1. Privatbloggen
  2. 6 tips – så handlar du maten billigare

6 tips – så handlar du maten billigare

Livsmedel är en stor utgiftspost i de flesta hushåll - en som blivit allt större sista åren.

handla mat spara pengar

2024-01-29

Priserna på livsmedel har stigit explosionsartat de senaste åren, och är för många hushåll en av de största utgiftsposterna varje månad. Men för den prismedvetna går det faktiskt att spara in tusentals kronor på maten varje månad utan att kompromissa på smaken.

– Det är den historiskt snabbaste ökningen vi sett i dagligvaruhandeln sedan vi började mäta priserna i 2015 och jag har varit i branschen sedan 80-talet och aldrig varit med om så snabb ökning, skriver Ulf Mazur, vd på Matpriskollen. 

Efter flera år av enorm ökning har priserna på mat och livsmedel blivit rekordhöga. Skenande råvarupriser i kombination med en svag svensk krona har lett till att priserna på mat och livsmedel stigit med närmare 30 procent på bara några år. 

Enligt SCB steg matpriserna 16 månader i rad mellan november 2021 och mars 2023. Men höjningarna ser nu ut att börja avta, allt eftersom konsumenter söker sig allt mer till lågprisbutiker och pressar handlare och producenter till att sänka sina priser. Samtidigt har den svenska kronan har återhämtat sig från sina bottennoteringar.

Trots pressen från konsumenter har prisfallet från toppnoteringarna varit minimal, även om priserna inom vissa varugrupper har sjunkit. Det gäller därför att vi som konsumenter fortsätter att leta extrapriser för att inte priserna ska fortsätta stiga. Det menar Ulf Mazur, vd på Matpriskollen, men också utsedd till Årets Prisväktare av Privata Affärer. Han betonar även vikten av att vara “multilojal” och menar att man ska våga handla i flera olika butiker för att hitta bästa pris.

– Nu kommer fattigmånaden januari och man ska komma ihåg att konsumentmakten är mycket stor. De etablerade kedjorna har det fortsatt tufft med minskad försäljningsvolym medan lågprisbutikerna slår rekord varje månad. Det finns nu en risk att konsumenterna tröttnar och börjar acceptera prissättningen och då kommer priserna inte att pressas, påpekar Ulf Mazur.

Vi på Lendo har samlat sex smarta tips på hur du kan spara in tusentals kronor på dina matkostnader varje månad genom att handla smartare.

Sex tips på hur du sparar pengar på dina matutgifter

Kolla alltid jämförelsepriset

Jämför alltid priser genom att titta på jämförelsepriset och inte på prislappen. Mellan ett storpack och en mindre förpackning kan prislappen skilja sig några kronor, samtidigt som jämförelsepriset visar att den större förpackningen är mycket billigare per kilo. Men se till att du jämför två produkter som är likartade, eftersom det annars kan bli missvisande.

Handla i alla butiker

Handla på alla butiker i ditt närområde och var inte lojal till bara en butik bara för att den är närmast dig eller för att du har gjort det till en vana. Genom att handla på flera butiker och nyttja deras medlemskap maximerar du antalet rabatter och extrapriser som butikerna i ditt område erbjuder varje vecka.

Laga mer mat hemma

Genom att laga mer mat hemma och köpa mindre halv- eller helfabrikat kan du spara in stora summor. Helfabrikat eller färdig mat kan ofta vara upp till fem gånger så dyrt mätt i kilopris jämfört med att köpa in råvarorna som skulle behövas till att laga samma rätt hemma. Lagar du dessutom flera portioner kan du spara resterna och använda som matlåda nästa dag istället för att köpa en dyr utelunch.

Planera maten och gör en inköpslista utifrån vad som är på rabatt

Titta vilka varor som är i extrapris denna vecka och planera veckans mat utifrån det. Genom att göra det undviker du att köpa allt för många onödiga varor och spontanhandlar mindre när du väl är i butiken.

Handla utifrån säsong

Varor som är i säsong är oftast mycket billigare än de som inte är i säsong. Varor som frukt och grönt som är i säsong är dessutom mycket färskare och smakrikare jämfört med det som inte är i säsong eller fraktats från andra sidan världen.

Släng inte maten som du redan har köpt in

Se till att ta vara på den maten du väl har köpt in. Frys in det du inte kommer att använda eller äta upp och bli kreativ med dina rester. Genom att bli effektiv med dina rester och maximera det du redan har köpt in minskar du ditt matsvinn och sparar in pengar. Se även till att förvara din mat på ett rätt sätt för att maximera hållbarheten. De flesta grönsaker och en del frukter trivs bäst i kyla, men inte så kallt att de får köldskador. Många varor håller dessutom efter passerat bäst före-datum, men se till att alltid titta, lukta och smaka på maten för att se att den fortfarande är bra.