1. Privatbloggen
  2. Hundpsykologens bästa tips för hunddrömmaren!

Hundpsykologens bästa tips för hunddrömmaren!

Många svenskar drömmer om att skaffa hund - och intresset för att köpa hund har slagit rekord under coronapandemin.

Charlotte Swanstein, hundpsykolog pratar med Lendobloggen

2020-10-23

Här är goda råd för att du ska lyckas när din flock får en ny familjemedlem.  

– Tänk på att du har hunden 24-7, 365 dagar om året. Sätt hunden främst för när den har det bra blir det kul att vara hundägare, säger hundpsykologen Charlotte Swanstein.

Många hunduppfödare vittnar om ett rekordintresse för att skaffa hund sedan coronapandemin kom och tvingade oss att vara mer på hemmaplan. Många vill bryta ensamhet och stillasittande genom att skaffa hund, och fylla ny överbliven tid med något meningsfullt. Det kan verkligen ge livet en extra dimension och förgylla din vardag. Men tänk också på att hunden ska följa dig dygnet runt, en levande och intelligent varelse som innebär ett stort ansvar. 

Hundpsykologen Charlotte Swanstein har arbetat aktivt sedan maj 1993 och är en av Sveriges absolut mest rutinerade inom sitt gebit. Hon har skrivit flera böcker, bland annat ”Välj rätt hund” och ”Hundens första år”. För Lendobloggen ger hon flera goda råd till den som drömmer om att skaffa hund. Ämnet låter sig visserligen inte avhandlas genom en endast en tidningsartikel, men låt detta tjäna som inspiration och introduktion innan du tar nästa steg. 

Tänk på tiden

– Det första du ska tänka på är tiden, har du verkligen den? En hund har du 24-7, 365 dagar om året. Du måste ha klart för dig att du måste ha tid för hunden, den kommer kräva mer tid än vad du kanske tror. 

Sätt hunden främst 

– När hunden har det bra, då kommer det också att vara kul att vara hundägare. Vad vill du ha hunden till? Vill du ha hunden för att ha den som hobby, eller vill du bara ha en hund för att den är gullig? Det är viktigt att hunden får ett tryggt hem så att den blir en bra del av flocken. Du måste samverka med din hund ett antal timmar varje dag. Det kan handla om att ta promenader, men ännu hellre låta hunden arbeta tillsammans med dig. Även om du har mycket tid nu under coronapandemin så måste du samverka med din hund i många år framåt för att hunden ska må bra. 

Välj rätt ras

– Det är extremt viktigt att du väljer rätt hundras, en ras som verkligen passar utifrån hur du lever i dag och kommer att leva de närmaste 10-12 åren. Många väljer efter vad som är populärt just nu, eller vad farmor och farfar hade. Försök i stället att se det utifrån hundens synvinkel, hur kommer den att ha det hos dig? Olika raser har olika behov när du ska samverka med hunden. Det finns raser som är gräsligt söta när de är valpar, men de kan bli stora och väga över 40 kg. Det är viktigt att du funderar på vad du vill ha hunden till och väljer ras utifrån det. Läs på mycket och överväg noga innan du väljer ras. 

En valp behöver sova mycket

– För det första är det inte en leksak till barnen. Om de ropar valpens namn hela tiden blir det stressigt för valpen. Det måste var väldigt lugnt hemma de första 14 dagarna för en valp. Den ska sova 20 timmar per dygn, och ofta kan du behöva hjälpa den att komma till ro. Man måste hjälpa den att få sova och igenkänning av familjens vardag. 

Vänj hundvalpen lite i taget

Vänj den lite i taget med nya saker, i stället för sjok av nya upptäckter. En hundvalp präglas fram tills att den är 12 veckor. Präglingen innebär att den inte kan värja sig och somna som en människobebis om det blir för mycket intryck. Den får upplevelser som färgar den för livet. Se till att den får uppleva små bitar i taget av vår vardag för att vänja sig. Åk en hållplats i stället för hela resan, var en kort stund på kontoret med valpen i stället för hela dagen. 

Bygg en bra vardag för hunden

– Tänk på att vissa hundar med lång päls kan bli överhettade i kläder, medan korthåriga hundar utan täckhår kan frysa utan kläder i svenskt vinterklimat.  

Hunden behöver både mental utveckling och stimulans liksom fysisk rörelse, det måste man ställa upp på som hundägare. Du kanske vill ha en hund som städar och plockar tvätt, eller en brandhund eller lära hunden att sortera sopor. Processen dit är en bra samverkan med hunden. Andra saker du kan lära hunden som ger den mental stimulans  är att hämta ved, hämta posten och hämta tofflorna.

Poängen är att hunden får en arbetsuppgift och blir trött och vill sova, sedan uppfattas den som lydigare i andra sammanhang. Det behöver inte vara svårare än att ge hunden promenader, men det räcker inte helt och hållet. Tänk på att hunden ibland behöver vara lös och inte bara gå långsamt i koppel runt parken. 

Budgetera för oförutsedda uppgifter

– Det kan kosta mycket mer än vad man tror. Även om du har försäkringar kan hunden bli sjuk och det innebär kostnader. Du kan behöva extra utrustning för att hunden ska åka säkert, tryggt och svalt i bilen.

Det är inte så lätt att budgetera vad en hund kostar. Räkna med att hunden äter för cirka 600 kr i månaden och att försäkringen kan kosta omkring 5000 kr per år. Drygt 1000 kr i månaden innan oförutsedda kostnader är ett bra riktmärke. 

Skaffa en extra matte

– Väldigt många tycker att hundpensionat är bra, men jag tycker det allra bästa är om hunden har en extra matte eller husse när du ska åka bort. En person som hunden redan känner och som är som en mormor och morfar för hunden, då blir den tryggare. 

Att hunden inte lyder beror inte på trots 

– Många tror att hundar som inte lyder dig trotsar dig, men så är det inte. Det beror oftast på att hunden inte förstår. Försök inte trycka ner en hund som inte lyder, tänk dig in i vad som händer när någon trycker ner dig om du inte lyder. Ignorera i stället hunden, ignorans är jobbigt för en flockmedlem och är motsatsen till belöning. Försök att i stället belöna hundens positiva beteende. Ditt ansiktsuttryck är viktigt för hunden, hur dum hunden ändå har varit så ska den ändå känna sig trygg. 

Visst kan det låta som det är mycket att tänka på, och du måste satsa mer än pengar. Du måste satsa av dig själv för att bli en bra hundägare. Men när det blir rätt ger hunden dig mångdubbelt tillbaka!

Vill du komma i kontakt med Charlotte Swanstein kan du göra det via fidos.se.

Taggar:

LÅN