
2025-04-07
President Trumps beslut om kraftigt höjda tullar har skapat kraftig turbulens på världens finansmarknader. Stockholmsbörsen föll med upp till 7 procent under måndagen, och även de europeiska och asiatiska börserna visade stora nedgångar. Osäkerheten är stor kring vilka effekter detta får på världsekonomin. För Sverige, som är starkt beroende av export, innebär det förhöjd risk för inbromsning i ekonomin. Samtidigt påverkas svenska hushåll och sparare – både direkt genom fonder och indirekt via konjunktur och ränteläge. Vi har satt vår sparekonom Sharon Lavie i heta stolen och bett henne svara på frågorna som alla vill ha svaren på just nu.
Vad är orsaken till de kraftiga börsfallen? - De senaste dagarnas börsnedgångar beror i huvudsak på den oro som Trumps tullpolitik väckt. När investerare uppfattar att den globala handeln hotas reagerar börsen kraftigt. Det handlar inte bara om tullarna i sig, utan om vad de signalerar – en möjlig vändning bort från globalt samarbete, mot ökad protektionism. Det skapar osäkerhet kring företagens framtida vinster och tillväxt.
Hur påverkar detta svensk ekonomi? - Sverige är ett litet, exportberoende land. Våra stora industriföretag är direkt beroende av internationell handel. Om världsekonomin bromsar in minskar efterfrågan på svenska varor och tjänster. Det leder i sin tur till lägre tillväxt, försämrad arbetsmarknad och ökad försiktighet hos både företag och konsumenter. På lite längre sikt kan det även påverka bostadsmarknaden och Riksbankens räntestrategi.
Finns det några tecken på att konflikten kan dämpas? - Det har nyligen kommit signaler om att flera länder väljer att inte svara med motåtgärder. Enligt Reuters planerar inte Indien att införa nya tullar mot USA. Landets premiärminister Narendra Modi vill i stället driva på förhandlingarna om ett nytt handelsavtal, snarare än att eskalera konflikten.
- Även Vietnam, Zimbabwe och Taiwan har meddelat att de är beredda att dra tillbaka sina tullar på amerikanska varor i ett försök att undvika ytterligare konfrontation. Det kan i bästa fall bidra till att dämpa den akuta oron på finansmarknaderna.
- Samtidigt är det tydligt att alla inte tänker agera lika försiktigt. EU-kommissionen förbereder motåtgärder och väntas inom kort presentera en lista på amerikanska produkter som kan beläggas med tullar, bland annat inom livsmedel och textil. Sammantaget är det därför för tidigt att säga om konflikten kommer att dämpas eller fördjupas ytterligare.
Vad betyder det här för mig som sparar i fonder? - Har du fonder med aktieinnehav, särskilt globalfonder eller USA-fonder, har du sannolikt sett en värdeminskning de senaste dagarna. Det viktiga är att koppla ditt sparande till din tidshorisont.
· Sparar du långsiktigt, till exempel till pension eller barnens framtid, är det generellt klokt att fortsätta spara som vanligt.
· Om du däremot planerar att använda pengarna inom ett eller två år, till exempel till en bostadsaffär, bör du överväga att flytta delar av kapitalet till mer stabila sparformer.
Är pengar på sparkonto påverkat av detta? - Nej. Pengar som ligger på sparkonto påverkas inte av börsras. De är också skyddade av den statliga insättningsgarantin upp till 1 050 000 kronor per institut. Det gör sparkonton till ett bra alternativ för sparande med kort horisont eller låg riskaptit.
Hur länge kan börsnedgången pågå? - Det är omöjligt att förutsäga exakt. Marknaden påverkas av förväntningar, politik och känsloläge. Om konflikten trappas upp ytterligare kan nedgångarna fortsätta. Men skulle det bli en överenskommelse eller signal om minskad konflikt kan börsen återhämta sig snabbt. Historiskt sett har börsen återhämtat sig efter alla kriser, men tidsramen varierar.
Bör jag sälja mina fonder nu? - Om du inte har ett omedelbart behov av pengarna är det oftast bättre att behålla innehaven. Att sälja i ett läge med kraftiga nedgångar innebär att du realiserar förlusten. Däremot är det ett bra tillfälle att se över risknivån i ditt sparande. Fundera på om du har rätt balans mellan aktiefonder och räntefonder samt om du har tillräcklig geografisk spridning.
Hur påverkas bostadsmarknaden? - En svagare ekonomi kan dämpa prisutvecklingen på bostadsmarknaden, särskilt om hushållens framtidstro försvagas. Å andra sidan kan Riksbanken tvingas hålla räntan låg eller sänka den, vilket mildrar effekten. Om du har behov av att byta bostad, fundera mer på din privatekonomi och livssituation än på att försöka tajma marknaden.
Vad gäller för sparande till barn eller framtida bostadsköp? - Om sparhorisonten är flera år kan fortsatt fondsparande vara lämpligt, särskilt med en god riskspridning. Men om du planerar att använda pengarna inom ett till två år bör du minska risken successivt och överväga sparkonto eller korta räntefonder. Det är viktigt att sparandet matchar tidpunkten då du behöver kapitalet.
Hur ska jag tänka kring avgifter på fonder just nu? - Oavsett marknadsläge är det viktigt att hålla nere avgifterna. På längre sikt äter höga avgifter upp avkastningen, särskilt i osäkra tider. Att byta till fonder med liknande inriktning men lägre avgift kan vara klokt – även under marknadsoro – så länge det sker med eftertanke och inte i panik.
Avslutande råd från Sharon Det är mänskligt att känna oro när börsen faller kraftigt. Men historien visar att marknaden återhämtar sig, även efter djupa nedgångar. Det viktigaste du kan göra är att hålla dig till en tydlig strategi anpassad till dina egna mål och behov.
Kom ihåg:
– Kortsiktigt sparande hör hemma på sparkonto. – Långsiktigt sparande kan fortsätta i fonder, men bör vara väldiversifierat. – Undvik att fatta snabba beslut baserade på rädsla. – Se över risknivå, avgifter och tidshorisont. – Fortsätt gärna med månadssparande – det jämnar ut svängningarna över tid.
VAD MER KAN VI ERBJUDA?
Mer om våra tjänster för bättre privatekonomi
Låna pengar
Ansök om lån genom Lendo. Låna pengar utan att behöva besöka ett bankkontor, ansök online och låneerbjudanden inom en minut.
Samla lån
Genom att samla dina smålån och krediter till ett enda privatlån kan du sänka din ränta.
Billån
Ansök om ett billån genom Lendo för att finansiera ditt bilköp. Du kan låna upp till 100% av bilens värde.
Privatlån
Jämför privatlån genom Lendo upp till 800 000 kr. Du kan ansöka om privatlån trots att du har betalningsanmärkningar.
Blancolån
Ansök om blancolån genom Lendo för möjlighet att få låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare.
Företagslån
Jämför företagslån upp till 5 miljoner kronor via Lendo. Du kan få upp till 12 låneerbjudanden med en enda ansökan.
Jämför bolån
Jämför bostadslån via Lendo - få flera låneerbjudanden med en enda ansökan om bolån.
Flytta bolån
Flytta, omförhandla eller utöka ditt bolån genom en ansökan via Lendo. Jämför olika banker och långivare med varandra.
Bolåneräntor
Jämför bolåneräntor och se vilken boränta du kan få med en ansökan via Lendo.