1. Privatbloggen
  2. Studenter pressas ekonomiskt

Studenter pressas ekonomiskt

– Studiemedlen räcker inte till bostad och mat

Sharon Lavie, sparekonom Lendo. Grön blus

2024-09-03

I många år har studenternas ekonomi varit ansträngd och utgifterna, framräknade med hjälp av Konsumentverkets kostnadsberäkningar, har långt överskridit studiemedlen som CSN beviljar. För att överhuvudtaget kunna få ekonomin att gå ihop krävs noggrann planering annars finns det risk för att studenter går back 3000 kr eller mer varje månad. Studiemedlen är knutna till prisbasbeloppet, som beräknas med utgångspunkt i KPI. Det innebär i teorin att studiemedelsbeloppet, med viss fördröjning, följer prisutvecklingen i samhället, men min bedömning är att det blir svårare och svårare för studenter att få sin ekonomi att gå ihop.

Den höga inflationen som drabbat Sverige senaste åren sätter extra press på studenter med små marginaler, men för de flesta är det bostadskostnaden som är den stora utmaningen. Statistik från Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) visar att en typisk student lägger 34% av inkomsten på boendekostnader, att jämföra med 20% av inkomsten för övriga befolkningen. 

Nedan presenteras två budgetar – en som följer Konsumentverkets kostnadsberäkningar och en alternativ budget med justeringar för att få budgeten att gå ihop och med möjlighet att spara till en buffert för oväntade kostnader. Därefter tips på åtgärder för att öka inkomsterna och sänka utgifterna. 

Svårt att få studiemedlet att räcka

Enligt CSNs rapport ” Studiestödet 2023 - en uppföljning av studiestödets utveckling och effekter” har studenternas köpkraft minskat sedan 2021. Lägg därtill att det redan 2020 framkom att det var 13 procent av studenterna som sa att de finansierar sina studier endast med studiemedel. Resterande har andra inkomstkällor för att klara av sin försörjning. 63 procent av de som har studiemedel med bidrag och lån har svarat att studiemedlen inte täcker hela levnadskostnaden. 48 procent har angett att de jobbar vid sidan om studierna och 12 procent säger att de får ekonomiskt stöd av sina föräldrar. 

Så funkar CSN:s studiemedel Du kan som mest få 13 156 kronor i studiemedel för fyra studieveckor. Av dem består 3 988 kronor av bidragsdelen och 9 168 kronor är lånedelen. Har du barn kan du söka tilläggsbidrag enligt tabellen nedan.

Är du över 25 år och har tjänat minst 237 795 kronor under 2023 kan du ansöka om tilläggslån. Studerande kan under 2024 få tilläggslån med 1134 kronor per vecka vilket blir 4536 kronor extra under en 4 veckors period. Har du merkostnader för till exempel pendling, utlandsstudier mm kan du även söka merkostnadslån. Du får oftast beslutet inom en vecka från din ansökan och du kan få studiemedel fyra veckor bakåt i tiden. 

 Student 2024 original

Sture Student
Inkomst (före skatt)13 156 kr
Skatt0 kr
Delsumma13 156 kr


BOSTAD
Min studentlya
Hyra 4 500 kr
Hushållsel300 kr
Hemförsäkring110 kr
Delsumma4 910 kr


Fasta kostnader
Medier1 600 kr


Rörliga kostnader
Livsmedel 3 940 kr
Kläder och skor840 kr
Fritid660 kr
Mobiltelefon160 kr
Hygienartiklar820 kr
Förbrukningsvaror160 kr
Hemutrustning1 100 kr
Kollektivresor640 kr
Läkare, tandläkare, medicin354 kr
Studentlitteratur850 kr
Delsumma9 524 kr
TOTAL SUMMA- 2 878 kr
Studentbudget går inte ihop

Student 2024 - hållbar budget

Min studentlya
Hyra4 500 kr
Hushållsel300 kr
Hemförsäkring110 kr
Delsumma4 910 kr


Fasta kostnader
Medier500 kr


Rörliga kostnader
Livsmedel3 940 kr
Kläder och skor550 kr
Fritid500 kr
Mobiltelefon160 kr
Hygienartiklar820 kr
Förbrukningsvaror160 kr
Hemutrustning500 kr
Kollektivresor640 kr
Läkare, tandläkare, medicin354 kr
Studentlitteratur400 kr
Delsumma8 024 kr
TOTAL SUMMA1 022 kr
Modifierad studentbudget

Kommentar: 

Att höja inkomsten med hjälp av bostadsbidrag är en nyckelfaktor för att klara av studentbudgeten. Det finns dock poster som kan vara enklare för en student att minska i jämförelse med Konsumentverkets beräkningar. 

