1. Företagsbloggen
  2. Rekordfå konkurser i Sverige

Rekordfå konkurser i Sverige

- högtryck i flera branscher

rekordfå konkurser - högtryck i flera branscher Lendobloggen

2021-11-09

Konkurserna i Sverige är på en rekordlåg nivå – färre än 2007 då det fanns hälften så många företag. Hotellbranschen rapporterar om högtryck. Dessutom startas fler nya aktiebolag än före pandemin.  – Den höga ekonomiska aktivitetsnivån, avvecklade myndighetsrestriktioner och en ökad vaccinationsgrad gör att verksamheterna återgår till hur det var innan pandemin, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

De goda tiderna för Sveriges företagare håller i sig under hösten. Efter en tillfällig uppgång i september minskade konkurserna bland aktiebolag till den lägsta nivån någonsin i oktober. Drygt 400 aktiebolag gick i konkurs. Senast siffran var så låg var 2007, men då fanns bara hälften så många företag. Nu spår UC att de goda tiderna för företag håller i sig och att hotell- och restaurangbranschen kan återhämta sig ytterligare. 

– I takt med att allt fler företag nu på allvar åter öppnar upp sina kontor och gradvis minskar interna reserestriktioner finns förutsättningar för en fortsatt återhämtning i affärsresandet. Det kommer att gynna både hotell och restauranger i storstadsområdena, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Nya siffror visar att vi bokade hotell utanför huvudstaden för drygt en miljard kronor i oktober. Det är en tredubbling mot i fjol då siffran låg på 328 Mkr. Intäkterna är nu tillbaka på samma nivå som för oktober 2019.

Hotellvistelser är populära utanför huvudstaden

– Utvecklingen ser mycket bra ut, restriktionerna har tagits bort och en stor del av osäkerheten har försvunnit, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare till Di.

Stockholm har dock en bit kvar med en beläggning på 54 procent jämfört med 73 procent som var normalläget för två år sedan. Det beror på att utländska turister och affärsresenärer inte kommit i gång med sitt resande.

Under corona-pandemins mest intensiva fas minskade butikshandeln med över 10 procent, men nu syns en stark återhämtning. Det har gjort att konkurserna minskar kraftigt inom detaljhandeln. 

– Svenska konsumenters köpkraft har ökat under många år. Under pandemin sjönk försäljningen av framförallt skor och kläder. Nu när samhället öppnar upp ökar konsumtionen på bred front vilket gynnar detaljhandeln. Det har också startats ett antal nya företag i branschen, inte minst outlets med den prispress som finns på marknaden, kommenterar Richard Damberg.

Oktober blev också en bra månad för nya företag. Hela 5 335 nya aktiebolag registrerades under månaden. Det är strax under rekordnivån från 2020, men klart över den nivå som rådde före pandemin. 

Inte bara goda nyheter

Ett orosmoln är att konkurserna bland enskilda näringsidkare ökade under oktober, upp med 29 procent jämfört med oktober 2020. Nivån är dock långt under den som rådde 2019, före pandemin. För en enskild näringsidkare som går i konkurs kan skulderna bli personliga och den drabbade kan fastna i en skuldfälla. 

–  Nu när aktiekapitalet sänktes under 2020 till 25 000 kr borde fler ha möjlighet att ombilda sin verksamhet till ett aktiebolag, där ägarna har ett större skydd om bolaget går i konkurs, råder Richard Damberg.

Så här har konkurserna utvecklats

LänProcentuell förändring oktober*Procentuell förändring hittills 2021**
Stockholms län- 42%- 12%
Uppsala län- 40%- 19%
Södermanlands län157%- 14%
Östergötlands län- 25%- 19%
Jönköpings län0 %- 17% 
Kronobergs län100%- 2%
Kalmar län83%- 1%
Gotlands län- 50%0%
Blekinge län- 14%- 7%
Skåne län8%- 16%
Hallands län- 44%- 24%
Västra Götalands län- 13%- 14%
Värmlands län25%- 17%
Örebro län100%- 26%
Västmanlands län100%- 19%
Dalarnas län- 46%- 11%
Gävleborgs län111%5%
Västernorrlands län67%- 5%
Jämtlands län- 17%- 5%
Västerbottens län133%- 9%
Norrbottens län11%- 24%
Sverige- 10%- 14%
Källa: UC *jämfört med samma månad 2020 **ackumulerat hittills i år

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag