1. Företagsbloggen
  2. Förbättra företagets kreditvärdighet - 16 tips

Förbättra företagets kreditvärdighet - 16 tips

Lendobloggen ger dig handfasta tips på hur du förbättrar ditt företags kreditvärdighet.

förbättra företagets kreditvärdighet - Lendo företagsbloggen

2022-05-25

Många företagare undrar hur de kan förbättra sin kreditvärdighet för att få bättre villkor och lägre räntor på olika sorters lån och krediter.  Det avgörande är riskklasser som räknas ut för ett företag – det finns många många faktorer som påverkar. 

För att hjälpa företag som vill förbättra sin kreditvärdighet har vi på Lendo sammanställt 16 bra tips som hjälper ditt företag. 

När ditt företag ska göra inköp på kredit eller ansöka om lån gör kreditgivaren eller det företag du köper av en kreditbedömning. Ofta använder de UC som underlag för att bedöma hur kreditvärdigt ditt företag är. Även i offentliga upphandlingar kan kreditvärdigheten ha en betydelse. UC delar in företag i olika riskklasser som ligger till grund för kreditvärdigheten. En bra kreditvärdighet är viktigt för att du ska få låna och få en attraktiv ränta. Det är många faktorer som spelar in, bland annat omsättning, tillgångar, tidigare betalningsanmärkningar och att du lämnar in bokslut och deklarationer i tid.

Ett enkelt sätt att ta reda på ditt företags kreditvärdighet kan vara att själv köpa en kreditupplysning på ditt företag. Riskklass 3-5 signalerar bra riskklass och relativt hög kreditvärdighet. Riskklass 1 och 2 signalerar förhöjd risk och då finns det goda skäl att försöka förbättra din kreditvärdighet.  Har du ett nystartat företag har du i regel en högre risk än vad etablerade företag har. 

Var extra noggrann om du är nystartad

Nystartade företag vara  extra noga med betalningar. En sen betalning som hamnar hos Kronofogden kan slå hårt mot företagets kreditvärdighet. Även en betalningsanmärkning privat kan påverka företaget. Se även till att lämna in dina bokslut i tid. 

Undvik många kreditansökningar 

UC samlar in en stor mängd data både kring företag och privatpersoner. Om det tas många kreditupplysningar på ditt företag kan det påverka din kreditvärdighet negativt. Det gäller speciellt i kombination med andra förändringar och om företaget tidigare inte varit aktivt med att söka krediter.

Betala fakturor, löner och skatter i tid 

Betala alltid företagets fakturor och löner i tid. Det är också mycket viktigt att du gör dina skatte- och momsinbetalningar till Skatteverket i tid. Då undviker du både förseningsavgifter och minskar risken för att få betalningsanmärkningar. Om du själv inte hinner sköta allt kan det vara en idé att anlita en redovisningsbyrå som hjälper dig. 

Planera din likviditet

Håll koll på din likviditet och ditt kassaflöde. Genom att ha bra marginaler och ta betalt i rätt tid kan du undvika en stor del av onödiga likviditetsproblem som i förlängningen påverkar din betalningsförmåga och kreditvärdighet.  

Separera din privata ekonomi från företagets

Ha alltid separata konton och betalkort för din privatekonomi och företagets ekonomi. Då undviker du onödig sammanblandning och kan hålla ordning på dina egna pengar och företagets pengar. 

Undvik kunder som inte kan betala

Precis som dina leverantörer gör kreditvärdering på dig bör du kreditvärdiga dina kunder som du säljer på faktura till. Ta en kreditupplysning på kunder som du känner dig osäker på, så att du inte går på onödiga kreditsmällar. Kunder som ofta betalar sent och har ett lågt kreditbetyg bör du vara försiktig med. 

Undvik nya betalningsanmärkningar

Att du har någon enstaka äldre betalningsanmärkning på ditt företag behöver inte innebära att du inte kan teckna nya företagslån. För företag ligger anmärkningar kvar i fem år, och då kan mycket hinna ändras. Undvik att dra på dig nya anmärkningar, för då kan kreditvärdigheten påverkas rejält.  

Förbättra marginaler och resultat

Om ditt företag uppvisar goda nyckeltal under en längre tid kommer du att få en högre kreditvärdighet. Genom att ha rätt priser och goda marginaler på det du säljer kan du förhoppningsvis få god kontroll företagets ekonomi. 

Fakturera ofta

Vänta inte med att fakturera dina kunder. Genom att fakturera ofta får du ett jämnare och bättre kassaflöde i företaget och du minskar risken för likviditetsbrist. Om du behöver förbättra kassaflödet ytterligare kan factoring vara en möjlighet, men tänk på att det är förenat med en relativt hög kreditkostnad.  

Använd leverantörer med bra villkor

Arbeta med stabila och seriösa leverantörer som erbjuder bra betalningsvillkor. Om dina leverantörer ofta får slut på varor eller kräver väldigt snabb betalning kan det även påverka verksamheten i ditt bolag. 

Sträva mot en låg skuldsättningsgrad

Ju lägre din skuldsättningsgrad är, ju lättare kommer du ha att få nödvändiga företagslån och krediter när det är dags för till exempel en investering eller om du behöver överbrygga en tillfällig svacka. Det är således klokt att inte dela ut alla vinster i bolaget eller ta ut en alltför hög lön, utan att använda en del av de balanserade resultaten för att stärka företagets soliditet. 

Återinvestera vinster

Försök att bygga värden i ditt företag istället för att dela ut vinsten till dig själv. Genom att återinvestera vinster i företaget kan ditt företag växa och du minskar skuldsättningsgraden.  

Ha en god privatekonomi

Styrelsemedlemmarnas privatekonomi påverkar även kreditvärdigheten i företaget. Undvik att ha styrelsemedlemmar som missköter sin privatekonomi. Det är extra viktigt att undvika betalningsanmärkningar hos Kronofogden. 

Lämna in bokslut i tid

Ett färskt bokslut som är inlämnat i tid ökar dina chanser att få låna till goda villkor. För sent inlämnade bokslut sänker din kreditvärdighet. 

Spräng inte ramarna för revisorsförbehåll

Om du passerat ramarna för att inte ha revisor kan det hända att du inte får en riskklass. Grundregeln enligt Aktiebolagslagen är att ett aktiebolag ska ha en revisor, men om du till exempel har fler än tre anställda och samtidigt omsätter över tre miljoner måste du ha revisor. 

Håll koll på andra förändringar som kan påverka

Om någon i styrelsen har deklarerat en lägre inkomst, tagit många lån privat eller hoppat av styrelsen i ett annat bolag kan det även påverka din riskklass. Även små förändringar kan påverka om du ligger i gränsen mellan två riskklasser, så det är viktigt att du håller koll på det. 

Källa: UC, m.fl.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag