1. Privatbloggen
  2. Sharon Lavie: Så får du råd med sommarsemestern

Sharon Lavie: Så får du råd med sommarsemestern

Vår sparekonom tipsar om hur du kan gå tillväga för att ha råd med en bra sommar 2023

Sharon Lavie - Lendo & Schibsted

2023-05-10

Semestern närmar sig med stormsteg och snart kan vi njuta av lite längre ledighet. Samtidigt så har många hushåll inte haft samma möjlighet att lägga undan pengar under året pga av ökade omkostnader för bolåneräntor, elräkningar och matpriser. Mer ledig tid och önskan av att hitta på någon aktivitet med hela familjen kan bli påfrestande för plånboken. Jag har samlat några idéer för hur du kan stärka din semesterkassa och få pengarna att räcka längre.

Sälj det du inte använder

En undersökning som Blocket gjorde i mars 2021 visar att vi har ett snittvärde på nästan 16 000 kr i oanvända prylar i hemmen. Ta en helg och rensa ut kläder, sportutrustning och trädgårdsutrustning som du inte använder och sälj. Utemöbler, cyklar, mopeder, gräsklippare, bilar och båtar är exempel på populära sökningar som även säljs snabbt. Ett sätt att effektivt sätt att få ett tillskott i kassan.

Hyr ut något som andra behöver

Har du möjlighet att hyra ut dina tillgångar är det ett gyllene läge att göra det nu. Många inser att det är semester på hemmaplan som gäller även denna sommar och efterfrågan på sommarbostäder, stugor, husbilar och båtar är stort. Bor du när en sommarort kanske du även kan hyra ut din moppe eller cykeln. 

Se över dina avtal

Ägna en timme till att se om du kan byta elabonnemang, hem/bilförsäkring, få bättre pris på mobilsurfen och förhandla om dina lån. Du kan sänka dina kostnader med hundralappar varje månad och många gånger kan bytet ske direkt, så det blir hundralappar över redan från kommande månadsskifte om du har möjlighet att samla dina lån t.ex. 

Hitta dina lokala smultronställen

Det finns ofta sevärdheter, utflyktsmål och smultronställen på hemmaplan som man ofta glömmer bort. Många kommuner brukar publicera sin sommarkalender med aktiviteter och det mesta brukar vara gratis. Givetvis går det lika bra att fixa utflykten själv. Varför inte investera i en cykelkarta, packa en picknickkorg och ge er av till en närliggande strand eller vacker park?

Har du barn kan du hitta tips på utflyktsmål som passar barnfamiljer med allt från dressincykling och djurparker till science center med flera på barnsemester.se

Byt bostad

Vill du ändå få lite miljöväxling kan du tillfälligt byta bostad med en annan familj. Det finns Facebook-grupper där man sköter bytandet själv men även företag som specialiserar sig på att förmedla och koppla ihop bostadsbytare. Varför inte börja med att höra dig för i din egen vänkrets.

Utnyttja dina kundkort

Är du sugen på att hyra en stuga eller bo på hotell kan det vara smart att se vilka erbjudanden du kan hitta via dina kundkort. Coop, ICA, Hyresgästföreningen eller Villaägarna är exempel på aktörer som erbjuder rabatter och samarbeten med hotell och campingar och som även har rabatter på inträdesavgifter.

Gör en budget

Räkna på hur mycket pengar du kan och vill lägga på din semester. Det är nämligen lätt att småsummor blir till en rejäl summa när man inte har koll. Genom att ha en budget kan det också bli tydligare för dig och resten av familjen vad ni helst prioriterar och vad som kanske får vänta till nästa år. Ta med både förväntade utgifter så som transporter, boende, inträden men lägg gärna en extra buffert för allt det där som man inte riktigt räknade med. När du satt din budget är det lika viktigt att stämma av det du spenderat mot vad som du planerat så att du kan justera om någon utgift sticker iväg.

Checka av förväntningar

Delar du hushåll med en partner eller har barn kan det kännas omöjligt att fylla allas önskemål på en begränsad budget. Stäm därför av förväntningar och försök komma överens om ett par aktiviteter som alla tycker är roligt. Är barnen stora kan man vara ganska öppen med sin budget och visa vad olika alternativ kommer att kosta. Mindre barn kan man hellre presentera olika förslag utan att gå in på kronor och ören.

Semestra smart

Ju mer flexibel du är desto bättre förutsättningar har du att komma undan billigare. Genom att tex semestra under andra datum ( början på juni eller slutet på augusti) , vara flexibel mad avgångar och tider för tåg och flyg kan du kapa flera tusenlappar. Försök att undvika de stora semestermålen och leta mindre orter där priserna under högsäsong inte är lika höga. Du kan också välja andra aktiviteter ände som kräver inträde tex hajka, tälta i skog och mark, fiska gratis, vandra i naturleder, gå på gratis evenemang och aktiviteter som kommunen anordnar.