1. Privatbloggen
  2. 3 tips för att minska stress inför semestern

3 tips för att minska stress inför semestern

Nästan 20 % av svenskarna är oroliga över att inte ha tillräckligt med pengar när det är dags för semester menar Lendo i en undersökning.

undvik semestermisstagen

2020-02-06

Inför sommaren kan det kännas hektiskt att planera allt som sig bör inför semestern. Aktiviteter och boende ska bokas och planeringen ska göras. Inte konstigt att många känner en stress över att inte hinna koppla av. Utgifterna som tillkommer när man är ledig skapar också oro för många. Nästan 20 % av svenskarna är oroliga över att inte ha tillräckligt med pengar när det är dags för semester menar Lendo i en undersökning. 

Här kommer några tips till dig som vill planera men ändå hinna med att koppla av under semestern. 

1. Semesterspara året om - och utgå från potten när du planerar

Det bästa sättet att ha full koll på vad man spenderar på semestern är att endast använda en redan satt budget som man har sparar ihop till i förväg. Då uppstår ingen stress eller tvivel om vad man har att röra sig med eller vad man har råd med. Få rutin på semestersparandet och börja direkt efter semestern igen. Förhoppningsvis minskar det stress under semestern och du kommer förhoppningsvis känna att du unnar dig allt det som pengarna räcker till. Räcker inte pengarna till ändå? Då bör du öka sparandet till nästa semester. 

2. Boka in en planeringskväll där allt bokas

För många är det ett orosmoment att semesterplanerna bokas för sent inpå semestern vilket ofta resulterar i stress och ibland onödigt dyra kostnader. Det är enkelt att åtgärda denna oron genom att boka in en planeringskväll ett par månader innan semestern. Gör det tillsammans med vänner eller laga en god middag. Viktigt att planera utefter vad budgeten tillåter och på så vis uppstår inga överraskningar gällande utgifter längre fram. 

3. Gör en budget för sommarens aktiviteter - det minskar stress

När du planerar semestern är det användbart att även göra en budget som fördelar pengarna till olika aktiviteter. Om möjligt, låt en del av pengarna gå till spontana glassinköp, nya solglasögon som går sönder eller en kaffe under parkteatern. Kom ihåg att räkna med transportkostnader och eventuella påslag för försäkringar och avgifter som kan tillkomma vid utlandssemestrar. Är ni en hel familj som ska resa kanske det behövs köpas in nya badkläder etc. inför semestern, då ska dessa inköp också rymmas inom budgeten.