1. Privatbloggen
  2. Sparekonomen Sharons guide till trygga båtköpet

Sparekonomen Sharons guide till trygga båtköpet

Går du i båttankar inför sommaren? Missa inte våra tips innan!

båt Lendo - privatbloggen

2021-06-17

Drömmer du om att få äga en egen båt? Då kan det vara läge att agera nu om du vill få tag på en båt innan semestern. Färsk statistik från Blocket visar att intresset för att äga en båt har ökat under pandemin och att priset på begagnade båtar stiger. Dessutom säljs båtarna i rasande takt 72% av motorbåtarna säljs inom en vecka och motsvarande siffra för segelbåtar är 57%. Oavsett om du drömmer om en mindre motorbåt som ligger vid sommarstugan eller en ståtlig segelbåt som tar dig till medelhavet finns det en del att tänka på inför köpet eftersom det här är en stor investering.

Förbereder du dig väl och är noggrann vid köpet kan det bli allt du drömmer om, medan en snabb affär och oseriösa säljare kan bli din mardröm.

Inför köpet

När du bestämmer dig för vilken båt som passar dig glöm inte att ta hänsyn till:

  • Hur van är du av att sköta en båt och navigera?

  • Hur många är ni som kommer vistas ombord samtidigt?

Ekonomi

Ekonomin är en viktig faktor och här bör man tänka på att det tillkommer en hel del utgifter när man äger en båt. Se därför till att du får en god uppfattning om vilka fasta och rörliga kostnader båten har och vad totalsumman blir när alla kringkostnader är inräknade.

  • Vad kostar transporten till din hemmahamn- om båten köps utomlands eller kanske i andra änden av landet så kan den behöva transporteras hem. Det kan bli en ganska saftig utgift att starta med

  • Är utrustningen som ingår i bra skick eller måste något bytas ut? Finns det begagnad utrustning på andrahandsmarknaden eller behöver du köpa nytt? Vad saknas som måste införskaffas?

  • Har du inte mycket goda kunskaper om båtar och särskilt om båten är dyr så kan det absolut vara värt att besikta båten hos en besiktningsman, en extra kostnad som kan bespara dig tusentalskronor i reparationer och en båt som kanske inte kan användas i närtid. En lista på auktoriserade båtbesiktningsmän kan du finna på Båtbesiktningsmännens Riksförening (BBR).

  • Vill du ändå kontrollera båten själv har Svenska Båtunionen (SBU) ett protokoll för egenkontroll som kan vara bra att följa. Även Alandia, ett försäkringsbolag för fritidsbåtar, har tagit fram ett besiktningsprotokoll som är gratis att ladda ner.

  • Vad kostar det att hyra en båtplats – har du en egen brygga eller behöver du hyra en båtplats. Då kan det vara bra att först se om det finns lediga båtplatser att tillgå innan du genomför köpet.

  • Vad kostar upptagning och sjösättning?

  • Hur ser det ut med vinterförvaring? Ska den pallas upp eller stå på trailer? Vad blir kostnaden för det?

  • Är du redo för arbetet och kostnaden som du behöver lägga på reparationer? Precis som med en bil kommer din båt kräva underhåll. Är du händig kanske du kan hålla nere kostnaderna annars är det bra att höra sig för vad det brukar kosta.

  • Om du har motorbåt - hur stor är bränsleåtgången?

  • Är det en modell med bra andrahandsvärde? Om du säljer båten, vad får du tillbaka? Väljer du rätt modell finns det en bra chans att andrahandsvärdet faktiskt ökar om du skulle vilja sälja den.

  • Vad kostar båtförsäkring? 

Vid köpet

Oavsett om du köper av en privatperson eller båthandlare vill du se till att historik och handlingar finns för både båt och motor. Provkör båten tillsammans med säljaren och kontrollera att varvtal och fart är rätt (även vid fullt gaspådrag). Testa att all utrustning fungerar som den ska och notera vad som inte fungerar.

