1. Företagsbloggen
  2. Så skyddar du företaget mot konkurser

Så skyddar du företaget mot konkurser

Konkursvågen fortsätter sprida oro hos Sveriges företagare, och konkurssiffrorna är de högsta sedan 1994.

brun klubba - konkurser företagare Lendobloggen

2024-06-26

Allt fler företag rapporterar även att de har svårt att betala sina räkningar. Lendo har därför samlat de bästa råden för att skydda ditt företag mot kundförluster. – Att man tidigare fått sina fakturor betalda är inte heller en garanti för att man i fortsättningen ska få det, menar Karl Stjerna, VD för kreditupplysningsföretaget Syna.

Antalet konkurser fortsätter att öka kraftigt i Sverige.  I april ökade konkurserna med hela 75 procent jämfört med samma månad föregående år, och totalt har närmare 4 000 företag gått i konkurs enbart i år. Allra värst drabbade är småföretagare inom byggsektorn, it-konsultbranschen, hotell- och restaurangbranschen, fastighetsservice samt detaljhandeln. 

Men även större företag med miljardomsättning och stora välkända kedjor har tvingats gå i konkurs den senaste tiden.

– Det här är ett dystert tecken på att uthålligheten börjar sina, och att även de mer ekonomiskt motståndskraftiga på marknaden inte längre klarar av att hålla sig ovan ytan – för många är det en riktig mardröm just nu, säger UCs vd Gabriella Göransson.

En betydande orsak till den markanta ökningen i antalet konkurs är det faktum att många företag nu behöver betala in de anstånd med skatter- och arbetsgivaravgifter man fick under coronapandemin. Enligt siffror från UC har fortfarande över en tiondel av de över 16 500 företag som beviljades anstånd fortfarande inte betalat in sina anstånd, och UC varnar för att risken är stor att många av dessa kommer gå i konkurs.

Hos kreditupplysningsbolaget Syna ser man en tydlig ökning av antalet betalningsföreläggande. Syna påpekar att statens pandemianstånd prioriteras över andra fordringar, vilket kan vara en av anledningarna bakom den kraftiga ökningen i antalet betalningsföreläggande.

Krisande och ekonomiskt pressade bolag kan behöva välja vilken räkning som ska betalas, och då blir andra fordringsägare tvungna att vänta och i värsta fall behöva bli borgenär i en potentiell konkurs.

– Ibland kan det finnas en rimlig förklaring till problemen, men ofta handlar det om att man har svåra ekonomiska bekymmer som förr eller senare riskerar att sluta i en konkurs, menar Karl Stjerna, vd på Syna.

Lendo har sammanställt en lista över råd för att säkerställa att du och ditt företag undviker att eventuella kunder, leverantörer och samarbetspartner går i konkurs.

Så skyddar du ditt företag mot kundförluster

Följ upp den andra parten löpande

Även om en affärspartner visat sig pålitlig och tillförlitlig vid ett tillfälle, betyder det inte att det gäller för alltid. Följ upp motparten löpande, och se över så att inget har förändrats i deras ekonomiska ställning. Innan det är försent finns det oftast flera varningssignaler på att allt inte längre står rätt till. Börjar din motpart ha betalningsproblem eller vill ändra betalningsvillkoren? Då kan det vara läge att se över om det fortfarande är klokt att samarbeta.

– Ett annat vanligt misstag många gör, framför allt i de fall man haft långa affärsförbindelser med varandra, är att man slarvar med att kontrollera motpartens betalningsförmåga, säger Karl Stjerna på Syna.

Om det värsta händer - kan ditt företag behöva extra likviditet?

Finns det en risk för att din verksamhet trots allt drabbas av att en kund eller leverantör går i konkurs? Då kan det vara klokt att fundera på att skaffa en checkkredit för att stärka företagets ekonomiska flexibilitet.

Hos Lendo kan du enkelt ansöka om checkkredit och med hjälp av en enda ansökan och kreditupplysning få erbjudande från upp till 13 olika långivare. En checkkredit kostar inte dig och ditt företag något förrän du faktiskt behöver använda den, och betalar heller inga räntekostnader innan du börjar utnyttja checkkrediten. Dessutom betalar du endast för den summa av checkkrediten som du faktiskt använder, inte för den totala summan som har beviljats till ditt företag. 

Agera direkt

Om du är medveten om att något är fel, eller att du ser förändringar i den ekonomiska situationen hos en leverantör och kund så ska du agera direkt. Börja redan nu leta efter andra potentiella kunder eller leverantörer, och följ upp direkt om du märker att det uppstår problem såsom att kunden inte betalar i tid eller att leverantören inte levererar enligt överenskommelse.

Att vänta kan snabbt bli dyrt, och i en eventuell konkurs kan det vara svårt att få det som står i avtalet.

Undersök potentiella kunder, leverantörer och samarbetspartner innan potentiella affärer

Står du inför en eventuell affär med en kund vars ekonomiska status är osäker? Ta det säkra före det osäkra och gör en noggrann analys av den potentiella kunden. Ta kontakt med tidigare kunder och fråga om deras erfarenheter, gå igenom kundens finansiella ställning och likviditet, och se till att alla detaljer och villkor kring affären är tydligt nedskrivna i ett avtal. Det kan också vara värt att ta en kreditupplysning för att få bredare information om företagets kreditvärdighet.

Är det en stor affär som skulle ha en betydande påverkan på ditt företag om kunden går i konkurs? Då kan det vara värt att överväga om risken faktiskt är värd att ta. Ett annat tips är att förhandla om förskottsbetalning om du är osäker på om de faktiskt kommer att betala.

Finns det betalningsföreläggande eller ett skuldsaldo hos Kronofogden?

Att en kund, leverantör eller samarbetspartner har betalningsföreläggande eller ett skuldsaldo hos kronofogden är tydliga varningsflaggor som indikerar att allt kanske inte står rätt till. Enligt en studie från UC hade närmare 30 procent av företagen som gick i konkurs en ansökan eller ett utslag om betalningsföreläggande, och hos fyra av tio företag som gick i konkurs fanns det ett nytt eller förändrat skuldsaldo hos Kronofogden tre månader före konkursen.

Det är därför tydliga tecken på att något inte står helt rätt till, och det gäller därför att vara extremt försiktig om du överväger att göra affärer med företag som redan har betalningsföreläggande eller ett skuldsaldo hos kronofogden.

VAD MER KAN VI ERBJUDA?

Mer om våra tjänster för företag