1. Privatbloggen
  2. Stor guide: Så väljer du rätt elcykel

Stor guide: Så väljer du rätt elcykel

Är det dags att börja åka in till jobbet igen efter sommaren och slå två flugor i en smäll - pendling och vardagsmotion?

elcykel Monark - bästa tipsen när du ska köpa elcykel Lendobloggen

2021-08-19

Elcyklar har blivit mäkta populära – de gör att du kan jobbpendla långt och bekvämt. Nu under pandemin säljer de som aldrig förr då många vill undvika trängseln i kollektivtrafiken och slippa sitta i bilköer. En elcykel är betydligt dyrare än en vanlig cykel – och det är en del du behöver känna till och tänka på före köpet. Vi på Lendo har sammanställt fakta och tips för att du ska lyckas med elcykelköpet. 

På några få år har elcyklar tagit en stor del av cykelmarknaden. Det är inte särskilt konstigt, för elcykeln har många fördelar. Du får skön assistans av en elmotor när du ska cykla längre, i branta uppförsbackar och stark motvind. Du slipper inte trampa själv, men det går betydligt lättare om du har en bit till jobbet, och du slipper komma fram svettig. Elmotorn kopplas bara in när du själv trampar och förstärker din egen kraft. Cykeln får inte gå fortare än 25 km/h för då klassas den som elmoped. Du kan cykla fortare, men då frikopplas motorn. Den får heller inte ha ett gashandtag som gör att du kan gasa på utan att trampa.

De flesta elcyklar har en hjälpmotor på 250 watt som underlättar framdrivningen i backar och motvind. Det är vanligt att cyklarna har ett eller två batterier på 500 watt styck. På vissa cyklar kan du också välja hur mycket elmotorn ska assistera din framfart. Batteriets räckvidd påverkas förstås av hur mycket hjälp av eldriften du begär, men tar du ut maximalt ur batteriet räcker den sällan mer än 45 kilometer. Är du sparsam kan du få hjälp under riktigt långa cykelturer, upp till 150 km. Det går snabbt att ladda upp batteriet, några timmar brukar räcka. Så har det tagit slut på vägen till jobbet är det bara att ta med batteriet och ladda upp det. 

Det finns flera olika typer av elcyklar och det som avgör vilken du ska välja är hur du kommer att använda cykeln. Priserna startar på omkring 15 000 kronor och det är inte ovanligt att en exklusiv elcykel kan kosta uppåt 100 000 kronor med lite tillbehör. Behöver du låna en del eller hela summan kan du snabbt och enkelt jämföra lån här på Lendo - du förbinder dig inte till något med en ansökan och vi tar endast en kreditupplysning via UC (du får dock hem omfrågandekopior med information från de banker och långivare som tittat på din ansökan).

De vanligaste typerna är:

– El-mountainbike

– El-citycykel

– El-hybridcykel

– El-racercykel

– El-lastcyklar

El-mountainbike

Mountainbikes med eldrift är lite dyrare än vanliga cyklar eftersom de är mer robusta och tillverkade för att du ska kunna köra utanför asfalterade vägar, till exempel på skogsstigar. Cyklarna har i regel stötdämpare och kraftigare däck. En eldriven mountainbike har oftast motorn i vevpartiet och många växlar så att du enkelt kan besegra jobbiga backar både på asfalt och i skogen. Många som cyklar mest på cykelvägar väljer ändå en mountainbike för att ha möjligheten att bege sig ut i naturen, och att den ser tuff och robust ut. Tänk på att mountainbikes är lite tyngre och kommer att ge sämre räckvidd på el om du har lång jobbpendling. De är också lite dyrare än en citycykel. 

El-citycykel

Den vanligaste typen av elcykel är en klassisk citycykel med dam- eller herr-ram. Det är en modell som passar bra för det stora flertalet som jobbpendlar på cykelbanor eller längs vägkanten. Du sitter bekvämt och upprätt och kommer fram utvilad till jobbet. Dessutom har cykeln pakethållare och ett rejält styre, vilket passar bra om du ska handla eller skjutsa barn till förskolan. En citycykel fungerar också utmärkt för cykelsemester, då den är väldigt bekväm. 

Citycykeln är relativt ekonomisk och det går att hitta en vettig cykel från cirka 15 000 kronor. För den sakens skull är det inga problem att köpa en mer avancerad cykel för 40 000 - 50 000 kronor. 

El-hybridcykel

Elhybriden är en mix av citycykel och racercykel som har begåvats med eldrift. Elhybriden har en mer sportig och framåtlutad sittställning. Den har smalare däck, lägre vikt och många växlar. Sammantaget gör det att du kan cykla snabbare. I nedförsbackarna är det inga problem att komma upp i mer än 25 km/h och då kopplas motorn ur. I flacka uppförsbackar kan du ofta hålla 25 km/h. Hybriden passar dig som cyklar långa sträckor och villa dig fram snabbare. Den kan vara lite jobbigare för ryggen än en vanlig citycykel som är lite bekvämare. Elhybriden kostar lite mer - men tar dig också fram snabbare. 

