1. Privatbloggen
  2. Spara på elen - utan att sänka värmen

Spara på elen - utan att sänka värmen

Sjunkande temperaturer kan ge högre elräkningar.

lampa ljus i hand Lendobloggen

2024-12-06

Kyla och vinter innebär ofta högre elförbrukning och stigande elpriser. Nya regler på elmarknaden i vinter kan dessutom få elpriset att stiga mer än vanligt. Här är fem smarta råd på hur du får ned elräkningen i vinter utan att sänka värmen.

Ett helt nytt EU-system för elöverföring har införts, energiskatten höjs vid nyår och i vinter väntas även den nya effekttariffen implementeras för hundratusentals svenska elkunder. Det kan leda till rejält dyrare elräkningar, och flera experter har höjt ett varningens finger inför vintern - elräkningarna kan bli chockartade.

– Under testkörningen förra vintern kunde man i Malmöområdet se priser som var tre gånger högre, säger Jan Rönnback, energimarknadsexpert på energibolaget Fortum till Tidningen Näringslivet.

Målen med de nya systemen är bland annat att optimera elnäten runt om i Europa och minska effekttopparna. Men de svenska elkonsumenterna är oroliga. En färsk undersökning visar att var femte villaägare är mycket bekymrad över höga elpriser i vinter, och dessutom uppger nio av tio att de senaste årens elpriser har haft en märkbar inverkan på deras privatekonomi.

Men för tillfället pekar tack och lov vinterns elprognoser på milda priser och att de svenska hushållen kan andas ut.

– Spanar vi framöver så ser elpriserna för den kommande säsongen rätt låga ut. Just nu tror marknaden att vi kommer se spotpriser runt 40 och 60 öre/kWh i genomsnitt, säger Sebastian Genas, elprisexpert på elbolaget Tibber.

För att hjälpa dig att hålla nere elräkningen utan att behöva tumma på innetemperaturen har Lendo samlat fem smarta eltips inför vintern och kallare dagar.

Fem tips för att spara in på elräkningen i vinter utan att behöva frysa

Byt elbolag

Ett enkelt sätt att spara stora pengar på elräkningen utan att behöva sänka temperaturen är att se över ditt nuvarande elavtal och och byta elbolag om det finns ett billigare val. Idag finns det en uppsjö av olika jämförelsetjänster på nätet som gör det enkelt att jämföra och välja mellan olika elavtal. 

Har du ett dyrt elavtal idag kan det snabbt handla om att spara flera hundra eller till och med tusentals kronor i månaden bara genom att man omförhandlar sitt nuvarande elavtal eller byter till en billigare elleverantör.

Mer energisnåla vitvaror och produkter

Har du äldre vitvaror, gammal elektronik eller energislukande belysning som förbrukar mycket el? Då kan det vara smart att börja tänka på att börja byta ut dem. Nyare apparater är ofta mer energisnåla och använder betydligt mindre el än äldre modeller. Även om det kan kännas som en investering så kan modern elektronik snabbt löna sig i form av lägre elräkningar.

Flytta förbrukningen

Den nya effekttariffen, som redan gäller för många elkunder och successivt införs för allt fler, innebär att elnätskostnaden påverkas av när på dygnet du använder din el. Lendo har tidigare gått igenom detaljerna kring hur den nya effekttariffen kommer att fungera i mer detalj här. Från elbolagens sida menar man i alla fall att det kommer att gå att sänka effekttariffen med upp till 50 procent genom att förskjuta sin elförbrukning till sena kvällar eller tidiga morgnar.

– Mellan kl 22 på kvällen och kl 6 på morgonen är det mindre tryck i näten, och då räknas bara halva effekttoppen och priset halveras, säger David Bjurhall, chef för pris- och regleringsfrågor på Ellevio.

Standby-läge

Det är en vanlig missuppfattning att standby-läge är energisnålt, men apparater i standby fortsätter faktiskt att dra ström. För att minska elförbrukningen och spara in på elräkningen i vinter är det därför bäst att stänga av prylarna helt eller dra ur sladden när prylarna inte behövs.

Tvättmaskin och torktumlare

Tvättmaskinen och torktumlaren är stora hjälpmedel i hemmet men de slukar samtidigt el. En tvättmaskin och en torktumlare förbrukar i genomsnitt mellan 500 och 1 000 kWh varje år vardera. Se därför till att fylla tvättmaskinen innan du kör den, och kör gärna tvättmaskinen på en lägre temperatur om det går. Genom att tvätta kläderna i en lägre temperatur minskar du både elförbrukningen och slitage på kläderna. Att dessutom låta kläderna torka på en torkställning istället för i torktumlaren är skonsamt för både kläder och elräkning.