1. Privatbloggen
  2. Kan bli chockhöjningar på elpriser i vinter

Kan bli chockhöjningar på elpriser i vinter

– så här skyddar du dig - tips från vår sparekonom Sharon Lavie.

Sharon Lavie sparekonom Lendo

2024-10-01

Införandet av en ny flödesbaserad metod för elöverföring i Norden, som träder i kraft 30 oktober 2024, riskerar att leda till betydande prischocker för svenska hushåll. Som sparekonom ser jag det som avgörande att vi inte underskattar hur stor påverkan detta kan få för den vanliga konsumentens ekonomi – särskilt under den redan påfrestande vinterperioden.

Högre räkningar är på väg, och de kan slå hårdare än vad många räknar med. Nu gäller det för hushållen att förebygga, för att undvika att drabbas av chocken av en kall och kostsam vinter. 

Varför riskerar din elräkning att skena?

Den nya flödesbaserade kapacitetsberäkningsmetoden kommer att förändra hur elen fördelas mellan olika regioner och länder. Istället för att bara titta på var behovet är störst, som i den ekonomiska marknadsmodellen vi har idag, tar man nu större hänsyn till den faktiska kapaciteten i elnätet – hur mycket el som faktiskt kan överföras utan att överbelasta systemet.

I teorin låter detta bra: bättre utnyttjande av nätets kapacitet, effektivare överföringar och ökad integration av förnybar energi. Men för svenska hushåll innebär det att billig el kan exporteras till dyrare marknader i Europa, vilket leder till att elpriserna här hemma skenar uppåt. Länder med höga elpriser, som Tyskland och Polen, får tillgång till vår relativt billiga el, vilket driver upp priset för oss. 

Hur påverkas du?

Under de kallaste vintermånaderna 2023/2024 låg den genomsnittliga elpriskostnaden för hushåll i södra Sverige (elområde 4) på 0,8297 kronor per kWh. Enligt preliminära uppgifter från Svenska Kraftnät kan den nya flödesbaserade kapacitetsberäkningen faktiskt leda till att elpriserna i Sydsverige blir två procent lägre än med det gamla systemet. Det skulle i så fall innebära en marginell prissänkning, från 0,8297 kr/kWh till cirka 0,81 kr/kWh.

I norra halvan av Sverige (elområde 1 och 2 ), som under samma period hade en genomsnittlig elpriskostnad på 0,649 kr/kWh, får däremot se en ökning på ungefär tio procent, vilket skulle driva upp priset till cirka 0,71 kr/kWh.

Men dessa beräkningar har mött kritik. Flera energiexperter ifrågasätter analysen från Svenska Kraftnät och menar att situationen kan bli betydligt värre än vad prognoserna visar. Enligt Fortums analys och andra kritikers beräkningar skulle de förväntade prissänkningarna vara tillfälliga och främst ske under sommarhalvåret, när elförbrukningen är låg. När elsystemet ställs på prov under kalla vinterdagar riskerar elpriserna tvärtom att stiga kraftigt.

Varning: Elpriser kan nå rekordnivåer

Parallellkörningar som testades under vintern visade drastiska skillnader. Under vissa kalla vinterdagar i Sydsverige låg elpriset tidvis på tre kronor per kWh med det gamla systemet. När samma situation simulerades med den flödesbaserade metoden, sköt elpriset upp till åtta kronor per kWh. 

Exempel:

En normalstor villa i södra Sverige (elområde 4) förbrukar cirka 20 000 kWh per år, varav hälften sker under vintermånaderna. I dagens system, med ett genomsnittligt pris på 0,8297 kr/kWh, innebär det en vinterkostnad på:

10 000 kWh × 0,8297 kr/kWh = 8 297 kr.

Om parallellkörningens resultat stämmer och elpriset skulle skjuta upp till 8 kronor per kWh under de värsta dagarna, kan kostnaderna bli extremt höga. Om vi antar att huset förbrukar 500 kWh under dessa dagar skulle elräkningen för enbart dessa få dagar bli:

500 kWh × 8 kr/kWh = 4 000 kr.

Jämfört med dagens system, där samma förbrukning under dessa dagar skulle kosta:

500 kWh × 3 kr/kWh = 1500 kr.

Detta innebär en nästan tredubbling av kostnaden under kritiska perioder. Om dessa extrema prishöjningar skulle inträffa flera gånger under vintern, skulle hushållens elräkningar skena till nivåer som få har budgeterat för och som liknar elkrisen vintern 2022/2023.

Vad kan du göra?

Med dessa potentiella prishöjningar är det dags att agera nu för att skydda din ekonomi. Här är några saker du bör tänka på: 

1. Se över ditt elavtal – Fundera på om du vill binda ditt elavtal nu. Om du sitter på ett rörligt elprisavtal men inte har marginaler i ekonomin kan du försäkra dig mot från de värsta topparna genom att binda ditt elavtal. Det finns även avtal som bara gäller under vintermånaderna, de heter ofta något i stil med Vintersäkring eller Trygg Vinter. 

2. Minska din förbrukning smart: Genom att sänka inomhustemperaturen med bara 1–2 grader kan du spara upp till 5–10% på din elräkning. Se till att isoleringen i huset är bra, och investera i energieffektiva apparater. 

3. Investera långsiktigt: På sikt kan solpaneler, värmepumpar eller andra energibesparande investeringar göra stor skillnad. Trots de initiala kostnaderna betalar de sig själva över tid, särskilt när elpriserna fortsätter att öka. 

4. Använd appar för realtidsövervakning: Många elleverantörer erbjuder verktyg där du kan övervaka elpriser i realtid. Utnyttja detta genom att använda el när priserna är lägre, exempelvis under natten.