1. Privatbloggen
  2. Sharons tips för att klara ekonomin framöver

Sharons tips för att klara ekonomin framöver

Så kan du göra med lån, mat och sparande för att klara ekonomin

Sharon Lavie - Lendo & Schibsted

2022-10-14

De oroliga tiderna gör att det är lätt att hamna i kniviga situationer, även för den som har ordning på sin ekonomi. En vanlig tvåbarnsfamilj i Sverige har fått 80 000 kronor mindre att röra sig med. 

Här får du svar från Lendos sparekonom Sharon Lavie hur du ska agera i olika svåra ekonomiska situationer. 

Sällan eller aldrig har så många fördyringar kommit samtidigt. Högre ränta, dyrare elräkningar och rekordhöga priser på drivmedel. Hög inflation har gjort maten dyrare än någonsin. Även för den som tidigare hade marginalerna på sin sida kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop. 

Enligt en ny undersökning från SEB har en vanlig svensk tvåbarnsfamilj fått 80 000 kronor i högre kostnader per år. Då är det lätt hänt att hamna det blir kniviga ekonomiska problem där det inte finns en enkel lösning. Lendos sparekonom Sharon Lavie reder ut hur du ska agera i olika situationer som kan tyckas vara svårlösta. 

Jag har rörligt bostadslån som bara blir dyrare, vad ska jag göra nu?

– Behåll bolånet rörligt om du klarar av det. Det blir svävningar när du har rörlig ränta, men om du kan parera det blir det billigare i längden. Bankerna har redan prisat in att vi får fler räntehöjningar, den bundna räntan är därför högre för att kompensera för framtida höjningar. Då får du betala dyrt redan nu. 

Jag kommer troligen inte att ha råd med elräkningarna i vinter, vad ska jag göra?

– Det är en svår fråga. Jag skulle egentligen vilja tipsa om att du redan nu ska försöka att göra något åt din energiförbrukning. Sedan är det bara att vänta för det kommer en elpriskompensation, du är i gott sällskap med miljontals andra svenskar.

Jag har inte råd med min bostad längre, och om jag säljer den får jag mindre betalt än jag köpt den för. Vad ska jag göra? 

– Den situationen borde inte uppstå. Är det yttre faktorer som arbetslöshet och sjukdom bör du kontakta banken och fråga efter amorteringsfrihet för en specialsituation. Märker du över tid att du inte har råd så får du bita i det sura äpplet och sälja. Med en belåningsgrad på 85 % bör du inte få mindre än lånet i alla fall. Passa på nu när marknaden är billigare att hitta en billigare ersättningsbostad. 

Jag är ensamstående förälder och det börjar bli svårt att ha råd med mat, vad ska jag göra? 

– Du ska börja med att göra en budget där du staplar upp dina utgifter, en budget för maten. Börja med att handla billigare, laga mer från scratch och köp inga halvfabrik. Köp det barnen behöver på second hand eller låna, gå till exempel till fritidsbanken och låna utrustning. Köp inget nytt, håll inköpen till minimim. Har du bil så försök sälja den och klara dig med kollektivtrafiken. 

Jag har förlorat mycket pengar på börsen, ska jag sälja eller behålla aktierna?

– Det beror på vilken sparare du är. Har du väldigt mycket pengar där så skulle jag justera om och inte ha inte allt i aktier. Välj fonder med mer riskspridning i stället, globala fonder eller räntefonder. Är du en småsparare som lägger in någon 1000-lapp i månaden på börsen så ska du fortsätta spara så, det är faktiskt rea just nu. Det kommer att bli bra på sikt.  Pengar du ska ha i närtid ska du inte ha på börsen 

Jag har mycket pengar på ett sparkonto som inflationen äter upp, vad ska jag göra? 

– Det enda du kan göra är att jämföra olika sparkonton för pengarna och försöka få bäst ränta. Om du har pengarna på sparkonto så vill du ha trygghet och inflationen kommer äta upp pengarnas värde. Välj det minst dåliga alternativet.