202420252026
Styrräntor2,52,252,25
Boräntor


3 månader3,43,33,3
2 år3,03,33,3
5 år3,13,43,5

Källa: Länsförsäkringar mars 2024

Fyra saker att tänka på innan du flyttar ditt bolån

Jämför olika långivare

Se alltid till att jämföra olika räntor och villkor hos banker och långivare. Genom att jämföra olika banker och långivare kan du enkelt se vilket erbjudande som ger dig de bästa villkoren och den lägsta räntan. Genom att ansöka om bolån genom Lendo kan du få erbjudanden från flera olika aktörer med hjälp av endast en ansökan och kreditupplysning.

Hos oss på Lendo kan du också jämföra bolån om du funderar på att flytta bolån eller omförhandla ditt nuvarande bolån. Du förbinder dig inte till något när du ansöker om ett bolån hos oss på Lendo.

Har du frågor om Lendos bolån eller vill gå igenom dina förutsättningar kan du alltid ringa Lendos handläggare på 0771-131310 så hjälper vi dig.

Ränteskillnadsersättning bolån

Det kan ibland löna sig att bryta ett bundet bolån och byta till en annan bank om ränteskillnaden är väldigt stor. Tänk dock på att du kan behöva betala en ränteskillnadsersättning till din nuvarande bank om du vill lösa lånet i förtid. Se därför till att räkna med även den kostnaden i din kalkyl och se om det fortfarande är värt att lösa bolånet i förtid. Kom ihåg att ränteskillnadsersättningen är avdragsgill.

Begär ut ett amorteringsunderlag

Funderar du på att flytta ditt bolån? Då är det en god idé att redan nu begära ut ett amorteringsunderlag. Ett amorteringsunderlag innehåller bland annat information om din nuvarande amorteringstakt och vilken värdering som ligger till grund för din amortering. Genom att begära ut ett amorteringsunderlag signalerar du till din nuvarande bank att du överväger att byta långivare, och många banker går därför ut och erbjuder en lägre ränta för att behålla dig som kund.

Samtycke

Om du vill öka ditt bolån i samband med en flytt av bolånet och banken kräver nya inteckningar och pantbrev behöver du även ett skriftligt medgivande från din sambo eller make/maka. Hos Lantmäteriet finner du en bra mall som du kan använda till detta.