Skaffa solceller - mer lönsamt än någonsin
Vill du skaffa solceller? Här får du våra råd och tips!
2022-09-14
De skenande elpriserna har lett till en aldrig tidigare skådad efterfrågan på solceller. En solcellsanläggning betalar nu av sig på rekordkort tid. Men det är högt tryck hos leverantörerna och lång väntetid just nu – här är listan du behöver ha koll på.
Prisnivån på el skenar och slår alla tidigare rekord. Enligt en ny prognos från Stockholms Handelskammare kan ett villahushåll i södra och mellersta Sverige räkna med att få 85 000-95 000 kronor mer i elräkning för vinterhalvåret i år än förra året.
Då är det inte så konstigt att efterfrågan på solceller slår rekord. I dag är det mer lönsamt än någonsin att investera i solceller och på några få år kan du räkna hem anläggningen om de höga elpriserna står sig. Dels kan du sänka dina elinköp avsevärt, och får du överskott kan du sälja solel till energibolagen för flera kronor per kWh.
Den goda kalkylen har lett till rekordstor efterfrågan hos solcellsbolagen. Så det gäller att planera i god tid om du vill ha en solanläggning.
– Den höga efterfrågan började egentligen redan i slutet på förra året när elpriserna var så höga. Det brukar vanligtvis vara så att efterfrågan går ned i november och december, men den bara fortsatte att stiga och har gjort det sedan dess. Det är en helt otrolig situation, säger Sven Lindström, vd för solbolaget Midsummers till Di.
Det som försenar solcellerna är brist på leveranser och material, bland annat på grund av Covid-19-nedstängningar i Asien. Det har även varit svårt att få fram tillräckligt många installatörer.
Under förra året installerades 26 500 solcellsanläggningar i Sverige, en ökning med 46 procent. Allt fler säljer överskotten till elbolag och tjänar pengar på sin anläggning. Solceller producerar el året om men försäljning av överskottsel sker främst under årets soligare perioder.
Ett hushåll som installerar nätanslutna solceller har rätt att nyttja det gröna avdraget på 15 procent av kostnaden inklusive material och arbetskostnad upp till ett tak på 50 000 kronor per person och år.
Den villaägare som har överskott och säljer solelen via nätet får en skattereduktion på 60 öre som dras av på inkomstskatten för varje såld kWh, så att bygga en lite större anläggning är skattetekniskt fördelaktigt.
Det är inte ovanligt att överskottselen betalas med flera kronor per kWh just nu. Elpriset svänger kraftigt, men det ser ut som att en solcellsanläggning kommer att betala av sig på mindre än tio år, sedan är det ren vinst när solen skiner.
Här är våra 7 tips för dig som vill skaffa solceller
1. Hitta lämpligt tak
Solceller fungerar allra bäst om de sitter i sydlig riktning. Men även sydväst och sydost fungerar bra. Du bör undvika nordlig riktning. Den bästa vinkeln på taket är 35-45 grader. Det kan gå att vinkla solcellerna mer än taket, men det blir sällan snyggt. Det bör heller inte falla in någon skugga på ditt tak från grannfastigheter och träd. Mät ditt tak för att kunna räkna på hur stor anläggning du får plats med. Kontrollera så att du inte har skuggning på solcellerna mellan klockan 9 och 15 under sommarhalvåret.
Undersök om du behöver bygglov. För att ta reda på om du behöver bygglov, samt för att ansöka om bygglov, behöver du ta kontakt med kommunens byggnadskontor.
2. Välj rätt storlek
Kontrollera hur mycket el du använder i dag och hur förbrukningen varierar över året. En vanlig villaanläggning kan vara på 5-10 kW. Din säkring är något som förutom takytan kan begränsa storleken, att höja sin säkring är förenat med en kostnad. Lönsammast är om du kan ersätta så mycket som möjligt av den el du köper med egen solel. Producerar du mer än vad du gör av med kan du få betalt för elen, det finns en skattereduktion på 60 öre/kWh.
3. Sök skattereduktion
Det finns en särskild skattereduktion för grön teknik som täcker solceller och laddstolpar samt batterier för el-lagring, du kan söka reduktion för kostnader upp till 50 000 kronor per år. Förutom solceller täcks även laddstolpar och batterier för lagring av egen elproduktion. För solceller ges en skattereduktion på 15 procent av kostnaden för arbete och material.
4. Undersök om ett batteri är lönsamt
Om du ska sälja din överskottsel måste din anläggning vara ansluten till elnätet och du behöver ett inmatningsabonnemang för din solcellsanläggning. Sedan kontaktar du ett elhandelsföretag för att teckna ett avtal om försäljning. Ofta producerar solcellerna mer el än vad som används på dagtid när solen är starkast. Då kan det vara lönsamt med ett batteri som lagrar överskottselen som dina solceller genererar i stället för att sälja den. Många företag som säljer solceller säljer också batterilösningar.
5. Kolla upp din hemförsäkring
Kolla upp med ditt försäkringsbolag om hemförsäkringen täcker solcellerna. Vad händer om solcellerna brinner upp eller blir stulna? Om din hemförsäkring inte täcker solcellerna kan du behöva ett extra försäkringsskydd.
6. Jämför offerter
Ta in offerter från flera installatörer och jämför. Du kan använda portaler som Svensk Solenergi och Solcellskollen för att hitta certifierade installatörer in närheten av din bostadsort. Det är viktigt att du väljer en seriös och etablerad leverantör som du kan lita på. Det har förekommit att leverantörer gått i konkurs, eller satt upp paneler på fel sätt. Precis som med andra hantverksjobb är det viktigt att kolla upp leverantören och ta referenser från andra kunder som satt upp solceller.
7. Planera finansiering
Ibland kan det vara enklare med ett solcellslån än att omvärdera villan och ta ut nya pantbrev. Vi på Lendo har ett särskilt solcellslån där du kan ansöka om lån upp till 600 000 kronor för en solcellsanläggning. Genom att ansöka om lån till solceller via Lendo kan du snabbt, enkelt och tryggt jämföra privatlån med en enda ansökan och 1 kreditupplysning via UC. Du kan jämföra upp till 40 låneerbjudanden och svar inom en minut.
VAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för bättre privatekonomi
Låna pengar
Ansök om lån genom Lendo. Låna pengar utan att behöva besöka ett bankkontor, ansök online och låneerbjudanden inom en minut.
Samla lån
Genom att samla dina smålån och krediter till ett enda privatlån kan du sänka din ränta.
Billån
Ansök om ett billån genom Lendo för att finansiera ditt bilköp. Du kan låna upp till 100% av bilens värde.
Privatlån
Jämför privatlån genom Lendo upp till 600 000 kr. Du kan ansöka om privatlån trots att du har betalningsanmärkningar.
Blancolån
Ansök om blancolån genom Lendo för möjlighet att få låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare.
Företagslån
Jämför företagslån upp till 5 miljoner kronor via Lendo. Du kan få upp till 13 låneerbjudanden med en enda ansökan.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Lånelöfte bolån
Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.