1. Privatbloggen
  2. Tipsen - så klarar du studentekonomin

Tipsen - så klarar du studentekonomin

Studentlivet kan vara en riktig utmaning.

studenter ekonomi Lendobloggen

2024-08-19

Många utgifter och en begränsad inkomst på studiemedel gör att många studenter tvingas hålla sig till en tuff budget. Lendo har tagit fram de bästa spartipsen för dig som blivande student.

För nyblivna studenter kan det kännas tungt att behöva leva på studiebidrag och studielån. En undersökning gjord av SSCO visar att studenter i Stockholm i genomsnitt går back med nästan 4 600 kronor varje månad. Samtidigt rapporterar allt fler studenter att det inte längre går att betala för studentboenden på enbart studiemedel. Som student gäller det därför att ha stenkoll på både sina inkomster och utgifter.

Även om många studenter jobbar deltid eller heltid under sina studier tar majoriteten av studenter även studiemedel. Men reglerna kring studiemedel kan vara krångliga att hålla koll på. Lendo har tagit reda på hur studiemedel fungerar för dig som nybliven student.

Som heltidsstudent kan du få maximalt 3 988 kronor i studiebidrag och 9 168 kronor i studielån per 4-veckorsperiod, vilket innebär totalt 13 156 kronor att leva på varje månad. Har du barn kan du ansöka om tilläggsbidrag, och om du har extra kostnader som pendling eller utlandsstudier kan du också ansöka om merkostnadslån.

Om du har andra inkomster som lön, a-kassa, aktieutdelningar eller föräldrapenning, kan det påverka din rätt till studiemedel. Fribeloppet, vilket är det belopp som du högst får tjäna utan att det påverkar din rätt till studiemedel är 110 995 per halvår om du studerar på heltid. Kom ihåg att även försäljning av aktier, fonder och bostäder räknas in i din inkomst.

För den som endast har studiemedel att leva på innebär att man behöver klara sig på 13 156 kronor varje månad, vilket är en rejäl utmaning för de flesta. Lendo har därför också samlat nio användbara tips för att hjälpa dig som student att få budgeten att gå ihop.

Så får du budgeten att gå ihop som student

Studentrabatter

Att vara student innebär att du kan ta del av en uppsjö av studentrabatter. Studentkort som Mecenat och Studentkortet ger dig som student billigare priser på en mängd olika ställen och hemsidor. Som student kan du dessutom få reducerade priser på både lokaltrafik och långdistanståg i många städer. 

Studentrabatter finns inte bara i Sverige, utan även utomlands går det oftast att få studentrabatt så länge du uppvisar ett bevis på att du studerar. Ett bra tips är att alltid söka efter "tjänst" + studentrabatt för att se om de erbjuder lägre priser för dig som studerande.

Boende

För studenter som inte har möjlighet att bo hemma är boendekostnader oftast den absolut största kostnadsposten. Om du måste flytta för dina studier kan det vara klokt att välja att bo i en studentkorridor eller dela en lägenhet med andra för att hålla nere kostnaderna. Vissa studentbostäder är dessutom hyresfria under sommaren, vilket gör att du får lite extra över i plånboken lagom till sommaruppehållet.

Bostadsbidrag

För att minska boendekostnaderna kan du som är under 29 år ansöka om bostadsbidrag för unga hos Försäkringskassan, som är upp till 1 300 kronor i månaden. Du kan göra en preliminär beräkning och ansöka om bostadsbidrag direkt på Försäkringskassans hemsida. Bidraget minskar beroende på din inkomst, och du får inte ha en årsinkomst över 86 720 kronor som ensamstående eller 103 720 kronor om du ansöker tillsammans med en make eller sambo.

Kom ihåg att studiebidraget räknas som inkomst, men inte studielånet.

Studentlitteratur

En annan stor utgift för studenter är studentlitteratur, men det går faktiskt att spara in pengar på studentböcker. Kontrollera först om kursen verkligen kräver att du har böckerna. Behöver du kurslitteraturen går det oftast att låna böckerna från skolans bibliotek, vilket är det allra billigaste alternativet. Att dela böcker med dina kurskamrater kan också vara en bra lösning för att minska utgifterna.

Om du måste köpa böckerna kan du spara många hundralappar genom att köpa begagnade böcker. Det finns idag många hemsidor som specialiserar sig på att sälja begagnad studentlitteratur online. Begagnade böcker är oftast mycket billigare och fungerar precis lika bra som nya, men dubbelkolla alltid att upplagan fortfarande är relevant.

Samla dina lån

Det är lätt hänt att dra på sig många onödiga smålån. Det kan handla om avbetalning, köp nu betala senare, snabblån, e-handelslån eller kreditkortsskulder. Då kan det vara klokt att samla dina lån i ett enda samlingslån, vilket kan minska dina månadskostnader och göra det lättare att hålla koll på din privatekonomi.

Hos Lendo kan du enkelt ansöka om ett samlingslån genom en enda kostnadsfri ansökan, och inom 24 timmar få erbjudanden från upp till 40 olika långivare. Genom att samla alla dina lån och krediter i ett och samma samlingslån kan du både minska din månadskostnad med flera tusenlappar och sänka din ränta - men stirra dig inte blind på månadskostnaden, titta på totalkostnaden så att du inte betalar för mycket för lånet. Att samla alla dina smålån i ett och samma samlingslån kan också förbättra din kreditvärdighet.

Jämkning

Som student kan det vara smart att ansöka om jämkning för att undvika att betala in för mycket skatt. Har du jobbat under sommaren eller har ett deltidsjobb kan du annars råka betala in för mycket skatt och behöva vänta ett år för skatteåterbäringen. Jämkning innebär att Skatteverket justerar din preliminärskatt för att bättre spegla din situation, istället för att du följer en skattetabell, vilket kan göra att du får mer pengar i plånboken varje månad. Du kan ansöka om jämkning direkt via Skatteverkets webbplats.

Bidrag och stipendier

Ett sätt att öka dina inkomster är att söka stipendier och bidrag. Det kan ta lite tid, men belöningen är väl värd mödan om du faktiskt blir beviljad. Det finns både ämnesspecifika stipendier och mer allmänna stipendieprogram för studenter. Länsstyrelsen har en bra databas över stiftelser som delar ut stipendier och bidrag. Stipendier som går till utbildning är skattefria, och påverkar inte ditt fribelopp, men de kan påverka din möjlighet till bostadsbidrag.

Laga mat hemma

Som student kan det vara frestande att äta ute eller köpa färdigmat, men att laga mat hemma och ta med matlådor kan spara mycket pengar. Ett annat råd är att också investera i en bra termos eller vattenflaska för att undvika att köpa dyra drycker när du är på språng.

Ett smart sätt att umgås utan att spräcka studentbudgeten är att turas om att laga mat hemma hos varandra, eller att ta med en picknick om vädret tillåter. På så sätt slipper ni dyra restaurangbesök som annars snabbt kan äta upp en redan tight studentbudget.

Se över abonnemang

Att ha koll på dina abonnemang kan spara dig en hel del pengar. Se över vilka tjänster du betalar för idag och fundera på vilka du verkligen använder. Det kan annars snabbt springa iväg med alla olika streamingtjänster och prenumerationer som finns idag. Ett riktigt sparknep är att ringa upp leverantörer och förhandla om pris och villkor – du kan ofta få ett bättre erbjudanden eller ett lägre pris än vad du har idag. Tveka inte att säga upp abonnemang och tjänster som du inte längre behöver, de flesta tjänsterna erbjuder idag en månads uppsägningstid.