Resa i höst? Tips för att inte missa planet
Många planerar att resa i höst - men hur funkar det med alla nya regler?
2021-09-23
Många planerar att resa utomlands under hösten. Trots att Europa har öppnat upp finns det en hel del att tänka på så att du inte missar planet. Här får du tipsen som underlättar när du ska planera din resa i höst.
Fortfarande finns det mycket begränsningar över hur du kan resa. Utrikesdepartementet avråder ännu från icke nödvändiga resor till många länder. Omvänt gäller att det är inreseförbud till Sverige från många länder utanför EU om du inte är svensk medborgare. På listan längst ner ser du vilka länder som är undantagna.
Men resandet inom EU har kommit i gång ordentligt de senaste månaderna. Även om det är bra att vara försiktig finns det inte längre några rekommendationer som avråder från resor inom EU. För den som vill unna sig en weekend i en storstad eller en solig vecka i Spanien eller Portugal ser det ljust ut. Men det är viktigt att tänka på några praktiska saker.
För att få resa in i andra länder måste du vanligen ha ett vaccinationspass som visar att du tagit två doser vaccin mot Covid-19. Det brukar ta omkring sju dagar efter att du tagit din vaccination innan du kan ladda hem ett pass på covidbevis.se.
När du anländer till flygplatsen får du oftast visa upp ditt vaccinationspass i en manuell incheckningskö. Ha både en utskriven kopia och en nedladdad version i telefonen. Det kan ta upp till två timmars köande på Arlanda och andra flygplatser. Sedan kan säkerhetskontroller ta ytterligare 30 minuter. Många ovanan resenärer har missat sina flyg i sommar. Så tänk på att vara ute i god tid.
Om du inte har vaccinerat dig kan det gå bra att resa in i landet med ett negativt covid-19-test före avresan taget inom 72 timmar före ankomsten. Vissa länder accepterar också tillfrisknandeintyg.
Munskydd ett krav på flyget
På flygplanet är det ett krav att du har ansiktsmask under hela resan, förutom när du äter och dricker. Det ska vara ett munskydd i papper, tyg godkänns inte.
Vissa länder kräver också att du fyller i en speciell hälsodeklaration innan din ankomst. För att veta vad som gäller i det land dit du ska resa rekommenderar vi att gå in på swedenabroad.se och kontrollera vad som gäller i det aktuella landet. Det kan också vara bra att ladda hem appen UD Resklar för att få aktuell information om ditt resmål.
När du kommit fram till din destination är det bra att ha koll på vilka regler som gäller i landet. På många håll är det fortfarande ett krav med munskydd i kollektivtrafik och offentliga miljöer. I vissa länder måste du visa upp ditt covid-pass innan du får beställa på restaurang eller gå in i vissa affärer.
Är du utomlands när du blir sjuk, följ de lokala anvisningarna för när du betraktas som frisk. Beroende på vilka regler som gäller i det land du besöker, finns risken att du blir nekad hemresa vid symtom på covid-19, ett positivt PCR-test eller om du har umgåtts med någon som har testat positivt.
Folkhälsomyndigheten uppmanar också alla alla som kommer till Sverige från länder utanför Norden att PCR-testa sig för covid-19 vid ankomst.
Alla som reser in bör testa sig så snart som möjligt efter inresan, helst samma dag och även om man inte har symtom.
– Flera länder har en större smittspridning än Sverige, och i smittspårningsarbetet ser vi att en relativt hög andel av covid-19-fallen fortsatt är kopplade till utlandsresor, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef och biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Var försiktig i ditt umgänge efter redan. Folkhälsomyndigheten uppmanar oss att undvika att träffa personer som ingår i en riskgrupp. Den som är smittad riskerar att sprida smittan vidare till exempel på arbetsplatsen och inom den närmsta kretsen. Var därför mycket uppmärksam på milda symtom och håll avstånd till andra.
Hit kan du resa:
Länder inom EU, EES, Schengen och Storbritannien.
Övriga l änder avråds från att resa till, förutom följande länder och områden som är undantagna från reseavrådan och inreseförbudet:
Albanien
Armenien
Australien
Azerbajdzjan
Bosnien och Hercegovina
Brunei
Hongkong
Japan
Jordanien
Kanada
Macao
Moldavien
Nya Zeeland
Qatar
Saudiarabien
Serbien
Singapore
Sydkorea
Taiwan
Ukraina (UD avråder fortfarande från resor till halvön Krim och regionerna Donetsk och Luhansk)
VAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för bättre privatekonomi
Låna pengar
Ansök om lån genom Lendo. Låna pengar utan att behöva besöka ett bankkontor, ansök online och låneerbjudanden inom en minut.
Samla lån
Genom att samla dina smålån och krediter till ett enda privatlån kan du sänka din ränta.
Billån
Ansök om ett billån genom Lendo för att finansiera ditt bilköp. Du kan låna upp till 100% av bilens värde.
Privatlån
Jämför privatlån genom Lendo upp till 600 000 kr. Du kan ansöka om privatlån trots att du har betalningsanmärkningar.
Blancolån
Ansök om blancolån genom Lendo för möjlighet att få låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare.
Företagslån
Jämför företagslån upp till 5 miljoner kronor via Lendo. Du kan få upp till 13 låneerbjudanden med en enda ansökan.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Lånelöfte bolån
Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.