Vid köp av privatperson

Använd checklistan nedan för att få så mycket information om säljaren och båten. Detta i syfte att försäkra dig om att båten inte är stulen. Sedan 2003 gäller nya bestämmelser när det gäller att handla i god tro. Oavsett om du köper en stulen vara medvetet eller omedvetet har den rätta ägaren alltid rätt att ta tillbaka båten. Om man misstänker att båten är stulen eller rent av är medvetet om det kan man dessutom själv bli åtalad för häleri och få böter eller i grova fall upp till sex års fängelse. I värsta fall kan du bli av med både båt och en stor summa pengar.

Du kan göra en extra kontroll om båten är efterlyst hos Larmtjänst en branschgemensam organisation med syfte att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet. Om säljaren inte vill dela med sig av nedan uppgifter bör larmklockorna ringa och du gör bäst i att leta efter en annan båt.

  • Kontrollera säljarens identitet genom att kolla upp ID och folkbokföringsadress. Anteckna namn och personnummer.

  • Be att få se kvitto och köpebrev i original.

  • Kontrollera att båten inte är belånad eller köpt på avbetalning, annars finns det en risk att du som köpare måste betala båten en gång till ifall säljaren har avbetalningskontrakt på båten.

  • Skriv ner skrov- och motornumret. Tänk på att de kan vara förfalskade.

  • Be om att få båtpärm, instruktionsböcker, alla nycklar, servicebok och servicehandlingar.

  • Kontrollera säljarens båtförsäkring. Är den giltig och hos vilket bolag är den tecknad?

Köplagen

Om du köper båten av en privatperson är det köplagen som gäller – det betyder att du har ett stort ansvar för att undersöka båten själv och ganska små möjligheter att klaga om båten visar upp fel som du borde ha upptäckt vid en undersökning. Dessutom har du och säljaren stor frihet att avtala om vad ni vill. Därför är det också extra viktigt att ni får med så många detaljer som möjligt i avtalet mellan er. Även muntliga avtal är giltiga, men så klart svårt att bevisa vad som var sagt.

Vid köp av företag

När du köper av en båthandlare kan det vara bra att be om en varudeklaration av båten.

I Sverige är det lag på att alla båtar som tillverkats efter 1998 och säljs av företag till konsumenter ska vara CE-märkta. Märkningen är en garanti på att båten du köper är säker och kontrollerad. Kolla efter tillverkningsskylten med CE-märket – se även upp med förfalskningar.

Genom att köpa båten av en båthandlare som är medlem i Sweboat – Båtbranschens Riksförbund- kan du känna dig trygg med ditt båtköp. Dessa båthandlare har förbundit sig att följa konsumentlagarna, sälja CE-märkta och, om begagnade, varudeklarerade båtar, har en ansvarsförsäkring och miljöpolicy samt följer ARNs rekommendationer vid en eventuell tvist.

Konsumentköplagen

Om du köper båt av ett företag/båthandlare gäller konsumentköplagen. Enligt den har du 3 års reklamationsrätt för ursprungliga fel som du inte visste om vid köptillfället. Om du inte känner till företaget sedan tidigare kan du kontrollera att det är registrerat. Ett sätt att göra det är att kontakta Bolagsverket.

Efter köp - försäkring

Båtar är eftertraktade och tyvärr stöldbegärliga, det är en av anledningarna till att teckna en båtförsäkring. En båtförsäkring kan också ersätta vissa skador och betala ut ersättning om du blir skadeståndsskyldig efter att ha orsakat en person- eller sakskada. Ska du köra utanför svenskt vatten är det viktigt att du kontrollerar att din båtförsäkring gäller för hela resrutten och vid behov utökar giltighetsområdet.  Skulle du vilja hyra ut din båt kan det finnas särskilda begränsningar och försäkringen kan behöva kompletteras. Samma gäller om du vill använda båten för tävling. 

Om du behöver låna till båt, till delar eller hela beloppet kan du jämföra lån hos oss på Lendo. Med en ansökan och kreditupplysning kan du jämföra upp till 40 låneerbjudanden. Sharon Lavie, sparekonom Lendo & Schibsted.