Vad är riskklass och riskprognos från UC?
Och hur beräknas det? Det är frågor som kan vara bra att hålla koll på för den som ska söka företagslån. *Text uppdaterad 17 oktober 2024
2024-10-17
Som företagare har du säkert stött på begreppen riskklass och riskprognos från UC när du har gjort en kreditupplysning eller när du har lånat pengar. Men vad betyder riskklass och riskprognos? Lendo har tittat närmare på vad begreppen riskklass och riskprognos innebär.
När du som företagare ansöker om ett företagslån eller någon annan kredit gör banker och långivare nästan alltid en bedömning baserad på UC:s riskklasser och riskprognos för att bedöma din kreditvärdighet innan de beviljar lånet. Men du som företagare kan också stöta på UC:s riskklasser och riskprognoser när du tar en kreditupplysning på ett annat företag för att säkerställa att din kund har en god betalningsförmåga.
UC:s olika riskklasser visar hur stor risken är att ett företag hamnar på obestånd inom ett år, och är uppdelad i fem olika riskklasser. Riskklass 5 innebär en mycket låg risk för att företaget ska hamna på obestånd, medan Riskklass 1 istället signalerar att företaget löper en betydande risk att snart hamna i konkurs, utmätning eller tvingas till företagsrekonstruktion.
Som grund till de olika riskklasserna hos UC ligger riskprognosen. Den bygger på företagsinformation som analyseras av olika modeller där bland annat data från myndigheter som Kronofogden, Bolagsverket och Skatteverket används. Riskprognosen uttrycks i procent och avgör i vilken riskklass företaget hamnar. En riskprognos under 0,24 procent innebär att företaget hamnar i den lägsta riskklassen, medan en riskprognos på 8,05 procent och uppåt placerar företaget i den högsta riskklassen.
UC gör ingen subjektiv bedömning, utan baserar sin riskprognos enbart på information från myndigheter samt annan företagsinformation. Riskbedömningen hos UC uppdateras löpande, vilket innebär att din riskbedömning förändras i takt med att information kring ditt företag uppdateras hos olika myndigheter. Exempel på händelser som påverkar riskprognosen är ett nytt bokslut, registrerade betalningsanmärkningar, skuldsaldo, revisorsanmärkningar eller förändringar i styrelsen.
UC beräknar riskprognoser och fastställer riskklasser för aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag samt enskilda näringsidkare.
Ett företags kreditvärdighet baseras i hög grad på just den riskklass och riskprognos som UC tilldelat, vilket också ligger som grund till vilka lån och villkor företaget kan få. En hög riskklass och en låg riskprognos ökar därför chanserna för att få ett mer förmånligt företagslån beviljat. Har ditt företag fått en förbättrad riskprognos och riskklass? Då kan det löna sig att göra en ny låneansökan för att se om företaget nu kan få mer fördelaktiga lånevillkor.
Här på Lendo erbjuder vi företagslån från 50 000 kronor hela vägen upp till fem miljoner kronor. Det är helt kostnadsfritt att ansöka om ett företagslån genom Lendo, och vi samlar låneerbjudanden från 13 olika långivare. Det innebär att du bara behöver göra en enda ansökan, och att endast en kreditupplysning tas på ditt företag, trots att du kan få erbjudanden från en mängd olika banker och långivare.
Lendo tar emot ansökningar om företagslån från aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag samt enskilda firmor. Har du några frågor eller funderingar över företagslån? Då kan du alltid ringa någon av våra kunniga handläggare på tel: 0771-131310.
Riskprognos för UCs riskklasser:
Riskklass 5: Mycket låg risk
Riskprognos i %: ≤ 0,24
Riskklass 4: Låg risk
Riskprognos i %: 0,25 - 0,74
Riskklass 3: Normal risk
Riskprognos i %: 0,75 - 3,04
Riskklass 2: Hög risk
Riskprognos i %: 3,05 - 8,04
Riskklass 1: Mycket hög risk
Riskprognos i %: ≥ 8,05
Information som kan användas i en riskbedömning är bland annat:
Delägare/styrelseledamöters inkomster, anmärkningar och obeståndsengagemang
Styrelseförändringar (aktiebolag)
Nyckeltal för konsolidering, lönsamhet och likviditet (aktiebolag)
Anmärkningar, ansökningar och skuldsaldo
Revisionskommentarer och revisorsanmärkningar (aktiebolag)
Ålder på företaget
Antal frågor ställda på företaget
SNI-kod
Beräknad årsomsättning från SCB (ej aktiebolag)
Storlek på nettoomsättningen eller balansomslutningen (aktiebolag)
Källa: UC
Denna text publicerades första gången 21 september 2020 och har uppdaterats i omgångar.
VAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för företag
Checkkredit
Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.
Företagskredit
Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.
EU-lån
EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.
Lån till aktiebolag
Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.
Våra partners företag
Lendo har 12 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.
Fastighetslån företag
Behöver du lån för en fastighet? Ansök på Lendo!
Privatlån
Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.