1. Privatbloggen
  2. Fallgroparna att undvika under black November

Fallgroparna att undvika under black November

Vår sparekonom Sharon Lavie om Black Friday som numer är ett månadslångt fenomen.

black friday - Lendobloggen tipsar om hur du undviker missarna

2022-11-18

Fenomenet Black Friday har exploderat i Sverige. Nu skyltar affärerna både i butik och online om Black month, Singles day (11/11) och Black week (21 -27 november) och Cyber Monday (28 november), där de rear ut utvalda varor till och från under hela månaden. Trots att inflation, räntehöjningar och höjda energipriser gör att konsumenterna håller lite extra i slantarna, visar Postnords E-barometern att 21 procent av e-handelsföretag ändå tror på en försäljningsökning under resten av 2022.

Är du en av dem som gillar att vara ute i god tid finns det många fördelar med att handla julklapparna online. Det är bekvämt och stressfritt men det finns flera fallgropar att se upp med.

Var kritisk när det gäller reor och röda prislappar

Visst går det att göra bra fynd på när det annonseras om rea, men det kan vara klokt att kritiskt granska erbjudandena och jämföra priser. Alla handlare är inte helt renhåriga och Konsumentverket har i många år varnat för att vissa höjer priserna några veckor innan rean vilket innebär att du faktiskt betalar lika mycket som förr men drivs till köp eftersom det marknadsförs som rea. En del butiker tar in varor som de aldrig sålt förut och märker dem som nedsatta priser direkt.

Det är inte heller OK enligt Konsumentverket. Mitt råd är därför att ha god koll på vad det är du vill köpa och hur mycket varan ha kostat samt jämföra olika butikers erbjudanden för bästa pris. 

  • Se upp med avgifterna – Vissa sajter tar höga avgifter för frakt, andra ger dig gratis frakt. Glöm inte bort att kolla detta innan du beställer. 

  • Tull, moms och skatter – Moms tillkommer vid alla köp utanför EU och är oftast 25 procent. Innehåller leveransen varor som är värda mer än 1600 kronor tillkommer dessutom tull. Tullsatsen varierar från 0-20 procent beroende på varan. Du kan också behöva betala vissa punktskatter som alkohol- och tobaksskatt. Dessutom kan importtulldeklarationsavgift tillkomma. Gå in på Tullverkets Tullräknare för att räkna ut slutsumman för ditt köp. Beställer du varor från ett EU-land behöver du inte betala tull, moms eller några andra skatter för varan eftersom det omfattas av principen om fri rörlighet.Det finns vissa undantag från denna princip. Undantag gäller för varor med särskilda regler som förbud eller restriktioner.

  • Ha koll på ångerrätten - När du e-handlar inom EU, Norge, Island och Storbritannien har du 14 dagars ångerrätt från den dag du tog emot varan. Med ångerrätten kan du returnera varan och få pengarna tillbaka. Returportot får du oftast bekosta själv. Ångerrätten gäller även reavaror, men det finns en rad undantag t.ex. om du köper livsmedel eller resor och boenden. Spara orderbekräftelse, betalningskvitto och returkvitto med kollinummer så att returen kan spåras. När du e-handlar utanför EU finns ingen automatisk ångerrätt och reklamationsrätt. Det är upp till säljare och köpare att komma överens om vad som gäller. Försök att hitta information om reklamation och företagets ansvar för eventuella fel. Köpevillkoren och reglerna för ditt köp ska finnas på företagets webbplats om du handlar på nätet. 

  • Håll koll på förfallodatum - När du handlar med kreditkort eller e-handlar mot faktura ska räkningen många gånger betalas först i januari. Andra kanske ska istället betalas i slutet av februari. De kan vara lätt att glömma. För att få bättre koll kan du försöka göra alla julinköp på ett och samma kort, då blir det enklare att få kontinuerlig överblick och komma ihåg vilka räkningar som kommer. Funderar du på skjuta upp betalningen till efter nyår är det extra viktigt att verkligen fundera på om din ekonomi kommer klara av dessa kostnader då.  

  • Betalning – Kan du undvika förskottsbetalning bör du göra det om du inte har erfarenhet av försäljaren. Du får chans att få din vara inom den tid du vill ha den och undersöka den innan du betalar. Ångrar du dig så slipper du ligga ute med betalningen.

o   Betala med ett kreditkort – Om du måste betala i förskott, betala med kreditkort. Om något går fel, leveransen uteblir, varan är skadad och säljaren inte kan nås så kan du ställa samma krav på kreditkortsutgivaren som på säljaren.

o   Ha ett särskilt kort som du bara använder när du e-handlar. Det ger även bra överblick över inköpen.

  • Ha god framförhållning – Tänk på att leveranstiderna kan variera och att beställ med god marginal inför jul då många leveranser sker. På Postnord.se kan du se vilka datum som gäller om du själv vill skicka något, för att det ska komma fram i tid innan julafton.