1. Privatbloggen
  2. 5 steg till bättre privatekonomi i vår

5 steg till bättre privatekonomi i vår

Att få kontroll över plånboken behöver inte vara svårt.

vårstäda ekonomin Lendobloggen

2025-03-21

Med bara fem effektiva steg kan du städa upp privatekonomin i vår och få bättre ekonomiska vanor och en lugnare ekonomisk framtid.

Känns det ofta svårt att få pengarna att räcka varje månad? Då är du inte ensam. Många känner idag igen sig i att pengarna är slut långt innan lönen i slutet av månaden. Då är det hög tid att städa upp ordentligt i privatekonomin.

Att ta tag i ekonomin behöver inte vara svårt och krångligt. Med bara några enkla steg kan du reda ut de flesta ekonomiska knutarna, återta greppet över dina pengar och lägga grunden till ett tryggt och långsiktigt sparande.

Fem steg till en sundare privatekonomi

Inkomster och utgifter

Börja med att allra först sätta dig ned och få en översikt över din privatekonomi. Gå igenom dina inkomster och utgifter. Hur mycket kommer in på kontot varje månad, och hur mycket gör du av med? Se över dina största kostnadsposter och fundera på vad du kan dra ned på. Går det att säga upp abonnemang du inte använder, förhandla ned de fasta kostnaderna eller kan du sälja prylar som ligger och samlar damm hemma?

Se över dina lån

För de allra flesta är det någon form av lån som är den största utgiftsposten i plånboken. Det kan handla om bolån, privatlån, billån eller andra konsumtionslån och krediter. Då det ofta handlar om stora belopp så kan små ränteskillnader få stor påverkan på plånboken.

Sedan mitten av förra året har styrräntan sjunkit rejält, vilket även påverkat bolåneräntorna. Det kan därför vara klokt att nu se över och omförhandla eventuella lån du har. Har du ett bolån på 3 miljoner kronor kan en omförhandling av bolånet där du får ner din ränta med en procentenhet ge 2 500 kronor mer i plånboken varje månad.

Det kan också handla om att samla gamla lån i ett nytt lån. På så sätt kan du både sänka din månadskostnad och få bättre ordning på din privatekonomi i ett effektivt svep.

Bygg buffert

Efter att du sett över dina inkomster, utgifter och lån är det dags att bygga upp en buffert om du inte redan har en. Livet är oförutsägbart, och oväntade utgifter som reparationer, oväntade räkningar eller plötsliga inkomstbortfall kan uppstå lite när som helst. Då kan en buffert hjälpa dig hantera utgifterna utan att behöva ta till dyra lösningar i panik.

En generell riktlinje är att ha minst två månadslöner som buffert, men bufferten bör anpassas utifrån dina fasta kostnader och behov. Bor du i en hyresrätt och har låga utgifter kan en mindre buffert på en månadslön vara tillräcklig, medan om du bor i en villa med höga omkostnader så kan det vara klokt att ha en större buffert. Bufferten ska samtidigt inte vara allt för stor, eftersom en för stor buffert kan hämma ditt långsiktiga sparande. 

Spara på lång sikt

När bufferten är på plats kan du sova gott om nätterna. Men på sikt behöver du även ett långsiktigt sparande för att trygga upp privatekonomin. En vanlig riktlinje är att spara omkring 10 procent av lönen varje månad, men varje krona du lägger undan är ett steg i rätt riktning. 

Vad du bör spara i beror på när du kan tänkas behöva pengarna, och vilken risk du är villig att ta. Ett sparande med låg risk ger generellt en stabil men lägre avkastning, medan ett sparande med högre risk kan innebära högre avkastning. 

Ett långsiktigt sparande är särskilt viktigt för kvinnor, som i många fall har ett mindre sparande där man valt att ta lägre risk eller inget sparande alls. 

– Många hushåll har haft det tufft de senaste åren med högre räntor, stigande inflation och periodvis höga elpriser. I och med det tror jag att vi får en ökad medvetenhet om nyttan med en lättillgänglig buffert. En sådan bör placeras på sparkonto där risken är låg. Men det blir problematiskt om riskviljan är låg även när det gäller långsiktigt sparande kvinnor, och förstås även män, som placerar exempelvis pensionssparande till låg risk riskerar att gå miste om avkastning och därmed halka efter med sin pension, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Pension

Sist men inte minst gäller det att hålla koll på pensionen. Många glömmer lätt bort sin pension, men på sikt kan pensionen vara det allra viktigaste sparandet. Förutom att sätta sig ned och läsa igenom det gula kuvertet som kommer en gång om året bör du även regelbundet logga in och kolla igenom din pensionsprognos på minpension.se

Glöm heller inte att kolla upp din tjänstepension. På lång sikt kan tjänstepensionen stå för närmare en tredjedel av din pension. Trots det saknar idag drygt fem procent tjänstepension, och många av dem är egenföretagare som själva måste spara extra för att täcka upp för utebliven tjänstepension.

– Det är viktigt som egenföretagare att sätta sig in i hur man kan spara på bästa sätt för att få ut en tillräcklig pension, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.