Stor guide: Så köper du husvagn och husbil
Man ska ha husvagn så är semestern redan klar.
2021-06-14
Men även husbil har blivit väldigt populärt i Sverige på senare år. Inför sommaren är bokningstrycket rekordhögt på många håll i Sverige. Vi på Lendo guidar dig att komma ut på vägen för att njuta av campingsommaren 2021– oavsett om du vill ha husvagn eller husbil. Många svenskar valde att campa under hemestern coronasommaren 2020, men de utländska gästerna lyste med sin frånvaro på campingplatserna. Trots det var trycket högre på Sveriges campingplatser jämfört med många andra inom svensk turism, enligt branschorganisationen SCR.
Krisen har lett till ett ökat intresse för camping i Sverige och inför 2021 är det många som bokat en campingsemester.
– Intresset för camping och utomhussemestern fortsätter att öka och vi har ett bokningsläge som på många håll är bättre än rekordåret 2019. Vi ser också att allt fler bokar tidigare och planerar för en semester i Sverige i år, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping.
Många svenskar har valt att investera i en husvagn eller husbil när det inte har gått att semestra utomlands. Först var svenskarna försiktiga – sedan blev det en otrolig vändning för husvagns- och husbilsbranschen. Något som Solifer Polar i Dorotea märkt av.
– Våren var otroligt tuff och vi visste inte riktigt vart vi skulle ta vägen. Det var några väldigt svåra månader, men vi valde att fortsätta bygga vagnar och det har vi haft stor nytta av när marknaden vaknade till. Det här året har varit som en kontrastbehandling – som att först hoppa ner i en isvak och sedan sätta sig i bastun, säger Solifer Polars vd Tony Ekström.
För den som vill njuta av campingsommaren så går det fortfarande att hitta både nya och begagnade husvagnar och husbilar. Men campinglivet blir mycket roligare om du väljer rätt från början. Vi på Lendo har sammanställt värdefulla tips som gör det lättare att välja rätt.
Husvagn - så väljer du rätt
Husvagnar har blivit mångas favorit - i dag finns det nästan 300 000 husvagnar i Sverige. En husvagn är relativt överkomlig i inköp – och du kan dra den med en vanlig personbil och åka dit du har lust. Hela familjen får plats i husvagnen. Men det det finns några saker att tänka på, innan du köper en husvagn och ger dig ut på vägen.
1. Bestäm en budget för din husvagn Det första du bör göra är att planera hur mycket du vill investera i ditt nya semesterhem på hjul. Från cirka 100 000 kronor går det att hitta en fin begagnad vagn som inte har alltför många år på nacken. Från cirka 400 000 kronor får du en skinande ny husvagn av senaste årsmodell. Vill du ha en större familjevagn får du räkna med uppemot 600 000 kronor. Det kan låta mycket, men i förhållande med en sommarstuga eller återkommande utlandssemestrar kan det ändå bli mer ekonomiskt. Planera också hur du ska finansiera husvagnen, hos Lendo kan du kostnadsfritt jämföra husvagnslån.
2. Undersök hur tung vagn din bil får dra En viktig sak att tänka på är hur tung husvagn din bil får dra. Du hittar uppgiften i bilens registreringsbevis. Uppgiften kan också enkelt kontrolleras via olika webbtjänster. Om du köper en husvagn som är för tung för din bil kommer du att tvingas till bilbyte, vilket fördyrar affären.
3. Kontrollera körkortsbehörighet och andra regler Ta noga reda på vad som gäller för din bil och den husvagnen du planerar att köpa. På ett vanligt får den sammanlagda totalvikten för bil och husvagn inte överstiga 3,5 ton. Använd Släpvagnskalkylatorn som Transportstyrelsen tagit fram. Skriv in registreringsnumret på bil och husvagn så får du svar direkt på vilken kombination som är godkänd. Med utökat B-körkort kan du få dra en husvagn som ger ekipaget en totalvikt på 4250 kg.
4. Leta efter rätt husvagn med rätt planlösning I dag finns det ett stort utbud av olika husvagnsmodeller och det är lätt att hitta en planlösning som passar just dig. Fundera över vad du och familjen har för behov och välj en vagn som gör att ni får gott och svängrum och att vuxna och barn har separata sovplatser.
5. Kontrollera husvagnen före köp Om du köper en begagnad husvagn är det viktigt att se till så att den är i bra skick. Det är viktigt att du kollar så att det inte finns fukt och mögel. Unken lukt är en varningssignal. Att fuktmäta en vagn kostar några tusenlappar, men kan vara en god investering. Bromsar och kopplingar är andra delar som kan krångla på en vagn. Kontrollera alla invändiga funktioner och kolla så att vagnen inte är sliten. Att köpa via en handlare kan vara lite dyrare, men tryggare eftersom du får ett skydd då konsumentköplagen gäller.
6. Provkoppla och provkör Om du köper en begagnad vagn så ska du alltid provkoppla och provköra vagnen så att du ser att allting fungerar som det ska. Det kan vara en god idé att även provköra en ny vagn efter bilen, så att du ser att vagnen och bilen fungerar bra tillsammans.
