1. Företagsbloggen
  2. Fler konkurser i utsatta branscher

Fler konkurser i utsatta branscher

Personalbrist ett problem

konkursstatistik

2021-08-16

Trots att coronapandemin pressats tillbaka – sommaren har inneburit tuffare tider för många företag. För fem av tio branscher ökade konkurserna i juli. Hotell- och restaurangbranschen ökade med 11 procent och transportindustrin med hela 65 procent, enligt UC.

Nu när coronastöden har trappats ner för många företag har sanningens stund kommit. Ny statistik från UC för juli månad visar på en ökning av antalet konkurser bland hälften av de branscher som ingår konkursstatistiken. Det innebär att den positiva trenden med färre konkurser är bruten. 

- Sveriges ekonomi går för högtryck just nu men det gäller inte alla branscher. Räntorna är låga, börsen slår rekord och industrin går mycket bra. Hushållen lånar pengar som aldrig förr. En stark efterfrågan spiller över på de mindre företagen och industrin går bra. Samtidigt har flera branscher det fortsatt tufft - framförallt inom handel, besöksnäring, hotell- och restaurang. Inom restaurangbranschen vittnar många krögare om att personalbrist sätter käppar i hjulet för en ökad omsättning. Fortsatt personalbrist, brist på komponenter inom industrin och ett skuldberg, är orosmoln på en annars ganska ljus himmel, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Den hårdast drabbade sektorn är transport. Där har konkurserna ökat med 65 procent jämfört med förra året. Fler borde använda transportföretagens tjänster nu när pandemin klingat av, så utvecklingen överraskar experterna. 

- Ökningen inom transportindustrin förvånar men det är för tidigt att dra några slutsatser. Sett till det första halvåret för 2021 så har konkurserna inom branschen minskat med 24 procent. E-handelns och budföretagens fantastiska utveckling bör också gynna branschen på sikt, men det är svårt att prognostisera då vi befinner oss i en osäker ekonomisk situation, säger Richard Damberg.

Ljusare tider inom byggbranschen

Då kan aktörerna inom detaljhandel och bygg glädja sig mera. Konkurserna minskar inom både byggindustrin och detaljhandeln efter att de ökat under maj och juni.

- Detta speglar den osäkra tid vi befinner oss i. Byggbranschen är en av få branscher som stått relativt stadigt under hela pandemin. Under förra året startades 3000 fler byggföretag än under 2019, vilket visar på att efterfrågan har ökat inom branschen. När antalet konkurser plötsligt ökade under juni månad var det förvånande. Vi ser nu återigen en minskning – men det är mycket svårt att prognostisera var denna utveckling kommer leda branschen in i framtiden, säger Richard Damberg.

Konkurserna inom detaljhandeln minskade med 20 procent för motsvarande period. Trenden med minskat antal konkurser har varit stadig under våren. Många detaljhandlare har ansökt om skatteanstånd, enligt UC. De ska återbetalas under nästa år och då stundar tuffare tider för många detaljhandlare.

Totalt sett har dock konkurserna minskat med åtta procent om alla branscher räknas in. Under juli gick 441 aktiebolag i konkurs. Hittills i år handlar det om 3 409 aktiebolag som försatts i konkurs.

Intresset för att starta nya företag fortsätter att öka och slår rekord. Från januari till och med juli har det registrerats 33 718 nya aktiebolag i Sverige. En ökning med nio procent.

- Det är glädjande med denna positiva utveckling där vi både ser fler nystartade företag och färre konkurser. Sänkt aktiekapital är en bidragande faktor till att det idag blivit ännu enklare att starta eget. Vi vet också att många som blivit varslade eller permitterade under pandemin nu valt att ta steget till att bli egenföretagare, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

LänProcentuell förändring juli*Procentuell förändring hittills 2021*
Stockholms län- 14%- 13%
Uppsala län30%- 27%
Södermanlands län- 45%- 25%
Östergötlands län- 8%- 15%
Jönköpings län75% - 24%
Kronobergs län- 25%- 5%
Kalmar län43%- 6%
Gotlands län.0%
Blekinge län100%- 11%
Skåne län- 15%- 24%
Hallands län- 25%- 27%
Västra Götalands län3%- 16%
Värmlands län0 %- 24%
Örebro län - 30%- 39%
Västmanlands län- 30%- 31%
Dalarnas län- 6%- 14%
Gävleborgs län25%- 10%
Västernorrlands län- 56%- 9%
Jämtlands län300%- 10%
Västerbottens län100%- 24%
Norrbottens län- 63%- 31%
Sverige- 8%- 18%

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag