Allt har blivit dyrare - dags att se över budgeten
Flera 1000 kr dyrare: ”Dags att se över hushållsbudgeten”
2022-05-12
Bränsle, el, mat och boräntor – allt har blivit dyrare de senaste månaderna. En tvåbarnsfamilj kan ha fått 4000–6000 kronor i ökade kostnader varje månad.
– Det är jättemycket pengar, det man måste göra är att se över sin hushållsbudget, skriva in de nya siffrorna och se om det går ihop, säger Sharon Lavie, Lendos sparekonom.
Det ekonomiska läget har ändrat sig snabbt det senaste halvåret. Många svenska hushåll har fått se sina kostnader öka i snabb takt. Inflationen började ta fart redan förra året, och efter Rysslands invasion av Ukraina har priserna på många varor rusat i höjden. I april ökade priserna med 6,4 procent jämfört med föregående år, enligt ny statistik från SCB.
De flesta svenskar har en bil och där har både diesel och bensin ökat med minst 40 procent jämfört med hur det såg ut för ett år sedan. Den som kör 2000 mil per år med en dieselbil får räkna med 2000 kronor extra per månad för att tanka bilen. Den som har en bensinbil har fått ökade kostnader med cirka 700 kronor per år. För en familj som har två bilar blir det ännu dyrare.
Elpriserna är en annan kostnadspost som blivit rejält mycket dyrare för ett vanligt hushåll. Den som bor i en villa har fått se räkningen öka med 1500 - 5000 kronor per månad, i vissa fall ännu mer. Ett tillfälligt elstöd på upp till 6000 kronor lindrar bördan en del.
Maten har också ökat kraftigt i pris, och flera livsmedelskedjor varnar för att ytterligare prisökningar kan komma. En tvåbarnsfamilj äter idag för knappt 10 000 kronor i månaden enligt Konsumentverkets norm. Det innebär att matkassarna på kort tid har blivit drygt 600 kronor dyrare varje månad.
Räntehöjningen av reporäntan i april
I slutet av april höjde Riksbanken styrräntan med 0,25 procent. Det har gjort att nästan alla banker och låneinstitut har höjt sina rörliga boräntor. De bundna räntorna har redan tidigare höjts på grund av ökade ränteförväntningar. Riksbankschef Stefan Ingves varnar för att ytterligare ökningar kan komma. Hittills innebär ökningen att den som har rörligt bolån på tre miljoner kronor fått en kostnadsökning på cirka 625 kronor i månaden innan ränteavdrag.
Även andra varor och nöjen har redan ökat i pris. Sammantaget innebär höjningarna att ett tvåbarnsfamilj kan ha fått 4000 - 6000 kronor i ökade kostnader per månad.
– Det är viktigt att se över hushållsbudgeten och se att det fortfarande går ihop. Det kan betyda att man behöver prioritera om och stuva om och dra ner på sådant som inte är det viktigaste. Det finns saker som man kan köpa begagnat , dra ner på nöjen, eller spendera mindre på annat sätt, säger Sharon Lavie.
Det är lätt att köra på som vanligt och glömma bort att allt blivit dyrare, trots att lönen inte ökat. För det är en ovan situation. Under lång tid har vi fått allt mer pengar i plånboken, och nu blir det för första gången på länge mindre pengar att röra sig med.
– Vi kommer nog att få vänta på högre löner till nästa lönerunda, många fack har redan förhandlat, så det blir inte mycket mer än de 1,8 procenten, men förhoppningsvis kommer det mer året efter. Antingen går månaden ihop, eller så gör den inte det. Om man inte har de marginalerna så måste man börja skruva på hushållsekonomin, säger Sharon Lavie.
Det går ändå att spara smart så att det blir lite lättare att leva med kostnadsökningarna. Vi på Lendo har gjort en genomgång över hur du kan spara för att hålla hushållsekonomin under kontroll.
Så kan du spara 1000-lappar efter prisökningarna
Bilen och bränslet
Bränslet är en tung utgiftspost och många har redan dragit ner på sitt bilåkande. Men genom att försöka köra mjukare och smartare går det faktiskt att spara upp till 20 procent. Här hittar du spartipsen:
Ett annat sätt att spara är att försöka göra alla ärenden på en dag.
– Jag tror att man kan göra alla ärenden på en och samma sak, det blir mindre spontanshopping. Sedan finns det många som måste ta bilen, där har man inget val, men försök att göra flera saker samtidigt, säger Sharon Lavie.
Elen
Den som hann binda sitt elpris före den stora prisökningen är vinnare. Det går fortfarande att binda, men det blir på en hög prisnivå.
– Där måste man se över sin elkonsumtion, och kanske kan man binda, även om det är väldigt dyrt just nu. Det är inte säkert att det blir billigare att binda på sommaren, säger Sharon.
Ett säkrare sätt är då att försöka spara ytterligare på sin elkonsumtion, här hittar du flera spartips som du kan genomföra direkt:
Maten
Under en lång rad år har vi vant oss vid stabila och relativt låga matpriser. De senaste månaderna har priserna höjts rejält, och livsmedelsbranschen flaggar för att de stora prishöjningarna ligger framför oss. Det går dock att spara in mycket pengar på maten. Genom att göra en veckomatsedel, laga maten själv och använda erbjudanden så kan du sänka din matkostnad.
– Utgå från vilka från vilka varor och vilka priser som ligger lite billigare. Välj sådana grönsaker som inte gått upp så mycket i pris. Använd appar och se vilka affärer som har vilka erbjudanden. Sitt ner och räkna och planera. Tänk dock på att det kanske inte lönar sig att åka en mil extra för att jaga ett extrapris, säger Sharon Lavie.
Se över fasta kostnader
Många hushåll har idag ett stort antal digitala abonnemang som kan kosta 1000-lappar varje månad. Vissa streaming- och abonnemangstjänster används kanske inte så ofta, och genom att säga upp dem kan du snabbt spara pengar varje månad.
– Abonnemang och övriga fasta kostnader är saker du kan se över och rensa. Du kan åtminstone säga upp dem tillfälligt.
Köpa och sälja begagnat
Genom att köpa många saker begagnade så sparar du både pengar i hushållsekonomin och gör en liten insats för miljön genom att återbruka. Dessutom brukar de flesta familjer ha en guldgruva i förrådet. En undersökning som Blocket gjort visar att varje svensk har 16 000 kronor i oanvända prylar hemma.
Samla dyra smålån
Genom att samla ihop smålån med höga räntor till ett större lån med lägre ränta kan du sänka din månadskostnad. Genom Lendo kan du jämföra låneerbjudanden från upp till 40 kreditgivare när du ansöker om ett samlingslån.
VAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för bättre privatekonomi
Låna pengar
Ansök om lån genom Lendo. Låna pengar utan att behöva besöka ett bankkontor, ansök online och låneerbjudanden inom en minut.
Samla lån
Genom att samla dina smålån och krediter till ett enda privatlån kan du sänka din ränta.
Billån
Ansök om ett billån genom Lendo för att finansiera ditt bilköp. Du kan låna upp till 100% av bilens värde.
Privatlån
Jämför privatlån genom Lendo upp till 600 000 kr. Du kan ansöka om privatlån trots att du har betalningsanmärkningar.
Blancolån
Ansök om blancolån genom Lendo för möjlighet att få låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare.
Företagslån
Jämför företagslån upp till 5 miljoner kronor via Lendo. Du kan få upp till 13 låneerbjudanden med en enda ansökan.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Lånelöfte bolån
Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.