1. Företagsbloggen
  2. Företagsleasing av bil – här är goda råd

Företagsleasing av bil – här är goda råd 

Är det dags att skaffa bil till företaget? Missa inte vår guide!

Billån - vilka bilar säljer bäst

2024-03-13

Står företaget och överväger att införskaffa en bil? Då kan det vara svårt att avgöra om företaget ska leasa bilen eller finansiera den med hjälp av ett billån eller kontant likviditet. Valet av finansiering på investeringen har stor påverkan på företagets balansräkning och likviditet.

I det nuvarande ekonomiska läget, där höga räntor ser ut att bli ihållande, kan kalkylen för företag som tittar på att införskaffa en ny bil till företag i vissa fall se avskräckande ut. Då är företagsleasing eller ett företagslån som du ansöker om via Lendo istället vara en lösning. Att välja företagsleasa bilen framför att köpa och äga bilen med hjälp av eget kapital eller billån innebär att företaget istället betalar en månatlig avgift. 

Det innebär att företaget slipper en stor kapitalinvestering, och på så sätt frigörs kapital som istället kan investeras i företaget. Att företagsleasa bilen frigör inte bara kapital som kan gå till andra investeringar, utan har även andra ekonomiska och skattemässiga fördelar.

Företagsleasing - flera alternativ

När det gäller företagsleasing finns det två olika alternativ. Operationell leasing och finansiell leasing. Operationell leasing kan liknas vid en hyresmodell där företaget inte har något ägande i bilen, och lämnar tillbaka bilen till leasinggivaren i slutet av avtalstiden. 

Finansiell leasing i sin tur fungerar mer som ett köp på avbetalning, där företaget tar mer ansvar, och kan välja att köpa bilen för ett restvärde när leasingperioden är slut. För båda leasing alternativen gäller att kostnaden för leasinghyran alltid är avdragsgill.

Med operationell leasing tar företaget mindre risker med bilens restvärde, och beroende på kontrakt kan även service och andra kostnader ingå i månadsavgiften. Att företagsleasa bilen med hjälp av operationell leasing erbjuder även en skattemässig fördel då det går att dra av halva momsen på leasingavgiften. En nackdel är dock att företaget aldrig äger bilen, och månadsavgiften är oftast lite högre jämfört med finansiell leasing.

Finansiell leasing i sin tur innebär att företaget har ett mycket större ansvar och tar mer risk, då bilens restvärde, underhåll, service och försäkringar läggs på företaget istället för på leasinggivaren. Även om företaget tar på sig mer risk genom att företagsleasa bilen genom finansiell leasing finns det fördelar som en lägre månadsavgift, och möjligheten att köpa bilen vid leasingperiodens slut.

Det är viktigt att alltid noggrant läsa igenom leasingavtalet för att se vilken form av leasing som erbjuds, vilka tjänster och kostnader som ingår, och vad den exakta månadskostnaden blir. Bra att veta är att för företagets bokföring bokförs operationell leasing som en kostnad i resultaträkningen, medan finansiell leasing istället tas upp på balansräkningen.

Om du eller någon i företaget planerar att använda företagsbilen för privata ändamål är det viktigt att vara medveten om reglerna för förmånsbilar. Användning av bilen privat som förmånsbil innebär att du måste betala skatt för förmånsvärdet eftersom det betraktas som en beskattningsbar löneförmån.

Idag kan det vara fördelaktigt att ha en elbil som förmånsbil/tjänstebil, då förmånsvärdet blir betydligt lägre än motsvarande bil med förbränningsmotor. De mest sålda bilarna till företag under 2023 var elektriska eller laddhybrider som också får viss skatterabatt. 

Det är inte givet att det blir mest förmånligt att skaffa bilen genom leasing, lånefinansiering kan också vara ett alternativ.Men det kan också vara så att leasingen i sin tur ger utrymme till investeringar via företagslån. Genom att kontakta Lendo kan du få en kostnadsfri jämförelse av olika företagslån med en enda ansökan som du sedan kan jämföra och välja det mest förmånliga för ditt företag.

Topplista – populäraste företagsbilarna 2023

TESLA MODEL Y

VOLVO XC60

VOLVO XC40

VW ID.4

VOLVO S/V60

SKODA ENYAQ

VOLVO S/V90N

TOYOTA RAV 4

AUDI Q4 E-TRON

BMW I4

Polestar 2

KIA EV6

TOYOTA YARIS

KIA SPORTAGE

TOYOTA COROLLA

VW PASSAT

AUDI A6

VOLVO C40

VW GOLF

KIA NIRO

KIA CEED

VOLVO XC90II

VW ID.3

SKODA OCTAVIA

VW TIGUAN

TESLA MODEL 3

FORD KUGA

BMW X1

MERCEDES C-KLASS

AUDI E-TRON

TOYOTA YARIS CROSS

BMW 5-SERIE

BMW 3-SERIE

BMW X3

LYNK & CO 01

VW ID.5

Källa: Mobility Sweden

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag