Viktigaste förändringarna i budgeten för företag
Vi går igenom de största förändringarna i budgeten för företagare.
2024-10-18
Regeringens höstbudget innehåller stora förändringar och reformer som påverkar både dig som privatperson och som företagare. Lendo har tagit reda på de viktigaste ändringarna som berör företag.
Nyligen presenterade regeringen sin budgetproposition för 2025. Där valde man att främst fokusera på att stärka köpkraften för de svenska hushållen. Men med ett reformutrymme på sammanlagt 60 miljarder innehåller budgeten även delar som berör dig som företagare. Bland de förändringar som påverkar dig som företagare finns bland annat ett utvidgat växa-stöd och ändringar i underskottsreglerna vid ett ägarbyte.
– Den överordnade uppgiften för den ekonomiska politiken har sedan regeringen tillträdde varit att bekämpa inflationen. Den kampen är nu vunnen. Uppgiften framöver är att se till att den höga inflationen inte kommer tillbaka och samtidigt genomföra reformer och investeringar som bygger Sverige rikare och tryggare för kommande generationer. Denna budget är ett viktigt steg på vägen dit, säger finansminister Elisabeth Svantesson.
Lendo har tagit reda på de viktigaste förändringarna i höstbudgeten för dig som driver företag.
Höstbudgetens viktigaste förändringar som berör företag
Slopad flygskatt
Slopningen av flygskatten kan innebära en betydande sänkning av flygpriserna; en inrikesresa kan bli 82 kronor billigare, en resa till Europa 77 kronor billigare, en resa till USA 325 kronor billigare, och en långresa till Asien hela 517 kronor billigare, enligt regeringens beräkningar.
Sänkt expertskatt
En av de stora förändringarna i höstens budget som berör företag är att ersättningsnivån för expertskatten sänks från två till ett och ett halvt prisbasbelopp per månad, vilket för 2025 motsvarar 88 200 kronor. Expertskatten gäller för utländska specialister, forskare eller nyckelpersoner som kommer till Sverige och ger en 25-procentig skattelättnad för både arbetsgivaren och arbetstagaren.
Underskott
En annan förändring i årets höstbudget är att reglerna för underskott vid ägarbyten ändras från och med årsskiftet. Förutom att reglerna förenklas så höjs även den så kallade beloppsspärren för tidigare underskott från 200 procent till 300 procent av det belopp som den nya ägaren eller ägarna har betalat för att få kontroll över företaget.
Växa-stöd
För dig som är i uppstartsfasen av ditt företag kan den största nyheten i årets höstbudget vara det utvidgade växa-stödet. Från årsskiftet kommer stödet att gälla för de första två anställda i bolaget, istället för bara den första, och lönetaket för att få nedsättning av arbetsgivaravgifterna höjs till 35 000 kronor per månad från dagens 25 000 kronor per månad.
– En grundförutsättning för ökad tillväxt är att ge goda villkor och förutsättningar för Sveriges alla företagare. Genom minskad regelbörda och förenklade regler underlättas företagande, för såväl stora som små företag, så att de kan fokusera på sin verksamhet, skriver regeringen i sin budgetproposition.
Förbättring och förenkling för enskilda näringsidkare
Beloppsgränsen för positiv räntefördelning slopas, samtidigt som beloppsgränsen för negativ räntefördelning höjs. Beloppsgränsen för det negativa kapitalunderlaget höjs från 50 000 kronor till 500 000 kronor.
Skattereform på ISK/KF
Vid årsskiftet införs också den första skattelättnaden på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar. Från den 1 januari 2025 införs ett skattefritt belopp på 150 000 kronor och från årsskiftet 2026 höjs beloppet till 300 000 kronor. För den med minst 150 000 kronor på ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring innebär det en årlig skattelättnad på 1 629 kronor från och med nästa år.
Infrastruktursatsning
Regeringen föreslår också att öka satsningarna på infrastruktur med drygt 200 miljarder kronor. Totalt beräknas nu kostnaderna för satsningar på bland annat vägar och järnvägar uppgå till 1 171 miljarder kronor fram till 2037.
– Behoven i den svenska transportinfrastrukturen är stora. Underhållet för det svenska väg- och järnvägsnätet måste stärkas och samtidigt krävs investeringar i ny och samhällsekonomiskt effektiv infrastruktur, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Andra förändringar
Andra förändringar i höstbudgeten som kan påverka dig som företagare är att skatten på drivmedel sänks, samtidigt som beloppsgränsen för att få reseavdrag höjs från 11 000 kronor till 13 000 kronor om året. Dessutom avskaffas flygskatten från 1 juli 2025.
VAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för företag
Checkkredit
Ansök om och jämför checkkrediter genom Lendo. Du ansöker om företagslån upp till 5 miljoner & kan då även få erbjudanden om checkkredit av våra samarbetspartners.
Företagskredit
Ansök om företagskredit för ditt företag genom att göra en låneansökan för företagslån via Lendo. Vissa av våra långivare kan erbjuda företagskrediter vilket presenteras tydligt bland dina låneerbjudanden.
EU-lån
EU-lånet - ett företagslån upp till 560 000 kr med EU-garanti. Ett förmånligt lån med ränterabatt för ditt företag där du kan erbjudas att gå i personlig borgen för endast 20% av lånet. Läs mer om villkoren.
Lån till aktiebolag
Företagslån för aktiebolag, ansök om lån till företag med bolagsformen AB upp till 5 miljoner och jämför låneerbjudanden med en enda låneansökan. Ansökan tar 1 minut och är kostnadsfri.
Våra partners företag
Lendo har 12 partners som erbjuder företagslån och krediter. Läs mer om de banker och långivare vi samarbetar med och vad de erbjuder.
Fastighetslån företag
Behöver du lån för en fastighet? Ansök på Lendo!
Privatlån
Ansök om privatlån upp till 600 000 kr. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden med endast en ansökan och kreditupplysning.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.