1. Privatbloggen
  2. Få svenskar förhandlar om sina bolån

Få svenskar förhandlar om sina bolån

”Gör stor skillnad”

bolån omförhandlingar Lendo

2021-12-21

Trots den låga räntenivån ökar bankernas marginaler på bolån. En ny undersökning visar att 22 procent av svenskarna aldrig förhandlat om sin boränta. 

– Boendekostnaden är en av våra största privatekonomiska utgifter och även små förändringar på bolånet gör stor skillnad på lång sikt, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.

I dag har majoriteten av svenskarna ett bolån för att finansiera sin villa eller bostadsrätt. Enligt SCB har våra bolån ökat snabbt de senaste 20 åren. I dag är våra sammanlagda bolån 4468 miljarder kronor, motsvarande 89 procent av Sveriges BNP. Bolån utgör 82 procent av de svenska hushållens totala lån, enligt FI. 

Under det senaste kvartalet har bankernas bruttomarginal på bolånen ökat, så det kan finnas anledning att se över räntan på ditt bolån. Anledningen är att bankerna kan låna billigare samtidigt som räntorna mot kund ökat något. 

Få omförhandlar varje år

En ny undersökning som ICA Banken har gjort visar att visar att 22 procent av svenskarna aldrig förhandlat om sitt bolån. Endast 14 procent förhandlar årligen om räntan. 

– Att endast 14 procent förhandlar om sin ränta varje år är skrämmande eftersom det innebär att väldigt många går miste om chansen att kunna spara in tusentals kronor varje år. Boendekostnaden är en av våra största privatekonomiska utgifter och även små förändringar gör stor skillnad på lång sikt. Därför måste fler komma igång med att förhandla mer frekvent, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.

Enligt undersökningen tycker många att det är jobbigt att förhandla om sin bolåneränta och att de är dåliga på att förhandla. Många skulle vilja ha hjälp av en expert att sköta förhandlingen. 

– Får många välja skulle de nog avsäga sig ränteförhandlingen helt. Om fler haft mer kunskap och större intresse för ekonomi hade troligtvis många upplevt ett bättre självförtroende i att förhandla. Att låta någon annan sköta förhandlingen skulle kunna vara ett alternativ men risken finns att det leder till extra kostnader. Jag rekommenderar alltid att man själv sätter sig in i förhandlingen eftersom de ekonomiska vinningarna vanligtvis är störst då, säger Magnus Hjelmér.