1. Företagsbloggen
  2. Äntligen börjar konkursvågen att avta

Äntligen börjar konkursvågen att avta

En efterlängtad ljusning kom i juni för Sveriges företagare som nu kan börja andas ut.

konkurser minskar Lendobloggen företag

2024-07-17

Konkursvågen som länge plågat landets företagare börjar nu äntligen att lätta. – Den minskning vi nu ser är en tydlig indikation på att alla de politiska åtgärder som vidtagits under våren, inklusive Riksbankens räntesänkning i maj, fått positiva effekter på svenskt näringsliv, säger Gabriella Göransson, vd för kreditinformationsbolaget UC.

Sedan augusti 2022 har konkurserna månad för månad ökat jämfört med tidigare år och nått mardrömsnivåer. Men nu har trenden vänt och för första gången på två år har antalet konkurser i Sverige äntligen minskat. I juni minskade konkurserna i Sverige med fyra procent jämfört med juni månad förra året.

Framför allt är det restaurangbranschen som sett en tydlig förbättring. Där noterades i juni en minskning på hela 38 procent i antalet konkurser. Även detaljhandeln såg en förbättring och där minskade antalet konkurser med 13 procent. Men för byggsektorn är det fortsatt tufft och för byggsektorn steg istället antalet konkurser med 12 procent.

Trots de positiva siffrorna för juni är det viktigt att notera att Sverige fortfarande har rekordhöga nivåer av konkurser. Även med den positiva vändningen i juni var antalet konkurser under årets första sex månader nästan 40 procent högre än samma period förra året. Enligt siffror från kreditbolaget Creditsafe var det 864 bolag som gick i konkurs under juni, och sammanlagt har över 5440 företag gått i konkurs under årets första sex månader.

På många fronter är det fortfarande pandemin och dess effekter som driver företag till konkurs. Gabriella Göransson, VD på UC, påpekar att skatteanstånd från pandemin är anledningen bakom flera stora konkurser den senaste tiden.

– De höga skatteanstånden utgör dessutom en fortsatt risk för flera bolag. Senast i förra veckan gick ett stort bolag inom fordonsindustrin med höga anstånd i konkurs. När så pass stora bolag drabbas riskerar det att få negativa effekter även på andra delar av ekonomin, säger Gabriella.

Så skyddar du ditt företag mot konkurs

Följ upp den andra parten löpande

Även om en affärspartner har visat sig vara pålitlig och tillförlitlig tidigare, betyder det inte att det gäller för alltid. Följ upp motparten kontinuerligt och granska deras ekonomiska ställning regelbundet, inte minst innan du gör en ny affär. Ofta finns det varningssignaler på att allt inte står rätt till innan det är för sent. Om din motpart börjar få betalningsproblem eller vill ändra betalningsvillkoren, kan det vara dags att ompröva samarbetet.

Extra likviditet 

Finns det en risk för att din verksamhet trots allt drabbas av att en kund eller leverantör går i konkurs? Då kan det vara klokt att skaffa en checkkredit för att stärka företagets ekonomiska flexibilitet.

Hos Lendo kan du enkelt ansöka om checkkredit och med hjälp av en enda ansökan och kreditupplysning få erbjudanden från upp till 13 olika långivare. En checkkredit kostar inte dig och ditt företag något förrän du faktiskt behöver använda den, och betalar heller inga räntekostnader innan du börjar utnyttja checkkrediten. Dessutom betalar du endast för den summa av checkkrediten som du faktiskt använder, inte för den totala summan som har beviljats till ditt företag. 

Agera direkt

Om du är medveten om att något är fel, eller att du ser förändringar i den ekonomiska situationen hos en leverantör och kund så ska du agera direkt. Börja redan nu leta efter andra potentiella kunder eller leverantörer, och följ upp direkt om du märker att det uppstår problem såsom att kunden inte betalar i tid eller att leverantören inte levererar enligt överenskommelse. Att vänta kan snabbt bli dyrt, och i en eventuell konkurs kan det vara svårt att få det som står i avtalet.

Undersök potentiella kunder och leverantörer innan du skriver på kontrakten

Står du inför en eventuell affär med en kund vars ekonomiska status är osäker? Ta det säkra före det osäkra och gör en noggrann analys av den potentiella kunden. Ta kontakt med tidigare kunder och fråga om deras erfarenheter, gå igenom kundens finansiella ställning och deras likviditet, och se till att alla detaljer och villkor kring affären är tydligt nedskrivna i ett avtal. Det kan också vara värt att ta en kreditupplysning för att få bredare information om företagets kreditvärdighet.

Om det rör sig om en stor affär som skulle kunna påverka ditt företag avsevärt om kunden går i konkurs, överväg noga om risken är värd att ta. Ett bra tips är att förhandla om förskottsbetalning om du är osäker på kundens betalningsförmåga.

Samla företagslånen

Genom att samla och refinansiera företagets krediter, som omfattar allt från företagslån, kreditkort, avbetalningar och andra småkrediter, kan företaget minska sina räntekostnader och dessutom spara in värdefull tid. Att samla företagslånen kan både sänka månadskostnaderna och frigöra kapital, vilket kan stärka företagets likviditet ytterligare. Hos Lendo är det enkelt och helt kostnadsfritt att ansöka om att refinansiera och samla företagets krediter. Dessutom kan sammanslagningen av lån förbättra företagets kreditvärdighet, vilket kan vara livsavgörande för att säkra både affärer och nya företagslån i tuffare tider.

Finns det betalningsföreläggande eller ett skuldsaldo hos Kronofogden?

Om en kund, leverantör eller samarbetspartner till dig har betalningsföreläggande eller ett skuldsaldo hos Kronofogden, är det tydliga varningsflaggor. Enligt en studie från kreditbolaget UC hade närmare 30 procent av företagen som gick i konkurs en ansökan eller ett utslag om betalningsföreläggande, och hos fyra av tio företag som gick i konkurs fanns ett nytt eller förändrat skuldsaldo hos Kronofogden tre månader före konkursen.

Det är därför tydliga tecken på att något inte står helt rätt till, och det gäller därför att vara extremt försiktig om du överväger att göra affärer med företag som redan har betalningsföreläggande eller ett skuldsaldo hos kronofogden.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag