1. Privatbloggen
  2. Glad påsk – 8 tips för läcker & prisvärd påskmat

Glad påsk – 8 tips för läcker & prisvärd påskmat

Påsken är vår näst största mathelg på året efter jul.

Glad påsk från Lendobloggen - 8 tips på privärd påskmat

2022-04-11

Men med ökande matpriser kan det bli en dyr historia i år. Men det går att skapa ett läckert påskfirande till rimliga kostnader. Vi på Lendo ger dig 8 smarta knep som gör påsken 2022 till en överkomlig njutning. 

Påsken innebär bråda tider både för hushållen som ska handla och för handeln. Vi fyller våra kundvagnar, ofta med lamm, lax, ägg, påskskinka, sill, sparris och påskgodis i massor. Det säljs nästan 40 miljoner ägg. Påsken är dagligvaruhandelns nästa största helg efter jul och vi handlar mat för över åtta miljarder kronor. Vi äter för ungefär en miljard kronor mer än en vanlig vecka. 

Men i år har både maten och andra dagligvaror ökat snabbt i pris och det är märkbart dyrare när vi handlar i livsmedelsaffärerna. Ett stort påskfirande för en familj, släkt och vänner kan bli ganska kostsamt om du inte planerar och förbereder firandet smart. Men påsken behöver kan till och med bli billigare än förra året om du förbereder firandet lite smart

Här är 8 bra tips som gör att du kan njuta av påskmaten utan att det blir alltför dyrt

Utnyttja erbjudanden

Butikerna börjar redan veckan innan påsk med bra erbjudanden på påskmaten, om du planerar menyn i tid kan du köpa in det som det är bra pris på lite tidigare. Gör en lista på det som du tänker bjuda dina gäster på och spana efter bra erbjudanden. Ibland kan det vara värt att planera om menyn och anpassa den efter extra bra erbjudanden. 

Köp varor som är i säsong

Vissa grönsaker är redan i säsong och är betydligt billigare just nu än vid andra tidpunkter på året. Avokado, gul lök, gurka, palsternacka och purjolök är ganska prisvärt för närvarande.  

Laga själv

Om du köper färdiglagade rätter från delikatessdisken, frysen eller kylen i butiken kan du räkna med att påsken blir en otroligt dyr historia. Laga allt du kan själv, det blir både billigare, godare och nyttigare än att köpa färdiglagat. Prova till exempel att grava lax själv, eller välj prisvärda rätter som Janssons Frestelse och ägghalvor med garnering som du gör själv. 

Baka själv

Bröd hör till de varor som blivit mycket dyrare den senaste tiden. Visst har mjölet också gått upp i pris, men du tjänar otroligt mycket på att baka ditt påskbröd själv. Och så mycket godare det blir också. 

Köp rätt mängd råvaror 

Vissa saker kan det faktiskt vara smart att köpa i delikatessdisken. Om du till exempel ska ha löjrom eller dyr skinka är det bättre att bara köpa den mängd du behöver istället för ett stort paket i plockdisken. Det är ingen bra idé att få löjrom eller parmaskinka över även om kilopriset är lägre. 

Gör mindre mat än vanligt

Har du någonsin varit med om att julmaten eller påskmaten tagit slut? Jaså, inte. Vi lagar nästan alltid för mycket mat och de flesta slänger bort uppemot en tredjedel av all sin mat. Försök att hålla nere mängden mat av varje rätt på buffen. Ju fler rätter du har desto mindre går det åt av varje rätt. Visst är det gott att äta rester, men kanske inte dag tre eller fyra. Det gör faktiskt inget om vissa rätter tar slut på påskbordet i år. 

Låt dig inte luras av mängdrabatter

Många butiker kör med mängdrabatter och lockar oss att köpa mer än vi behöver. Det är lätt att du köper för mycket och sedan får slänga mat. Oftast sparar du bara 1-2 kronor på mängdrabatten även fast summan för varan blir nästan dubbelt så hög. Köp bara det du verkligen behöver. 

Bjud in till knytkalas

Det är kanske inte så kul att be gästerna betala för sig när du bjudit in, men de flesta tycker det är roligt att få laga något och ta med sig till påskbordet. Om alla gäster får i uppdrag att laga någon rätt blir det enklare för dig och du sparar en hel del pengar. 

Glad Påsk önskar Lendo!