Poolguide för "hemestern" 2020
Funderar du på att bygga pool i under "hemestern"? Vi på Lendo har tagit fram en stor guide till dig som är badsugen.
2020-07-09
Allt fler svenskar vill ha ett eget bad hemma på tomten under ”hemestern” 2020. Ett stort poolbygge hinner knappast bli klart i sommar – men det finns smarta lösningar som är badklara snabbt. Vi på Lendo har tagit fram en stor guide till dig som är badsugen.
Att bygga en egen nedgrävd swimmingpool är ett ganska stort projekt som ibland kan behöva både bygglov och olika tillstånd från din kommun. Men det finns snabbare och enklare lösningar som kan göra att du är badklar redan i sommar. Vi på Lendo går igenom några trevliga alternativ! Och ger dig tips om du planerar för en nedgrävd stor swimmingpool.
1. Badtunna
En badtunna kan placeras på en trätrall, stenar eller en betongplatta. Ska du ställa den på gräsmattan kan du behöva göra en bädd av packat singel på 1-2 decimeter. Den eldas ofta med ved och kräver inte någon elektrisk installation. Många badtunnor är gjorda av armerad plast med ytterhölje av trä. Tänk på att välja en variant med barnsits om du har små barn. En stor fördel med badtunnan är att du kan vara badklar på nolltid om du har ett slätt och bra underlag att ställa den på. Men tänk på att vara noga med vattenhygienen. Pris: 20.000-50.000 kr
2. Ovanmarkspool
Med en ovanmarkspool kan du vara badklar redan till semestern, då större byggarbeten inte behövs. Dessutom kan du montera ner poolen och sälja den när du har tröttnat på den. I dag finns det ett brett utbud av pooler på marknaden i olika storlekar. De största modellerna är omkring 10 meter långa och 5 meter breda. Tänk på att du behöver läsa på hur de sköter vattnet och filtreringen för den poolmodell du köper. Du behöver ha en plan yta på trädgården för att ställa upp och montera poolen på. Det går också att rama in poolen med trä så att du får ett mycket exklusivt intryck. Behovet av att göra underliggande markarbete för poolen varierar beroende på modell. Det finns modeller som går att ställa på gräsmattan om den är stadig, men pooler med större djup kan kräva stödgjutning eller grusbädd under. Enklare modeller kan vara badklara så fort du har monterat dem. Pris: 5.000-100.000 kr
3. Spabad
Ett eget bubbelbad på tomten där hela familjen kan bada tillsammans kan kännas väldigt lyxigt! Det finns ett stort urval av olika modeller i olika storlekar med varierande massagefunktioner så det går att hitta ett spabad som passar alla. Det kan vara klokt att välja en modell med lock direkt, då det sparar mycket energi och hindrar smuts att komma ner i poolen. Du behöver ha en plan och hårdgjord yta att placera spabadet på, till exempel ett trädäck eller marksten. Du måste också anlita en behörig elektriker som gör installationen. Du ska alltid ha både jordfelsbrytare och arbetsbrytare, slarva inte med detta!Tänk på att du behöver ha en utekran och en slang så att du når spabadet så du kan fylla det. När du är i gång byter du vatten 3-4 gånger per år om du sköter rengöringen som du ska. Pris: 30.000 kr och uppåt.
4. Uppblåsbart spabad
Om du känner dig lite osäker på att ta steget att investera i ett dyrt spabad kan ett uppblåsbart utomhusspa vara ett förnuftigt första steg. Badet är enklare än ett riktigt spa och har mindre massagekraft och färre jetutblås. För att badet ska stå säkert så behöver du ha en hård yta, men poolen är mindre än ett stort spa, så oftast går det att lösa enkelt. Se också över din elsäkerhet, det är viktigt att du kopplar den till ett jordat uttag och att det finns jordfelsbrytare. Helst av allt ska poolen ha en egen jordfelsbrytare. Tänk på att du måste vara lika noggrann med vattenkvaliteten som hos ett stort bad. Pris: 5.000-15.000 kr
5. Jacuzzi i badrummet
Ska vi vara ärliga är ju inte vädret i Sverige alltid det bästa och det kan vara trevligt att bada året runt, särskilt när det regnar, snöar och är kallt ute. Även om badtunnan och utespat går att använda året runt är chansen större att du kryper ner i jacuzzin i badrummet. Det finns dessutom gott om modeller som är enkla att installera och inte kräver inbyggnad så du kan vara badklar snabbt. Din närmaste poolåterförsäljare kan hjälpa dig. Ta hjälp av fackmän när det gäller el och vvs, det är viktigt med både elsäkerhet och att undvika risken för vattenskador. Pris: 10.000-100.000 kr.
6. Poolbygge på tomten
Planerar du att bygga en riktig pool hemma på tomten? På senare år har det dykt upp prisvärda byggsatser från olika leverantörer som har gjort bygget mer överkomligt än tidigare. Men en egen pool är ett stort projekt som kräver planering och det är ofta en stor investering. Räkna inte med att du blir klar förrän tidigast i höst om du börjar från noll nu.
Börja med att skaffa en skalenlig tomtkarta. Genom att ha en tomtkarta med ditt hus och omgivningen är det lättare att placera in poolen på ett bra sätt. Bestäm vart på tomten poolen ska ligga och hur den ska se ut. Många vill ha ett soligt läge på poolen, men det är också viktigt att ta hänsyn till andra funktioner du har på tomten. Gå igenom utbudet hos så många poolleverantörer som möjligt och försök hitta en modell du verkligen gillar och som passar på din fastighet.Pris: Beror på dina förutsättningar, men från cirka 100.000 kr och uppåt.
7. Och oavsett vilken pool du väljer - jämför finansieringen.
Hur ska poolen betalas? Är det möjligt att köpa den för besparingar, går villalånen att utöka eller är ett privatlån det bästa alternativet? Hos Lendo kan du jämföra och räntor från upp 40 banker och långivare, kostnadsfritt och med bara en kreditupplysning.
8. Spara på vattnet.
En pool drar mycket vatten, så försök att spara så mycket som det går och fyll inte på mer än vad som behövs. Duscha innan du badar, så behöver inte vattnet bytas lika ofta. Följ poolens skötselinstruktioner med tillsatser, rengöring och filtrering. Ett pooltak gör att du får mindre smuts i poolen och att den blir billigare att värma upp.
Bilden på Spabadet kommer från Folkpool och är av modellen Dimension One.
Taggar:
LÅNVAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för bättre privatekonomi
Låna pengar
Ansök om lån genom Lendo. Låna pengar utan att behöva besöka ett bankkontor, ansök online och låneerbjudanden inom en minut.
Samla lån
Genom att samla dina smålån och krediter till ett enda privatlån kan du sänka din ränta.
Billån
Ansök om ett billån genom Lendo för att finansiera ditt bilköp. Du kan låna upp till 100% av bilens värde.
Privatlån
Jämför privatlån genom Lendo upp till 600 000 kr. Du kan ansöka om privatlån trots att du har betalningsanmärkningar.
Blancolån
Ansök om blancolån genom Lendo för möjlighet att få låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare.
Företagslån
Jämför företagslån upp till 5 miljoner kronor via Lendo. Du kan få upp till 13 låneerbjudanden med en enda ansökan.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Lånelöfte bolån
Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.