10 tips - så förbereder du årsbokslutet
Nyår närmar sig med stormsteg och snart är det dags för årsbokslut för många företag.
2021-12-20
Börja arbetet redan i dag så kommer sifferjobbet att gå lättare. Här är 10 tips för att du ska bli klar med årsredovisningen i god tid.
Efter nyår är det dags för bokslut för de flesta av Sveriges företag. Det gäller oftast både enskilda firmor, handelsbolag och aktiebolag. Har du aktiebolag är det extra viktigt att du är ute i god tid och inte skjuter upp bokslutsarbetet.
Det är också klokt att arbeta med periodrapporter under året med periodiseringar. Både för att veta hur det går för ditt företag och för att du ska slippa så mycket jobb när det är dags för bokslut.
Inventera lager
Om du har ett lager som ska inventeras är det en god idé att planera i tid. Ha rutiner och instruktioner för hur det ska göras och meddela den personal som behöver vara med. Om du har bra ordning på lagret brukar det gå enklare.
Ha koll på kundreskontran
Ha regelbunden koll på din kundreskontra, dels för att se att kunderna betalar i tid, dels för att kunna göra nedskrivningar för fordringar du aldrig kan få in, eller bokföra osäkra fordringar. Ibland händer det också att kunder dubbelbetalar, se till att betala tillbaka dessa pengar.
Ha koll på leverantörsreskontran
Håll ordning på papperna och se till att du fått kreditfakturor som du blivit lovad. Kanske har du kreditfakturor som du inte utnyttjat hos leverantören. Försök att få in dessa pengar före bokslutet.
Aktivera investeringar som ska skrivas av
Håll god ordning på ditt anläggningsregister och vilka tillgångar som ska bokföras som anläggningar och vilka avskrivningar som ska göras för året. Finns det fullt avskrivna inventarier som är utrangerade ska dessa rensas bort.
Periodisera förutbetalda intäkter
Om du har fakturerat eller tagit betalt för tjänster och produkter som du levererar först efter bokslutet ska det bokföras som en skuld i bokslutet.
Periodisera förutbetalda kostnader
Vissa kostnader betalar du i förskott för en längre tid. Det kan till exempel gälla hyra och försäkring. Detta är en tillgång i redovisningen. Håll koll så att dessa blir bokförda som förutbetalda kostnader.
Kvitton
Kvitton från olika utlägg och kortinköp är en av de mest betungande delarna inför bokslutsarbetet. Det är lätt att skjuta upp kvittoavstämningarna, men det blir desto värre när gamla kvitton ligger på hög. Gör din kvittoredovisning regelbundet, eller ta hjälp av nya digitala tjänster som håller koll på dina kvitton.
Planera för resultatet
Gör en överslagskalkyl så att du ligger rätt i inbetalningar av preliminär inkomstskatt till Skatteverket. Om din vinst blir högre kan du behöva betala mer, blir vinsten lägre kan du ha pengar att fordra.
Beställ engagemangsbesked
När bokslutsdagen är passerad är det en bra idé att samla in engagemangsbesked från banker och kreditinstitut så att du har verifikationer på alla tillgångar och skulder.
Stäm av alla konton
När du börjar få ordning på alla papper bör du stämma av så att beloppen i din bokföring stämmer med alla konton.
Gör bokslutet själv eller med en bokföringsbyrå
När det är dags att göra bokslutet kan du antingen anlita en redovisningskonsult eller göra jobbet själv om du är kunnig. I dag finns det många digitala bokföringstjänster som gör jobbet enkelt.
Taggar:
FÖRETAGSLÅNVAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för företag
Checkkredit
Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.
Företagskredit
Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.
EU-lån
EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.
Lån till aktiebolag
Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.
Våra partners företag
Lendo har 12 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.
Fastighetslån företag
Behöver du lån för en fastighet? Ansök på Lendo!
Privatlån
Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.