Renovera kök: Stor guide med tips och trender
Hemmets hjärta - och förmodligen det viktigaste rummet i din bostad.
2021-06-11
Inte undra på att många satsar lite extra på att renovera kök. Här är det senaste köksmodet för 2021 – och de bästa tipsen innan du sätter i gång. Snickarkök i trä, smart teknik och vitvaror ton i ton är tre starka kökstrender just nu.
Renoveringar har stått högt i kurs under det senaste året – och köket är förstås inget undantag när vi spenderar mer tid än någonsin i våra hem. Fler och fler satsar på att förverkliga sitt drömkök.
De senaste trenderna för 2021 är enligt branschen gott hantverk, nordiska snickarkök med trästruktur och ljusa färger.
– Det vackra snickarköket som utstrålar kvalitet och hållbarhet är på framfart, och finns nu även i budgetvänliga varianter så att alla kan få uppleva det, säger Tone Kroken, inredningsarkitekt på HTH Kök.
En annan stark trend i år är ton-i-ton. Vitvarorna är inte längre vita, utan går i samma färg som köket. Alla de stora vitvaruleverantörerna har hakat på den nya kökstrenden. Miele har lanserat vitvaror i grafitgrått och obsidiansvart, Samsung, Electrolux och AEG har kommit med grafitgråa och mattsvarta nyheter. Även blandare går att få ton-i-ton, vilket skapar en läcker harmoni.
Öppen planlösning och kök i ljust färgade kulörer har varit trendigt i flera år – och sägs fortsätta i år. Kanske ska du fundera lite extra innan du beställer ett kök i en modefärg, men midnattsblått, grått och grönt är populärt. Färgerna ska gärna domineras med borstade metaller. Vissa tycker det blir varmt och mysigt, andra tycker att det känns naket och industriellt och då kanske ett kök med mer trästruktur och naturmaterial passar bättre.
Det var länge sedan köket skulle vara ett eget rum med en dörr så att du kunde stänga in stekoset när du lagar mat. Sedan länge är det öppna planlösningar som gäller där köket helst ska vara en del av vardagsrummet och matrummet. På så sätt blir bostaden mer yteffektiv och du kan umgås med vänner och familj under matlagningen.
– Trenden med upplösta gränser mellan kök och vardagsrum kommer att fortsätta länge. Det framhävs med kombinationen av trä och färger som integrerar köket med vardagsrummet, säger Helle Toftgaard, Product Manager på HTH.
En annan trend det talas mycket om är det så kallade köksnörderiet. Det handlar om finesser utöver det vanliga, som ett garage till robotdammsugaren i köket, växtskåp för örter, höj- och sänkbara överskåp.
En förlängning av nörderiet är de smarta kökslösningarna som står högst upp på mångas önskelistor. Det handlar om tekniska innovationer och lösningar som underlättar livet arbetet i köket. Det handlar om allt från fjärrstyrd belysning via mobilen till Quooker-kranar som kan ge kokande eller kolsyrat vatten direkt ur kranen. En annan mycket populär lösning är fläktar som är inbyggda i spishällen. Det skapar helt nya möjligheter för köksdesignen när du slipper skrymmande fläktkåpor.
Köksöar är fortsatt populära, allra mest inne är det med en svävande köksö. Det innebär att ön har lyfts upp från golvet och står på ben som knappt syns. Det ger en svävande känsla till hela köksön och får den att likna en designmöbel.
Handtag är en detalj där modet växlar. Men allra mest rätt just nu är kanske de handtagslösa luckorna med rena linjer. För den som ändå vill bryta av den cleana känslan är det populärt med handtag i koppar och mässing.
Trender i alla ära, tänk på att du ska leva länge med ditt kök och välj en stil du inte tröttnar på. När du väl bestämt dig för inriktningen på köket startar planeringen för att förverkliga drömköket. Vi på Lendo har satt ihop några kloka råd som gör att chanserna ökar att du ska lyckas med ditt köksprojekt. Lycka till!
6 tips och råd för dig som ska renovera ditt kök
Bestäm dig för en stil. Tänk igenom noga vilken stil du vill ha på ditt nya kök, en ungefärlig budget och vilken utrustning du behöver i ditt kök. Ta hänsyn till hur köket ska användas den största delen av tiden. Ganska snabbt bör du kunna ta ett beslut om det till exempel räcker att byta luckor och bänkskivor på befintliga armaturer, eller om du ska göra om köket från grunden.
