8 tips för din "hemester" 2020
På grund av den rådande pandemin lär de flesta av oss semestra på hemmaplan - vi har listat de bästa tipsen när du ska planera din Sverigesemester inför sommaren.
2020-05-06
Det besvärliga läget med coronapandemin gör att i princip alla som bokat eller planerat en utlandssemester i år har fått boka av. Experter och myndigheter avråder från utlandsresor både av smittskyddsskäl och för att världen är en rörig plats just nu.
– Jag tror att det blir problematiskt att resa i världen i sommar. Det kommer att vara en värld som är ganska rörig fortfarande med mycket inställda flyg, mycket gränskontroller och annat. Så jag tror inte man ska räkna med utlandsresor. Det blir nog en semester i Sverige tror jag om man ska tänka realistiskt på framtiden, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under en av sina pressträffar.
Enligt Anders Tegnell kommer även resor till våra grannländer vara svåra att genomföra på grund av restriktioner. Statsminister Stefan Löfven manar även till försiktighet när det gäller resor inom Sverige och att det är viktigt att vi använder folkvettet.
– Myndigheterna måste återkomma om det, men även här gäller folkvettet. Om det jag gör riskerar att öka smittspridningen, om jag kommer att befinna mig i sammanhang där det är för mycket människor och för tätt, då ska man tänka bort det helt enkelt, sager statsministern till DN.
Men de inställda sommarresorna har inte bara nackdelar. En barnfamilj kan spara 10 000-tals kronor på att fira semestern hemma i stället för utomlands. Dessutom står kronan lågt i kurs mot de flesta valutor och du får mer för pengarna på hemmaplan. Många svenska turist- och branschorganisationer har sett ett stigande intresse för olika typer av Sverigesemester. Husvagns- och husbilsförsäljare rapporterar om att många nya kunder hör av sig och vill köpa campingfordon. Även båtbranschen rapporterar om att försäljningen har fortsatt under coronakrisen. Båttillbehör säljer som smör till befintliga båtägare och det är även högt tryck på båtuthyrning.
Men det finns billigare aktiviteter om du vill njuta av det vackra Sverige och ändå ha ett smittsäkert beteende. Vandringar är nästan gratis, förutom resan dit som med fördel görs med egen bil för att minimera smittspridningen. Det finns 100-tals vackra vandringsleder att välja på i Sverige.
Semestra i Sverige - här är 8 tips
BADA HEMMA
Bygg din egen pool hemma på tomten - så kan du få en badsemester utanatt resa bort. Om du startar poolprojektet nu går det att hinna klart till sommaren. Det går också att köpa ett spabad som kräver ett minimum av installation och ställa på tomten. Kostnad för en egen swimmingpool: Från 200 000 kr och uppåt. Det finns också monteringsbara pooler ovan mark för cirka 20 000 kr. Kostnad för ett eget spabad: Från 75 000 kr och uppåt, billigare om du köper begagnat.
VANDRING I SVERIGE
Sverige är ett paradis för den som vill vandra. Det finns ett stort antal vackra vandringsleder i hela landet, både i närheten av storstäderna och i fjällen. Här hittar du en lista:https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/
Vandring är både ekonomiskt, hälsosamt och innebär en liten smittorisk. Vill du komma billigt undan kan du välja en led hemma, vill du satsa lite mer kan du åka till fjällvärlden. Kostnad för vandring hemma: Resa till vandringsled, och utrustning 1000-5000 kr. Kostnad för fjällvandring: Resa till fjällvärlden, utrustning för 1000-10 000 kr.
TURISTA HEMMA
Sverige är ett land fullt av fornminnen och spännande platser. Men ibland är vi dåliga på att turista på hemmaplan. Platser med spännande historia och fornminnen eller hisnande vacker natur ligger oftast bara en googling bort. Varför inte göra en liten bucketlist med platser i din omgivning? Din lokala turistbyrå kan också komma med värdefulla tips. Om du samtidigt läser på och berättar om platsen så blir det spännande för hela familjen. Och oftast kostar utflykten inte mer än lite bensinpengar - och just nu är bensinen rekordbillig. Bor du riktigt nära kanske du till och med kan ta cykeln. Kostnad: Gratis, förutom en reskostnad till utflyktsmålet. Övriga kostnader: Kanske vill du köpa med dig hämtmat och stötta en lokal restaurang.
