Bästa tipsen - så klarar du årsbokslut i företaget
Glöm inte deadline för ditt årsbokslut!
2024-05-14
Deadline för att lämna in årsbokslutet närmar sig, och om ditt företags räkenskapsår slutade vid årsskiftet så gäller det att årsredovisningen är inlämnad före den 31 juli. Lendo har samlat de bästa tipsen inför årsbokslutet för att göra det smidigt för dig och ditt företag.
För dig som driver ett aktiebolag, handelsbolag eller en ekonomisk förening gäller det att se till att årsredovisningen är inlämnad till Bolagsverket i god tid. Har företaget ett räkenskapsår som sammanfaller med kalenderåret så ska årsredovisningen vara inne hos Bolagsverket senast den 31 juli, då sista dagen för inlämning är sju månader efter räkenskapsårets slut.
Men du kan inte vänta till sista minuten med att skicka in företagets årsbokslut till Bolagsverket. Du måste först förbereda och sammanställa årsbokslutet för att kunna presentera det vid en årsstämma, som enligt reglerna måste hållas inom sex månader efter räkenskapsårets slut, det vill säga senast den 30 juni för företag med räkenskapsår som avslutades den 31 december.
På årsstämman gäller det även att företaget godkänner årsbokslutet, och skriver under med ett fastställelseintyg som är underskrivet av företagets vd eller en styrelseledamot. Sen gäller det att lämna in årsredovisningen till Bolagsverket så att den är registrerad hos Bolagsverket senast en månad efter årsstämman.
Sedan ett par år tillbaka går det bra att lämna in årsredovisningen digitalt, något som allt fler företag väljer att göra. Bolagsverket rapporterade ett rekordhögt antal för digitala inlämningar förra året, och trenden förväntas enbart att växa. Från och med 2026 kan det dessutom komma att bli lagkrav på att lämna in årsbokslutet digitalt.
– Vi är jätteglada att fler väljer att lämna in sin årsredovisning digitalt. I och med det kan vi ge snabbare service, både till den enskilde företagaren och till samhället, jämfört med om årsredovisningen kommer in på papper, säger Erika Stadling Holm, enhetschef för finansiell information på Bolagsverket.
Att lämna in årsredovisningen är inte bara en administrativ fråga, utan årsredovisningen är också ett viktigt beslutsunderlag för bland annat banker och långivare. En korrekt årsredovisning som kommer in i god tid kan öka företagets chanser till att få låna till goda villkor. Ett årsbokslut som istället kommer in för sent kan ge förseningsavgifter, legala konsekvenser och även sänka företagets kreditvärdighet som i sin tur kan göra det svårare att låna till bra villkor.
Vi på Lendo har samlat de bästa tipsen för att hjälpa dig och ditt företag att lyckas med årsbokslutet.
Viktigaste tipsen för att lyckas med att lämna in årsbokslutet i tid
Börja i tid
För många småföretagare kan enbart tanken på att sätta sig med årsbokslutet vara en stor stresskälla. Det gäller därför att börja ta itu med årsbokslutet i god tid för att slippa stressen och sista-minuten paniken som kan komma när deadlinen väl närmar sig. Är du klar i god tid kan du dessutom gå igenom årsbokslutet både en och två gånger för att se till att du inte har gjort några fel eller misstag.
Samla ihop allt
Precis som det är viktigt att börja i tid är det lika viktigt att samla ihop allt du behöver för att ha ett korrekt underlag. Samla ihop alla kvitton, fakturor och andra underlag. Ett tips kan vara att alltid digitalisera dem för att ha dem lättillgängliga och säkert.
Stäm av bankkonton och skattekonton
När du börjar få ordning på alla papper bör du stämma av att beloppen i din bokföring stämmer överens med beloppen på dina bank- och skattekonton.
Bokslutsdispositioner
Genom att göra avsättningar till olika periodiseringsfonder går det att skjuta upp skatten på delar av företagets vinst. Som aktiebolag får du maximalt göra en avsättning på 25 procent av bolagets årsvinst. Har du flera bolag i samma koncern går det även att använda koncernbidrag för att flytta delar av företagets vinst till ett annat bolag inom koncernen.
Periodisera rätt
I samband med årsbokslutet är det viktigt att se till att företagets intäkter och kostnader hamnar i den period de faktiskt tillhör. Har företaget exempelvis gjort inköp i slutet av året men fått fakturan först i januari, eller betalat en räkning i december som gäller nästa år? Då gäller det att använda interimsposter för att periodisera och se till att transaktionerna hamnar i rätt period. Du behöver dock inte periodisera belopp som understiger 5 000 kronor.
Ta hjälp av en bokföringsbyrå
Känner du att det blir för svårt eller att du inte har tid att sätta dig med årsbokslutet? Då kan det vara klokt att ta hjälp av en redovisningskonsult eller en bokföringsbyrå. Att ta hjälp av en bokföringsbyrå kan kännas som stor utgift, men det är ofta en bråkdel av vad det kan kosta att lämna in ett försenat eller felaktigt bokslut.
VAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för företag
Checkkredit
Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.
Företagskredit
Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.
EU-lån
EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.
Lån till aktiebolag
Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.
Våra partners företag
Lendo har 12 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.
Fastighetslån företag
Behöver du lån för en fastighet? Ansök på Lendo!
Privatlån
Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.