Välj en layout som passar köket. Det kanske viktigaste av allt är att planera planlösningen för att få ett väl fungerande kök i vardagen. Enväggskök, L-kök, eller U-format – försök att anpassa layouten så den är bra för ditt rum och dina behov. Det kan vara en god idé att ta hjälp av en köksplanerare från din tänkta köksleverantör. En professionell köksarkitekt tar hänsyn till den gyllene kökstriangeln. Det innebär att du enkelt ska kunna ta dig mellan kökets tre viktigaste punkter som bör ligga nära varandra: kyl/frys, ugn och spis samt diskbänken.
Planera projektet i detalj. Nu är det dags att börja gå ner på detaljnivå. Du ska hitta rätt luckor, stommar, inredning och vitvaror. Hur vill du ha dina bänkskivor? Och behöver du göra om allt VVS? Vilka kranar och diskhoar behövs? Hur ska lampor och ljussättning se ut? Ska stänkskyddet bestå av kakel eller annat material? Lista ner allt som ska köpas in till ditt nya kök. Även här går det att få hjälp av köksplanerare som kan lösa det mesta. Om du bor i bostadsrätt så kan du behöva tillstånd från din förening innan du skrider till verket.
Budget och offerter. Nu när du börjar få koll på allt som behöver köpas till ditt nya kök börjar det vara dags att ta in offerter från hantverkare om du inte planerar att göra stora delar av arbetet själv. Tänk på att göra ett noggrant förfrågningsunderlag. Det går ta in enskilda elektriker, snickare, kakelsättare och rörmokare själv, men det går också att köpa en totalentreprenad på det nya köket. Även om du monterar köket själv måste du använda behöriga elektriker och rörmokare för att försäkringar ska gälla. Tänk på att ta referenser på hantverkare och skriva ordentliga avtal med alla. Hantverkarna ska också ha ansvarsförsäkring. När du börjar få koll på hela kostnaden för ditt kök är det dags att planera finansieringen. Det är populärt att ansöka om kökslåneller renoveringslån via Lendo, då kan du kostnadsfritt jämföra offerter från upp till 35 långivare. En annan möjlighet kan vara att utöka ditt bostadslån.
Genomförande av projektet. Nu har det blivit dags att genomföra ditt köksprojekt. Det är ganska stressande för en familj att vara utan kök och bo i en byggarbetsplats. Försök att ha en så bra lösning som möjligt för att kunna laga mat och äta frukost under den period som du står utan kök. Var inte för optimistisk i tidsplanen, räkna med några veckor utan kök. Kanske har du en del av bostaden där du kan ställa en kokplatta och en mikrovågsugn och göra matlagningen. Förhoppningsvis kan du diska i ett av badrummen.
Slutbesiktning. När köket är färdigt är det viktigt att du besiktigar det så att du ser att alla hantverkare har utfört sitt arbete på ett korrekt sätt. Har du ett stort projekt kan du skriva in i ditt avtal att en oberoende besiktningsman ska användas, för ett mindre projekt kanske det räcker att du och hantverkarna går igenom allting tillsammans. Det är en klok idé att hålla inne slutbetalningen till entreprenörerna fram tills att du godkänt projektet.
Foto: Marbodal
VAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för bättre privatekonomi
Låna pengar
Ansök om lån genom Lendo. Låna pengar utan att behöva besöka ett bankkontor, ansök online och låneerbjudanden inom en minut.
Samla lån
Genom att samla dina smålån och krediter till ett enda privatlån kan du sänka din ränta.
Billån
Ansök om ett billån genom Lendo för att finansiera ditt bilköp. Du kan låna upp till 100% av bilens värde.
Privatlån
Jämför privatlån genom Lendo upp till 600 000 kr. Du kan ansöka om privatlån trots att du har betalningsanmärkningar.
Blancolån
Ansök om blancolån genom Lendo för möjlighet att få låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare.
Företagslån
Jämför företagslån upp till 5 miljoner kronor via Lendo. Du kan få upp till 13 låneerbjudanden med en enda ansökan.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Lånelöfte bolån
Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.