Medier: Här ingår månadskostnaden för bredband, abonnemang för mobiltelefon, streamingtjänster, dagstidning med mera. I många studentlägenheter ingår bredband och wifi finns på universiteten och i många offentliga utrymmen. Det innebär att både kostnaden för eget abonnemang för bredband kan räknas bort men också att studenten kan välja ett billigare avtal. Dagstidningar går numera att läsa online eller låna på biblioteket. Utmaningen som kvarstår  för många studenter är att hålla nere kostnaden för streamingtjänster. 

Kläder och skor: Var restriktiv med nya inköp och prioritera second hand när behov uppstår.

Fritid: Här ingår vanliga fritidsaktiviteter som gymkort, föreningsavgift, böcker, skidor, cykel med mera. Man sänker kostnaderna genom att använda studentrabatter, låna utrustning på Fritidsbanken och låna böcker på bibliotek. I denna post ingår även nöjen vilket kan medföra att posten i verkligheten blir mycket större och kräver ett medvetet planerande. 

Hemutrustning: Möbler, kökssaker, TV, dator med mera. Posten tar i beaktande att dessa kommer behöva ersättas så småningom. Som student kan detta bli riktigt dyrt om du ska utrusta ditt hem. Har du möjlighet att låna av dina föräldrar, släkt och bekanta eller köpa second hand, går det att sänka denna kostnad temporärt under studietiden.

Mat: Kostnaden för att alla måltider lagas hemma, baserat på Konsumentverkets matsedel. Det är en fyraveckors basmatsedel som är mer hållbar för både hälsa, klimat och miljö. Matsedeln består av frukost, lunch, middag och två mellanmål. Här ingår Lättöl, godis, läsk och snacks, men endast i en mycket begränsad omfattning. Alkohol ingår inte. Inte heller utemat. 

Studielitteratur: Detta är en uppskattning av vad studentlitteraturen kostar per månad och varierar från en utbildning eller kurs till en annan. Detta finns inte med i Konsumentverkets kostnadsberäkningar.  

Tips för studenter

Sök bostadsbidrag Är du under 29 år kan du söka bostadsbidrag. Har du inga barn kan du få upp till 1300 kronor per månad i bidrag. Hos Försäkringskassan kan du både göra en preliminär beräkning och ansöka. Bostadsbidraget minskar om din inkomst är över 43 500 kr per år. Som inkomst räknas 80 % av studiebidragsdelen, lön, ränteinkomster med mera. Skulle du få mer i inkomst än du uppger i ansökan blir du återbetalningsskyldig

Se upp! Du som läser sista året ska vara extra uppmärksam på att bostadsbidraget beräknas helårsvis. Om du studerar fram till juni och räknar med att börja jobba direkt efter studierna är chansen ganska stor att dina totala inkomster för året kommer överstiga den summa som är tillåtet för att få bostadsbidrag. Därför ska du alltid meddela Försäkringskassan om du jobbar extra och får högre inkomst. Tyvärr är detta ett slags moment 22 eftersom pengarna kan behövas under studietiden. Fundera på om du ska avsäga dig bostadsbidraget sista halvåret eller var beredd att betala tillbaka. 

Minska dina boendekostnader 

Ett sätt att minska sina kostnader som student är att se över sin boendeform. Enligt SFS lägger var fjärde student mer än 6.000 kronor i månaden på sitt boende. Mest lägger studenter som bor i en vanlig hyresrätt. Ett sätt att minska kostnaderna är att försöka hitta en studentbostad alternativt bli inneboende genom att hyra ett rum. Ett liknande alternativ är att dela en större bostad med andra studenter och på så vis sänka bostadskostnaden.  Den lägsta boendekostnaden enligt CSNs rapport från 2020 har studenter som bor i villa eller radhus som lever med sina föräldrar. Ett alternativ som inte passar alla eller är möjligt om man studerar på annan ort.