El-racercykel 

Behöver du ta dig till jobbet riktigt snabbt, eller vill du träna landsvägscykling på kvällar och helger? Då kan el-racern vara något för dig. Kör du även en del på grus ska du välja en gravel. Elracercykeln har smala hjul och ramen kan vara gjord i kolfiber. Lika lätt som en vanlig racercykel blir den inte, elmotorn och batteriet gör att vikten blir över 15 kg, jämfört med 7-10 kg för en konventionell racer. Men om du vill ge dig ut på en heldagsutflykt är elracern eller graven perfekt, du kan ta dig uppåt 10 mil utan att bli alltför trött i benen. Räkna med att det blir lite dyrare att köpa en racer / gravel med batteridrift. Många populära cyklar ligger på 50 000 - 60 000 kronor, lika mycket som en begagnad bil eller motorcykel. Men då missar du naturupplevelsen och den helt uppsläppsfria körningen. 

El-lastcykel

Ta cykeln för att åka och storhandla – är det möjligt? Ja, med en El-lastcykel är det faktiskt du. Du kan både lasta cykeln full med matkassar eller skjutsa två barn i lådan därframme. För många kan den faktiskt ersätta bilen, framförallt om du lever större delen av ditt liv i en urban miljö utan alltför långa avstånd. Många el-lastcyklar är trehjuliga med lådan framtill, men det finns även tvåhjuliga cyklar med mindre lastutrymme. En lådcykel med full last kan bli tung,  så kombinationen med en elmotor som assisterar i uppförsbackarna är perfekt. I regel har el-lastcyklar lite kortare räckvidd, upp till 40 km, och alla cyklar har inte en elektrisk toppfart på 25 km/h. Räkna med att en bra lådcykel kostar från 30 000 kronor, men då kan du spara in många bensinnotor när du ska handla och lämna på förskolan. För att inte tala om miljövinsten. 

5 viktiga fakta om elcyklar. 

Motorn

Det finns flera olika placeringar av motorn på elcykel, och den har stor inverkan på cykelns egenskaper. Ofta sitter motorn i framhjulsnavet vilket fungerar bra, men det kan bli besvärligt i halka eller i vissa uppförsbackar. Enligt många är den bästa placeringen att ha motorn i vevpartiet då det gör cykeln optimalt balanserad. Kan du välja en cykel med mittmotor, så rekommenderas det. Vissa cyklar har motorn baktill, vilket kan göra cykeln lite baktung. Prova helst cykeln före köp så att den går som du tänkt dig. 

Batteriet

Det finns flera olika placeringar även av batteriet. Vanliga placeringar är pakethållaren, ramen eller under sadeln. Oftast är batteriet på 500 Wh i dag, en del cyklar kan ha två batterier. Vid normal cykling med god elassistans räcker batteriet över fem mil. Det finns många faktorer som inverkar på räckvidden. Vid kallt väder kommer du kortare, tung underlag och förarens vikt är andra saker som kan inverka menligt på aktionsradien. Om du inte använder ditt batteri på länge är det viktigt att underhållsladdar så det inte förstörs. Ett nytt batteri kan gå loss på över 7000 kronor. 

Växlarna

Det finns en rad olika växelsystem till elcyklar, men sju växlar eller fler är att rekommendera om du cyklar i lite mer backig miljö. I dag har de flesta cyklar integrerade navväxlar. Det är ett system som fungerar bra och sällan behöver underhållas, någon gång ibland kan systemet behöva justeras. Glöm heller inte att smörja kedjan på din elcykel och tvätta av den med jämna mellanrum när den blivit smutsig. 

Bromsar

I dag blir det allt vanligare med skivbromsar som sitter i mitten av hjulet, och det är att rekommendera på en elcykel som är ganska snabba och kraftfulla. Fälgbromsar fungerar också bra, men de slits snabbare än skivbromsar och kan behöva justeras oftare. 

Så nu, vet du en del om elcyklar och kanske snart är redo för ett köp. Utöver att välja rätt cykel är det också viktigt att köpa cykeln från en seriös och etablerad cykel- eller nätbutik. Även om du får garanti kan den bli värdelös om cykelhandlaren försvinner, då gäller heller inte din treåriga reklamationsrätt enligt konsumentköplagen. Köper du av en privatperson är det viktigt att du tar ramnummer, ber om originalkvitto och kontrollerar att cykeln inte stulen.  

Säkerhet

När du väl har köpt cykeln bör du tänka på säkerheten. Ha alltid en godkänd cykelhjälm när du cyklar. Cyklar du i mörker ska du ha belysning och reflexer. När du parkerar cykeln så bör du låsa fast den med ett lås som är godkänt av Stöldskyddsföreningen. Lämna aldrig batteriet kvar på cykeln om det inte går att låsa fast. 

Kontrollera med ditt försäkringsbolag att hemförsäkringen verkligen täcker en dyr elcykel, det kan annars finnas tilläggsförsäkringar att köpa till. Tänk också på att det kan vara bra att ha en olycksfallsförsäkring för cyklister om olyckan skulle vara framme. Om du kör omkull eller orsakar en krock har du i regel inget försäkringsskydd om du inte tecknat en olycksfallsförsäkring.