HUSVAGN
Som det ser ut nu kommer campingplatser att hållas öppna under sommaren. Det finns 100-tals vackra campingar i Sverige och det kostar i regel inte mer än 250-600 kr att hyra en plats. Se till att det inte blir trängsel bara. Det finns också möjlighet att ställa husvagnen på en naturcamping, men se till att du följer lagar och regler.
Kostnad för husvagn: Begagnad husvagn från cirka 50 000 kr, ny husvagn från 150 000 kr. Det går också att hyra för cirka 3000 kr per vecka. Övriga kostnader: Hyra av campingplatser och bensinpengar.
HUSBIL
Husbilar blir allt mer populärt och antalet bilar har ökat snabbt desenaste åren. Husbilen innebär en stor frihet och du kan både natta över på en camping där platserna kostar några 100-lapper eller ställa bilen på en parkering. Om du ska köpa en husbil tänk på att skatten är mycket hög på helt nya husbilar. Kostnad: Det går att hyra en husbil från 5000 kr i veckan och uppåt. Det finns fina begagnade husbilar att köpa från 200 000 kr och uppåt. Övriga kostnader:Campinghyra och bränsle.
BÅT
Båtbranschen märker ett ökat intresse från de som redan har båt, och uthyrningen har också ökat. Du använder oftast bara båten under några veckor och då kan det vara ett bra alternativ att hyra båt. Kostnad: Möjligt att hyra båt från cirka 4000 kr / vecka. Att köpa en begagnadbåt från 100 000 kr är möjligt. Övriga kostnader: Bränsle, som kan bli dyrt,och gästhamnshyra.
BIL
Det har sällan varit ett så bra tillfälle att bilsemestra som nu, så länge du gör det med folkvett och på ett smittsäkert sätt. Bensin och diesel är billigare än på tio år. Har du ingen bil så är det möjligt att hyra bil, och det är också bra köpläge på bilar just nu. Hotell och vandrarhem är nästan tomma än så länge, så det går att få extra bra priser på rummen. Kostnad: Möjligt att hyra en bil från cirka 2000 kr per vecka, sedantillkommer bränsle. En fin begagnad bil går att hitta från cirka 50 000 kr. Det finns nya mindre bilmodeller från cirka 150 000 kr.
Övriga kostnader: Övernattningskostnader, bor du i tält kommer du billigt undan. Parkeringskostnader i städer. Bensin och diesel, men priserna är rekordlåga nu.
STUGA
Stuguthyrarna ser redan nu ett ökat intresse för sommarstugor i år. Blocket rapporterar om ett ökat tryck både bland uthyrare och de som vill hyra. Om du ska säkra en bra stuga gäller det att vara tidigt ute i år. Har du möjlighet att köpa ett hus har priserna gått ner något senaste månaderna och utbudet är stort. Kostnad: Det går att hyra en stuga från cirka 2500 kr per vecka, men läget avgör priset, på heta orter kan det kosta 10 000 kr om standarden är hög. Om du vill semestra hemma i framtiden också kan det vara en god idé att köpa en stuga, det går att hitta hus från 200 000 kr på många stället i Sverige. Övriga kostnader: Resekostnad, eventuellt försäkring. Foto: STF
VAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för bättre privatekonomi
Låna pengar
Ansök om lån genom Lendo. Låna pengar utan att behöva besöka ett bankkontor, ansök online och låneerbjudanden inom en minut.
Samla lån
Genom att samla dina smålån och krediter till ett enda privatlån kan du sänka din ränta.
Billån
Ansök om ett billån genom Lendo för att finansiera ditt bilköp. Du kan låna upp till 100% av bilens värde.
Privatlån
Jämför privatlån genom Lendo upp till 600 000 kr. Du kan ansöka om privatlån trots att du har betalningsanmärkningar.
Blancolån
Ansök om blancolån genom Lendo för möjlighet att få låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare.
Företagslån
Jämför företagslån upp till 5 miljoner kronor via Lendo. Du kan få upp till 13 låneerbjudanden med en enda ansökan.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Lånelöfte bolån
Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.