Se upp! Tänk på att studentbostäder oftast erbjuder två hyresfria månader under sommaren, medan en vanlig lägenhet betalas året om.  

Låna studielitteratur En av de tyngre posterna i studenternas ekonomi är studielitteraturen. Att köpa ny kurslitteratur kan kosta en student flera tusenlappar under en termin. Lyckligtvis går det att skära ner på dessa kostnaderna rejält.

  • Boka litteratur på biblioteket: Ta reda på vilken litteratur som ska användas för kommande kurser och försöka boka dessa i god tid på biblioteken. 

  • Avvakta: Vill du köpa litteraturen är det bättre att avvakta med att köpa litteraturen tills du vet att du verkligen kommer att ha användning för den. Viss litteratur kan vara obligatorisk medan annan kan vara frivillig. Lärare väljer att vara på den säkra sidan och har hellre för många böcker än för få på litteraturlistan. 

  • Köp begagnat: Du kan spara upp till 70 procent jämfört med nypriset genom att köpa begagnat, och sparar även på miljön. Du kan både använda dig av olika Facebook-grupper eller sajter som tex Campusbokhandeln och Studentapan där du kan köpa och sälja litteraturen begagnat.

  • Dela: Om du behöver köpa nytt, dela på böcker och kostnad med en kurskompis. Det kräver lite planering men kan halvera kostnaden.

Inköp Att flytta till ett eget boende kräver en del inköp, små likväl som stora som tillsammans kan bli till en ansenlig summa. Möbler, textilier, strykjärn, tv, porslin och glas är några exempel. Håll nere dina kostnader genom att i första hand låna så mycket som möjligt och i andra hand köpa det du kan begagnat. Röda korset, Myrorna och Erikshjälpen finns i många städer och vill du handla online kan kanske Sellpy, Blocket mfl vara något att kika på. 

Sök stipendier För att öka dina inkomster kan du söka stipendier och bidrag. Även om det tar lite tid, så kan det absolut vara värt  det om du blir beviljad. Länsstyrelsen har en bra sökdatabas över landets stiftelser som delar ut stipendier och bidrag. Dessutom är stipendier som går till utbildning skattefria.   

Se upp! Även om stipendier inte påverkar studiestödet och skatten, så påverkar det din rätt till bostadsbidrag. Meddela Försäkringskassan om du får stipendier så att du inte blir återbetalningsskyldig. 

Utnyttja ditt studentkort

Som student har du möjlighet att skaffa Studentkortet. Med Studentkortet får du tillgång till en mängd olika rabatter och förmåner hos ett stort antal företag över hela landet. Detta blir givetvis inte en inkomst men att kapa kostnader är också att sätt att få pengarna att räcka lite längre. 

Betala mindre skatt Om du lyckats hitta ett extrajobb eller sommarjobba kan det vara en god idé att söka jämkning av skatten. På så sätt dras inte onödigt mycket skatt under året.  Du får på så sätt ett lägre skatteavdrag och mer pengar att leva på. Tjänar du mindre än 24 238 kronor under 2024 behöver du inte betala någon skatt alls. Då fyller du i ett intyg som du lämnar till din arbetsgivare. Tjänar du 24 238 kronor eller mer kommer du betala skatt på hela beloppet du tjänar. I detta fall kan du begära jämkning som innebär att arbetsgivaren drar mindre i skatt. Intyg, jämkningsansökan och mer information finns i Skatteverkets broschyr.

Se upp! Tjänar du mer än vad du har meddelat Skatteverket kanske arbetsgivaren drar för lite skatt. Meddela genast Skatteverket, så skatten dras korrekt och du slipper restskatt. 

Fribelopp

Har du andra skattepliktiga inkomster, (det kan vara lön men även a-kassa, aktieutdelningar eller inkomster från en bostadsförsäljning) kan det i normalfallet påverka din rätt till studiemedel. Överstiger inkomsterna det fribelopp som gäller under ett kalenderhalvår kommer studiemedlet att minskas. Studerar du på heltid under 20 veckor är fribeloppet 110 995 kronor. 

Se upp! För att undvika att bli återbetalningsskyldig ska du meddela CSN om du jobbar extra och har högre inkomster. Även inkomster av kapital så som försäljning av aktier, fonder och fastigheter kan påverka ditt studiemedel.