1. Privatbloggen
  2. Rekorddyr bensin och diesel - så påverkas du

Rekorddyr bensin och diesel - så påverkas du

Drivmedelspriserna ligger kvar på rekordhöga nivåer.

bränslepriser 2022

2022-03-24

Nu finns flera olika förslag om att skatten ska sänkas och att bilister ska få bränslekompensation. Som bilägare kan det vara rörigt att veta hur du påverkas – vi på Lendo reder ut turerna runt bränsleskatterna och vad som kommer att hända under året. 

Priserna på bensin och diesel har ökat kraftigt den senaste månaden. Bensinen kostar över 21 kronor och dieseln ligger på omkring 25 kronor, även om nivån ändrar sig från dag till dag. Till stor del beror det på högre oljepris som följd av Rysslands invasion av Ukraina. Många analytiker förutspår att de höga bränslepriserna kommer att bestå under lång tid. 

Så kan skatten sänkas

Regeringen har föreslagit en extra skattesänkning på 1,30 kronor per liter under maj-september, men blivit överkörda av andra partier som vill sänka skatten med 4-5 kronor. Sedan tidigare är det bestämt att skatten ska sänkas med 50 öre 1 maj. Enligt regeringen innebär sänkningen på 1,30 kronor att Sverige sänker till den lägsta tillåtna nivån enligt EU:s regelverk. 

Oppositionen vill sänka mer - kan stoppas

M, KD, SD, L och Vänstern har träffat en överenskommelse om att sänka ännu mer och fått majoritet i skatteutskottet. Enligt regeringen är dock möjligheterna små att EU tillåter Sverige att sänka skatten mer än 1,30 kronor per liter. Oppositionens förslag strider mot EU:s energiskattedirektiv, och om det ska bli en sänkning måste EU-kommissionen bevilja Sverige ett undantag. 

Fler åtgärder för att sänka bränslepriserna

Andra åtgärder är att höjningen av reduktionsplikten pausas vid nyår. Det innebär att inblandningen av biodrivmedel inte ska öka enligt den plan som tidigare lagt. Dessutom blir det ingen indexuppräkning av bränsleskatterna vid nyår. Bilister kommer dessutom få en drivmedelskompensation på 1000 kronor eller 1500 kronor för den som bor i glesbygd. 

Ingen ändring innan 1 maj

Enligt regeringen är det inte möjligt att genomföra skattesänkningen tidigare än 1  maj. Det är heller inte möjligt att sänka momsen på drivmedel som vissa partier vill, det tillåter inte EU-reglerna. 

Analytiker spår fortsatt högt oljepris

Vad som ska hända med själva priset på bränslet är det ingen som vet säkert. Sedan kriget i Ukraina inleddes har priset på råolja gått både upp och ner, och det påverkar bränslepriserna direkt. Många analytiker spår att priset kan höjas ytterligare om fler länder upphör helt med import av rysk råolja. 

Fler köper laddbara bilar

I väntan på lättnader i bränslebeskattningen finns det flera sätt att försöka sänka sina drivmedelskostnader. Ett alternativ kan vara att byta till elbil eller laddhybrid, just nu är var tredje nybil i Sverige helt elektrisk, och räknar vi in laddhybriderna är mer än varannan nybil laddbar. Den som köper en ny elbil i Sverige får just nu 70 000 kronor i klimatbidrag. 

Läs mer på Lendobloggen om elbilar och tips inför ditt bilköp:

Så kan du spara på bränslet

Det enklaste för de flesta är att behålla sin gamla bil och inte byta tidigare än du planerat. Drivmedel utgör trots allt fortfarande en mindre andel av den totala ägandekostnaden för de flesta bilägare. För en bilägare som kör 1500 mil per år är kostnadsökningen omkring 300 kronor i månaden. Det finns ett antal sätt att försöka sänka bilens bränsleförbrukning som vi går igenom här. 

Ta en bilfri dag

Om du planerar dina inköp och aktiviteter kan du i regel ha en bilfri dag i veckan, då du i stället går och cyklar. Det sparar en hel del bränsle. 

Sänk hastigheten 

På kortare sträckor påverkar 10 km/h sänkning av farten inte din körtid i någon större utsträckning, men för förbrukningen gör det stor skillnad. Håll hastighetsgränserna, på motorväg kan du gärna ligga en bit under, utan att hindra trafikrytmen. 

Kör lugnare 

Förutom att byta bil är din körstil det som påverkar bränsleekonomin allra mest. Att tillämpa ecodriving kan göra stor skillnad på macken. Genom att sänka farten och försöka köra så mjukt du bara kan sparar du mycket bränsle. Accelerera med lätt gas. 

Planera långkörningar 

Försök att köra lite längre sträckor utan stopp om du ska på en långresa. När du stannar och sedan ska upp i fart igen går det åt mycket onödig energi. Försök istället att hålla en jämn hastighet, genom att hålla rejält avstånd till framförvarande bilar blir din körning mindre ryckig. 

Motorbromsa i nedförsbacke 

Använd lägesenergin i nedförsbackar genom att motorbromsa. När du motorbromsa stryps motorns bränsletillförsel till ett minimum. Frikoppla inte, då drar bilen mer.

Ha rätt lufttryck i däcken Om du kör med för lågt lufttryck i däcken drar din bil betydligt mer bränsle än om du har rätt tryck. Välj högsta rekommenderade lufttryck. 

Serva bilen 

En bil med gammal olja och igensatta filter drar mer bränsle. Följ tillverkarens servicerekommendationer, så kommer din bil dra mindre bränsle. 

Använd motorvärmare Om din bil är utrustad med motorvärmare bör du koppla in den någon timme om det är mindre än tio grader. Är det kallare behöver den gå längre. Motorvärmaren gör att bilen snabbare kommer upp i arbetstemperatur där motorn drar mindre. 

Ta bort takbox och takräcke 

Ju lägre luftmotstånd din bil har, desto mindre bränsle kommer den att dra. Ta bort takboxar och takräcken direkt när de inte används.