1. Privatbloggen
  2. Ge plats för mer kärlek i er ekonomi

Ge plats för mer kärlek i er ekonomi

Vår sparekonom Sharon Lavie var med i TV4 Nyhetsmorgon på alla hjärtans dag där hon pratade om kärlek och ekonomi - vi har samlat ihop tipsen här!

Sharon Lavie - sparekonom på Lendo och Schibsted

2021-02-15

Alla hjärtans dag må ha passerat, men det betyder ju inte att vi inte ska fortsätta tänka på kärleken. Kan ekonomi vara romantiskt? Ja om man utgår ifrån att pengarna ska användas till att både uppfylla gemensamma mål och ge utrymme för egna drömmar, men inte minst också se till att båda parter klarar sig ekonomiskt vid en separation eller om någon går bort.

Tyvärr kan ekonomin bli ett ämne för irritation och missnöje om man inte riktigt ser på pengar på samma sätt. Om en lever för dagen och knappt får månaden att gå ihop och den andre är mer försiktig med sina utgifter, funderar över nytta med varje inköp och sparar långsiktigt. För att undvika missförstånd som eskalerar till att bråka om allt från vilket ketchupmärke ni ska köpa till att ni aldrig har råd att göra något tillsammans är det viktigt att börja prata om ekonomi tidigt i ett förhållande och definitivt ta ett snack innan man flyttar ihop.

7 tips för bättre ekonomi i relationen

1. Prata gärna med varandra om hur ni ser på pengar och ekonomi och vilka planer ni har för framtiden. Det blir enklare att förstå den andres perspektiv och drivkrafter. Försök att komma överens om gemensamma mål och en prioriteringsordning som båda känner er nöjda med.

2. Ha gemensamma sparmål, på gemensamt konto där ni båda är kontoinnehavare. Eftersom bankmedel inte är samboegendom är det viktigt att båda står som kontoinnehavare om ni har sparkonton för gemensamma mål. Tex en gemensam buffert, resesparande eller renovering. Då har båda rätt till pengarna vid en eventuell separation.

3. Om inkomstskillnaden är stor kan ni fördela räkningarna procentuellt utifrån inkomst, istället för att dela på dem rakt av. På så sätt jämnar ni ut ekonomin något samtidigt som båda kan bidra till den gemensamma ekonomin.

4. Även om ni väljer att ha en helt gemensam ekonomi kan det vara bra att ha en egen ”månadspeng” som var och en får spendera på vad den vill utan dåligt samvete.

5. Om ni skaffar gemensamma lån, exempelvis bostadslån, är det viktigt att veta att ni båda är ansvariga för lånet. Det betyder att ifall en sambo inte kan betala sin andel av lånet, kan banken kräva den andra sambon på både amortering och ränta. Detta gäller även efter ni har separerat om ni inte löst lånet.

6. Har en sambo skulder som riskerar att hamna hos Kronofogden eller kanske redan hamnat där är det väldigt viktigt att kunna bevisa vems egendom som tillhör vem även i ett samboförhållande. Risken är annars stor att Kronofogden utgår från att värdefull egendom i hemmet tillhör den skuldsatta sambon och därmed beslagtar egendomen. Var noga med att spara kvitton som visar vem som har betalat och kanske även skriva in det i samboavtalet om egendomen normalt utgör samboegendom.

7. Separera och dö på pappret – hur skulle var och ens ekonomi se ut om något hände och hur kan ni trygga varandra? Komplettera med försäkringar, testamente, äktenskapsförord eller samboavtal om det behövs. Tänk på att sambor inte ärver varandra.

Ni kan se mitt inslag om hur man får en bättre ekonomi som par i Nyhetsmorgon här: Bättre ekonomi som par, Sharon Lavie i TV4 Nyhetsmorgon.

Sharon Lavie, sparekonom på Lendo och TV4:s Anders Pihlblad i studion

Sharon Lavie, sparekonom Lendo & Schibsted

Om du vill veta mer om vår sparekonom: Sharon Lavie

Taggar:

LÅN