1. Företagsbloggen
  2. 5 positiva tecken på att krisen börjar lätta:

5 positiva tecken på att krisen börjar lätta:

”Återhämtningen kan gå snabbare än vi trott”

Magdalena Andersson konjunkturen ser ljusare ut

2020-06-18

Ser du också ljuset i tunneln? Nu kommer allt fler tecken på att coronakrisen börjar lätta – men det finns också orosmoln. 

– Återhämtningen kan komma att gå snabbare än vad vi trodde. Jag kanske är lite optimistisk här. Men jag tror att det är ganska bra att man är optimistisk, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till Ekot.

Våren 2020 kommer att gå till historien som en av de tuffaste perioderna vi upplevt. Dels för de tragedier som följt i coronapandemins spår, dels för de ekonomiska utmaningar som de flesta av oss fått uppleva. Inte minst för dig som är småföretagare har de senaste månaderna varit en svår prövning. I tider som dessa kan vi behöva positiva nyheter för att vi ska kunna känna optimism.

Vi på Lendo har listat 5 positiva nyheter som faktiskt visar att krisen redan håller på att lätta en aning. 

Bilförsäljningen har börjat öka

Hur många nya bilar som säljs brukar vara en första indikator på hur konjunkturläget är. Och från Volvo Cars kommer positiva nyheter om att efterfrågan vänt upp igen. I Kina säljs det till och med fler bilar än före coronan.

– Jag kanske är lite optimistisk här. Men jag tror att det är ganska bra att man är optimistisk. Vi behöver få tillbaka vår ekonomi till normalläge. Alltså inte tillbaks till så som det var, utan att vi får full aktivitetsnivå i ekonomin, säger vd:n Håkan Samuelsson till Ekot.

Finansministern ser positiva signaler

Läget är fortfarande långt ifrån vad det var innan coronakrisen bröt ut, men nu rapporterar finansminister Magdalena Andersson att hon börjar se positiva tecken, även om arbetslösheten ökar och är ett orosmoln. BNP-fallet skrivs ner till sex procent, från tidigare befarade sju procent. Under torsdagen före midsommar analyserade hon läget så här: 

– Jämfört med den senaste prognosen i vårpropositionen har vi reviderat ned tillväxtprognosen för Sverige, men mindre än vad vi befarade. Vi ser nu tecken på viss återhämtning.Men det dröjer till ekonomin är tillbaka till nivån före krisen. Dit når vi 2022. Relativt andra länder är vi ändå ganska väl rustade, säger Magdalena Andersson.

Framtidstron tillbaka i svensk handel

Handlarnas framtidstro störtdök när coronakrisen slog till. I takt med att samhället börjar öppna upp igen ljusnar framtidsutsikterna. Men nu kommer ljusare prognoser. 

- Det har varit tre tuffa coronamånader med stora försäljningstapp för handeln. Lättade reserestriktioner och att rörligheten i samhället sakta börjar komma igång igen inför sommaren är en nyckel för att många butiker ska kunna överleva, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.  

Svensk Handels Handelsbarometer för juni visar att Framtidsindikatorn för butikshandeln, som sammanfattar handlarnas framtidstro, stiger med 9,2 enheter till 79,6, vilket fortfarande är avsevärt lägre än vid samma period förra året och en bra bit under den neutrala nivån på 100, men samtidigt en kraftig ökning.

Konkurserna börjar att minska

UCs statistik visar att de kraftiga konkursökningarna landet har upplevt de senaste månaderna har minskat. Konkurserna är åter på relativt normala nivåer. I maj ökar antalet konkurser med 5 procent jämfört med maj i fjol. Inom byggindustrin minskar antalet konkurser med 22 procent, då 2,8 bolag per dag gick i konkurs i maj jämfört med 3,5 bolag per dag i maj 2019.

Den bransch som inte följer trenden är hotell- och restaurangbranschen. Där ökar fortfarande konkurser, i maj med 54 procent jämfört med maj i fjol. Under ett webbinarium som vi på Lendo arrangerade tillsammans med UC varnade Siri Bengtsson, småföretagsansvarig på UC, för att blåsa faran över för konkurser.

– Det är jätteviktigt att tänka på att det finns en eftersläpning och att krisen får effekt under lång tid framöver. Vi ser en tillväxt som sjunker och det kommer få stor påverkan på riskprognoserna framöver. Hösten kommer att bli väldigt tuff för många, säger Siri Bengtsson.

Här kan du se webbinariet: https://www.youtube.com/watch?v=2A3bPtkBkJ

Positiva signaler från tillverkningsindustrin

Konjunkturinstituet (KI) uppger nu att allt färre företag inom tillverkningsindustrin säger att omsättningstappet är stort. Detta enligt KI:s senaste extramätning i juni. 

– Nu är det fem procent av företagen som uppger det, för två veckor sedan var motsvarande siffra 13 procent. Det är framförallt företag verksamma inom investeringsvaruindustrin som rapporterar att omsättningen är högre jämfört med tidigare", skriver KI i sitt pressmeddelande.

Fortfarande finns det dock stora utmaningar för många människor och företagare i vårt samhälle. Arbetsförmedlingen rapporterar om dystra utsikter med höga varsel och stigande arbetslöshet. Men håll ut, för varje dag kommer det lite fler tecken på att vi går mot bättre tider.