1. Privatbloggen
  2. Ljuset i tunneln – då vänder inflation & ränta ner

Ljuset i tunneln – då vänder inflation & ränta ner

De dystra nyheterna om vår ekonomi duggar tätt just nu.

prognos ränta ljus i tunneln Lendobloggen

2022-10-05

Högre räntor, högre elpriser, sjunkande börser och dyrare mat. Men håll ut, det kommer att vända – här är ljuset i tunneln. Under 2023 vänder både inflationen och räntan nedåt, enligt flera prognoser. 

Det är lätt att bli lite dyster till sinnes för den som följer nyheterna om vår privatekonomi just nu. Det är ont om goda nyheter och de dystra prognoserna avlöser varandra. Men håll ut, det kommer att vända och bli bättre. Förmodligen redan nästa år. Men det blir lite värre först, innan det blir bättre.  

I en ny prognos spår Konjunkturinstitutet att inflationen faller tillbaka efter nyår och att lönerna ökar snabbare nästa år jämfört med i år. 

Det vi har med oss i prognosen är att elpriserna under nästa år inte blir lika höga. Men de allra flesta priserna kommer inte falla i snitt, utan de håller sig på ungefär samma nivå som nu. Men prisnivån fortsätter inte uppåt lika snabbt och det är bra för då kommer lönehöjningarna så småningom komma ikapp inflationen. Även om det dröjer ett tag, säger KI:s prognoschef  Ylva Hedén Westerdahl till Expressen. 

Swedbank har kommit med en ny ränteprognos som visar att den rörliga boräntan kommer gå upp till 4,70 procent sommaren 2023, sedan börjar räntan gå ner igen och når 4,40 procent i slutet av 2024. De bundna tre- och femårsräntorna på bolån toppar på 4,60 procent i slutet av 2022 och faller sedan tillbaka till 4,00 procent i slutet av 2023. Mycket talar också för att den nya regeringen avskaffar amorteringskravet. 

– Vi står fast vid vår prognos och räknar med att Riksbanken höjer med 75 punkter i november och 25 punkter i februari, vilket innebär att Riksbankens styrränta toppar på 2,75 procent, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström.

Ränteuppgången har varit snabbare än de flesta hade väntat sig. 

– Det har varit en oväntad och exceptionellt snabb uppgång i boräntorna hittills i år. För att underlätta för hushåll att anpassa sig till det högre ränteläget bör amorteringskraven pausas, fortsätter Andreas Wallström.

Riksbanken har själva bedömt att inflationen börjar falla tillbaka under början av 2023 och i blir i genomsnitt 5,1 procent under året. Styrräntan kommer att troligen att höjas igen i december, men under 2023 avtar behovet av höjningar. 

Två andra ljuspunkter som gör att Sverige kan komma ur krisen starkare än andra länder är att vi har starka statsfinanser och att arbetslösheten gått ner under 2022.

– Arbetsmarknaden är ännu så länge stark och antalet sysselsatta har ökat snabbt i år. Lågkonjunkturen nästa år innebär att efterfrågan på arbetskraft blir lägre och arbetslösheten ökar. Sverige har starka offentliga finanser. Konjunkturinstitutet bedömer att det finns ett budgetutrymme om ca 130 miljarder kronor för den kommande mandatperioden, men det ska noteras att bedömningar av detta slag alltid är mycket osäkra, säger KI:s prognoschef  Ylva Hedén Westerdahl.