Vad är riskklass och riskprognos från UC?
Och hur beräknas det? Det är frågor som kan vara bra att hålla koll på för den som ska söka företagslån. *Text uppdaterad 21 februari

2025-02-21
Ska du ansöka om ett företagslån eller förstå dig på kundens betalningsförmåga? Då kan det vara bra att hålla koll på vad UC:s riskklasser och UC:s riskprognos innebär. De ändras ständigt, och bättre koll kan ge både bättre lånevillkor och skydda verksamheten från kundförluster.
Som företagare har du säkert stött på dem nån gång. Riskklasser och riskprognoser från UC. De dyker inte bara upp när du och ditt företag ansöker om företagslån eller andra finansiella tjänster, utan även när du tar en kreditupplysning på en kund för att avgöra kundens betalningsförmåga. Men vad betyder de egentligen? Vi börjar med att förklara riskklasser.
UC delar in företag i fem riskklasser för att bedöma hur sannolikt det är att företaget hamnar på obestånd inom ett år. Riskklass 5 betyder mycket låg risk, medan riskklass 1 innebär den högsta risken och visar på en väsentlig risk för konkurs eller företagsrekonstruktion inom tolv månader. Ett företag med riskklass 5 har dessutom ofta goda möjligheter till att få lån till förmånliga villkor, medan ett företag med riskklass 1 och hög risk för obestånd i regel kan ha det svårt att få sina krediter beviljade.
Riskklasser och riskprognos företag
Bakom riskklasserna ligger den så kallade riskprognosen. Det är UC:s riskmodell och baseras på objektiv data som analyseras från bland annat bokslut, uppgifter kring bolagets ägare och information från myndigheter som Kronofogden, Bolagsverket, Lantmäteriet och Skatteverket. När informationen analyserats beräknas en procentuell riskprognos ut, som bestämmer företagets riskklass.
En riskprognos under 0,24% innebär mycket låg risk och riskklass 5, medan en prognos på 8,05% eller mer indikerar mycket hög risk och placerar bolaget i riskklass 1. Riskprognosen och riskklassen för ett företag uppdateras löpande i takt med att ny information kommer in till UC och kan inte påverkas manuellt. Däremot kan företag förbättra sin riskklass över tid genom att stärka sin ekonomiska position.
Nya bokslut, ökade intäkter och korrigering av felaktiga anmärkningar kan alla bidra till att företagets riskklass och riskprognos förbättras. Faktorer som istället kan göra att företagets riskprognos försämras är betalningsanmärkningar, revisorsanmärkningar, frekventa styrelseförändringar och kraftiga inkomstbortfall.
Utöver att uppskatta sannolikheten för att ett företag hamnar på obestånd inom tolv månader spelar även UC:s riskklasser och riskprognoser en avgörande roll när det gäller företagets kreditvärdighet och därmed möjligheterna till förmånliga lånevillkor. Om företagets riskklass och riskprognos förbättras kan det därför löna sig att ansöka om ett nytt företagslån för att få bättre villkor.
Hos oss på Lendo kan du genom en enda låneansökan ansöka om företagslån och sänka företagets lånekostnader. Att ansöka om ett företagslån hos Lendo är kostnadsfritt och tar endast en minut. Dessutom tas endast en kreditupplysning, trots att du kan få erbjudanden från upp till 12 olika långivare.
Lendo erbjuder företagslån för aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och enskilda firmor, och du kan ansöka om företagslån för upp till fem miljoner kronor.
Har du frågor om hur det fungerar att ansöka om företagslån hos Lendo eller funderar du på om du kan ansöka om ett företagslån trots en betalningsanmärkning? Då kan du alltid kontakta oss på tel: 0771-131310 så hjälper vi dig.
Det betyder UC:s riskklass och riskprognos
Riskprognos för UCs riskklasser:
Riskklass 5: Mycket låg risk
Riskprognos i %: ≤ 0,24
Riskklass 4: Låg risk
Riskprognos i %: 0,25 - 0,74
Riskklass 3: Normal risk
Riskprognos i %: 0,75 - 3,04
Riskklass 2: Hög risk
Riskprognos i %: 3,05 - 8,04
Riskklass 1: Mycket hög risk
Riskprognos i %: ≥ 8,05
Faktorer som kan påverka företagets UC:s riskklass:
Företagstyp
Ålder på företaget
Storlek på företaget
Registrering av anmärkningar, ansökningar eller skuldsaldo på företaget
Registrering av anmärkningar, ansökningar, obeståndsengagemang eller skuldsaldo på delägare eller styrelseledamot
Brister i bokslut, t ex felaktiga poster eller summeringar (aktiebolag)
Sent bokslut (aktiebolag)
Revisorskommentarer, anmärkningar eller avsaknad av revisionsrappport (aktiebolag)
Förändring av nyckeltal för konsolidering, lönsamhet och likviditet (aktiebolag)
Information som kan användas i UC:s riskbedömning är bland annat:
Delägare/styrelseledamöters inkomster, anmärkningar och obeståndsengagemang
Styrelseförändringar (aktiebolag)
Nyckeltal för konsolidering, lönsamhet och likviditet (aktiebolag)
Anmärkningar, ansökningar och skuldsaldo
Revisionskommentarer och revisorsanmärkningar (aktiebolag)
Ålder på företaget
Antal frågor ställda på företaget
SNI-kod
Beräknad årsomsättning från SCB (ej aktiebolag)
Storlek på nettoomsättningen eller balansomslutningen (aktiebolag)
Källa: UC
Denna text publicerades första gången 21 september 2020 och har sedan uppdaterats i omgångar.
VAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för företag
Checkkredit
Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.
Företagskredit
Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.
EU-lån
EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.
Lån till aktiebolag
Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.
Våra partners företag
Lendo har 12 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.
Fastighetslån företag
Behöver du lån för en fastighet? Ansök på Lendo!
Privatlån
Ansök om privatlån upp till 800 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.