Starkare krona - så blir du vinnare
Året har börjat ovanligt starkt för den svenska kronan som stärkts kraftigt mot dollarn och euron sedan årsskiftet.

2025-03-26
Nu kan den starka kronan komma att få effekt i matbutikerna och vid pumpen. Dessutom kommer du få mer för pengarna på semesterresan.
Inte sedan 90-talet har den svenska kronan inlett året så starkt. På bara några månader har den svenska kronan gått från att vara ratad till att vara den bäst presterande världsvalutan. Bara sedan årsskiftet har kronan nu stigit med drygt 8,5 procent mot den amerikanska dollarn, och närmare 4 procent mot euron.
Den kraftiga uppgången innebär att dollarn nu kostar strax norr om 10 kronor, medan en euro ligger på 11 kronor jämnt. Bakom den kraftiga återhämtningen finns flera orsaker, men framför allt nämns den amerikanska politiken, som pressat den amerikanska dollarn och fått andra världsvalutor att rusa.
– Politiken som förs av Trumpregeringen är inriktad på att försöka få dollarn svagare, säger SEB:s strateg Amanda Sundström till TT.
En annan förklaring som ofta lyfts fram till kronans styrka är att banker räknar med att Riksbanken snart är klar med sina räntesänkningar, samtidigt som andra länder förväntas fortsätta sänka sina räntor.
Nu kan effekterna av den ovanligt starka kronan komma att synas på flera håll för svenska hushåll. Riksbanken skriver i sin senaste penningpolitiska rapport att den starka kronan kan komma att dämpa inflationstrycket och att priserna på mat hålls nere.
– Uppgången i priserna på världsmarknaden har mattats av, och livsmedelspriserna bedöms inte öka lika snabbt framöver. Dämpningen accentueras av den relativt stora förstärkningen av kronans växelkurs den senaste tiden, skriver Riksbanken i sin rapport.
Men redan nu kan effekten av den starkare kronan märkas tydligt vid bensinpumpen. Priserna på bensin och diesel är bland de lägsta på fyra år, vilket delvis beror på att kronans styrka pressat ned drivmedelspriserna.
Håller kronuppgången i sig kan dessutom sommarsemestern utomlands bli betydligt billigare än de senaste åren, menar experter. På många turistmål får du mer än 10 procent mer för pengarna än jämfört med förra sommarsemestern.
– Nånstans 10,50 kanske vi kan hoppas på. Två, tre år tillbaka har vi haft kring till 12 kronor för euron, så att nu är det mycket roligare att åka till Spanien eller vart man nu vill ta vägen någonstans, säger ekonomen Claes Hemberg till TV4.
För svenska sparare med amerikanska innehav eller globalfonder med mycket dollarexponering har året istället börjat tufft. Den starka kronan kombinerat med fallande amerikanska börser har lett till en dubbelsmäll och stora nedgångar på flera håll. Bland annat har den populära soffliggarfonden AP7 Såfa inlett året med att backa 10 procent, och många globala indexfonder är ned drygt 8 procent i år.
Glädjen kan bli kortvarig - kan komma en svagare krona
Men det är inte säkert att kronstyrkan håller i sig. I en färsk marknadsuppdatering pekar SEB på att våren och den svenska utdelningssäsongen närmar sig, vilket historiskt sett betytt en svagare krona. Årets utdelningssäsong väntas också bli rekordstor med över 300 miljarder kronor som ska skiftas ut från svenska bolag till aktieägare runt om i världen.
– Då många aktieägare är utländska och inte alla utdelningar återinvesteras i Sverige, skapas det ett utflöde av SEK. Det utflödet anses vara orsaken till det återkommande och tydliga säsongsmönstret där kronan försvagas under utdelningssäsongen, där kronan i genomsnitt har försvagats med 1,25 procent mot euron under de senaste 14 åren, skriver banken i en analys.
SEB menar dock att kronans långsiktiga prognos ser allt ljusare ut och menar därför att kronan kan komma att stå i 10,80 mot euron och 9,56 mot dollarn redan innan året är slut.
– Vi räknar fortfarande med en korrigering av kronans styrka i slutet av första kvartalet och under andra kvartalet, men vi bedömer att den blir mindre omfattande, med EUR/SEK som förväntas toppa på 11,20 framåt sommaren. Därefter tror vi att EUR/SEK sjunker under 11,00 under hösten och landar på 10,80 vid årsskiftet, skriver SEB:s analytiker Filip Carlsson och Karl Steiner i en marknadskommentar.
VAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för bättre privatekonomi
Låna pengar
Ansök om lån genom Lendo. Låna pengar utan att behöva besöka ett bankkontor, ansök online och låneerbjudanden inom en minut.
Samla lån
Genom att samla dina smålån och krediter till ett enda privatlån kan du sänka din ränta.
Billån
Ansök om ett billån genom Lendo för att finansiera ditt bilköp. Du kan låna upp till 100% av bilens värde.
Privatlån
Jämför privatlån genom Lendo upp till 800 000 kr. Du kan ansöka om privatlån trots att du har betalningsanmärkningar.
Blancolån
Ansök om blancolån genom Lendo för möjlighet att få låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare.
Företagslån
Jämför företagslån upp till 5 miljoner kronor via Lendo. Du kan få upp till 12 låneerbjudanden med en enda ansökan.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.
Bolåneräntor
Jämför bolåneräntor och se vilken boränta du kan få med en ansökan via Lendo.