De 5 mest sålda husvagnsmärkena i Sverige
Adria
2. Kabe
3. Hobby
4. Knaus
5. Polar Källa: HRF (2020)
Husbil - så väljer du rätt
Husbilen blir allt populärare i Sverige, och i dag finns det nästan 110 000 husbilar. Många uppskattar den totala friheten med att ha bilen och bostaden samlade i ett och samma fordon. Husbilen är oftast smidigare att köra än ett husvagnsekipage som blir över 10 meter långt. Den kortare längden gör det också enklare att parkera husbilen och hitta nattplatser i stan. Många som har husbil kör runt mera i stället för att tillbringa semestern på en campingplats. Vissa husbilsägare jämför det mer med båtsemester på land, eftersom du åker runt mycket och gör nya strandhugg varje dag. Husbilar är ganska dyra, så det är viktigt att välja rätt från början.
Bestäm en budget för din husbil Det första du bör göra är att planera hur mycket du vill investera i ditt nya husbil. Från knappt 250 000 kronor går det att hitta en begagnad husbil som visserligen är lite äldre, men har mycket kvar att ge. Från cirka 700 000 kronor går det att hitta en helt ny halvintegrerad husbil. Någon övre gräns för hur dyr husbilen kan bli finns inte. Det finns rullande lyxhotell på hjul med inbyggt garage som kostar närmare tio miljoner kronor. Oavsett vad du väljer, så bör du planera hur du ska finansiera husbilen, hos Lendo kan du kostnadsfritt jämföra husvagnslån upp till 600 000 kronor.
Välj rätt typ och storlek När du har en ungefärlig budget bör du fungera vilka egenskaper, antal sängar och storlek husbilen ska ha. Många nybörjare börjar med en så kallad plåtis, eller halvintegrerad husbil. En annan typ är alkovbil som har sängplatser ovanför förarhytten. För den som vill ha en mer bekväm och lyxig bil är det helintegrerat som gäller. Då är husbilen helt integrerad med förarhytten. Känner du dig osäker kan du få god hjälp hos en återförsäljare.
Se till att du har rätt körkortsbehörighet Kontrollera noga att du får köra husbilen. Om du har haft körkort innan den 1 juli 1996 har du rätt att köra en husbil med maxvikt över 3500 kg så länge den klassas som personbil. Om du tagit körkortet efter 1 juli 1996 får du köra husbil/personbil med maxvikt 3500 kg. Vill du köra personbil över 3500 kg måste du ha minst behörighet C1. Har du varit av med körkortet är det datumet du fick tillbaka körkortet som gäller.
Kontrollera husbilen före köpet Det är lite mer att tänka på när du köper en husbil än när du köper husvagn, eftersom det är en bil på samma gång. Kontrollera mekaniken noggrant och provkör bilen så att du vet att allt fungerar som det ska. Kryp in under bilen och leta efter rost på chassit. Se till att servicen är skött, och att kamremmen är bytt som den ska. Är du osäker, lämna in bilen till en oberoende teknisk kontroll.När du kollat det mekaniska måste du även gå igenom bodelen. Precis som för husvagnar gäller det att kolla efter fukt, även om husbilar är mindre drabbade av det. Kontrollera alla funktioner i husbilen som kylskåp, värmare, luckor och lås.
Semestra och njut! Nu är det förhoppningsvis bara att ge sig ut på vägen. Kanske väljer du att övernatta utanför campingplatser, då gäller det att du har tagit reda på vilka regler som gäller för att parkera husbilen. Väljer du att övernatta med din husvagn eller husbil på en rastplats kan du i regel stanna i högst 24 timmar. På lördagar, söndagar och helgdagar får du stanna till nästa vardag. Om andra regler gäller ser du detta på en tilläggstavla under P-märket vid rastplatsen.
I kommunens lokala trafik- eller ordningsföreskrifter kan det finnas regler för övernattning och uppställning av husvagn eller husbil på rastplatser. Kontakta kommunen för mer information.
De mest sålda husbilarna i Sverige
1. Adria 2. Kabe 3. Bürstner 4. Pilote 5. Hymer (stora bilden) Källa: HRF (2020)
Foto: Hymer
Taggar:
HUSVAGNS - HUSBILSLÅNVAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för bättre privatekonomi
Låna pengar
Ansök om lån genom Lendo. Låna pengar utan att behöva besöka ett bankkontor, ansök online och låneerbjudanden inom en minut.
Samla lån
Genom att samla dina smålån och krediter till ett enda privatlån kan du sänka din ränta.
Billån
Ansök om ett billån genom Lendo för att finansiera ditt bilköp. Du kan låna upp till 100% av bilens värde.
Privatlån
Jämför privatlån genom Lendo upp till 600 000 kr. Du kan ansöka om privatlån trots att du har betalningsanmärkningar.
Blancolån
Ansök om blancolån genom Lendo för möjlighet att få låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare.
Företagslån
Jämför företagslån upp till 5 miljoner kronor via Lendo. Du kan få upp till 13 låneerbjudanden med en enda ansökan.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Lånelöfte bolån
Ansök om ditt lånelöfte via Lendo. Jämför långivare med en ansökan!
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.