1. Privatbloggen
  2. Undvik de dyraste fällorna på skidsemestern!

Undvik de dyraste fällorna på skidsemestern!

– så sparar du tusenlappar

skidåkning person som åker nedför backen Lendobloggen

2025-02-20

En skidsemester är en fantastisk upplevelse, men kan också bli en dyr historia om man inte planerar smart. Liftkort, boende, mat och utrustning kan snabbt göra ett stort hål i semesterbudgeten. Men det går att hålla kostnaderna nere och samtidigt njuta av skidåkningen. Här är mina bästa tips för att undvika de dyraste fällorna och få en prisvärd skidsemester.

Boendet – välj smart och boka i tid

En av de största kostnaderna på en skidresa är boendet, särskilt om du vill bo precis vid backen. Att boka ett hotell mitt i skidorten kan vara bekvämt, men det är också det dyraste alternativet.

Så sparar du pengar på boendet:

Boka i god tid – Ju tidigare du bokar, desto bättre priser och fler alternativ finns. Många skidorter har "early bird"-rabatter. Värt att komma ihåg om inte annat till Påsklovet eller nästa vinter.

Bo utanför skidorten – Om du väljer en stuga eller lägenhet en bit bort, kan priset vara hälften så högt som att bo vid backen. Många orter erbjuder gratis eller billiga bussar till och från skidområdet.

Dela boende med fler – Res tillsammans med familj eller vänner och hyr en större stuga. Det blir oftast billigare per person än att boka flera hotellrum.

Välj en lägenhet med kök – Då kan du laga egen mat och slippa dyra restaurangbesök (mer om det längre ner!).

Liftkort – boka i förväg och hitta rabatter

Liftkort är en nödvändig men dyr utgift på skidresan. Ett veckokort i de största skidorterna kan kosta över 3 000 kr per person.

Så sparar du pengar på liftkortet:

Köp i förväg online – Många skidorter erbjuder rabatt om du bokar liftkort innan du kommer dit.

Kolla familjepaket och grupppriser – Många anläggningar erbjuder rabatter om du bokar för fler personer.

Undersök halvdagspass eller mindre områden – Om du inte åker hela dagen kan du spara pengar genom att välja eftermiddagspass eller mindre liftsystem.

Barn- och ungdomsrabatter – Ofta erbjuder skidorter gratis eller rabatterade liftkort för barn och ungdomar.

Utrustning – undvik att hyra på plats!

Att hyra skidutrustning på plats kan vara en riktig fälla. Många uthyrningar tar mellan 1000 -2000 kr per vecka för skidor, pjäxor och stavar, per person beroende på erfarenhetsnivå.

Så sparar du på skidutrustningen:

Låna från Fritidsbanken – helt gratis och passar dig som inte är så specifik med att till exempel ha den senaste modellen. Fritidsbanken är bra också om barnen vill testa en ny idrott och du inte vill köpa ny utrustning innan de bestämt sig.

Hyra hemma istället – Många skidbutiker i stan hyr ut till lägre priser än på skidorten.

Köp begagnat – Blocket, Marketplace och sportbutiker med begagnad utrustning kan ge dig halva priset jämfört med nytt.

Låna från vänner och familj – Kanske någon har skidor du kan låna?

Maten – undvik dyra skidrestauranger

Att äta i skidbacken är dyrare än i en vanlig restaurang – en enkel hamburgare kan kosta över 150 kr och en lunch för en familj kan lätt landa på över 1 000 kr per dag.

Så sparar du på maten:

Laga frukost och middag i boendet – Välj en stuga/lägenhet med kök och handla mat i en större mataffär innan du kommer till fjällen.

Ta med matsäck till backen – Matiga frallor, pasta- eller risrätter och termos med varm choklad gör att du slipper betala överpris för enkla rätter.

Ta med snacks och mellanmål – Bars, nötter och frukt är dyrare i skidorterna – köp med hemifrån!

Välj rätt skidort – små orter är billigare

Stora skidorter som Åre och Sälen är dyrare, både vad gäller boende, liftkort och mat. Mindre skidorter har ofta lägre priser och färre turister men fortfarande bra skidåkning.

Billigare alternativ i Sverige:

Bästa budgetvänliga skidorter beroende på avreseort

Reser du från Stockholm?

Branäs – Kort restid (4,5 h), perfekt för familjer, billigare än Sälen. Kläppen – Bra för snowboardåkare och nybörjare, prisvärt boende. Stöten – Bäst skidåkning i Sälenområdet, men billigare än Lindvallen. Lofsdalen – Lugnt, snösäkert och bra priser på boende och liftkort. Tänndalen – Bästa fjällalternativet för den som vill ha riktigt bra skidåkning till lägre pris.

Reser du från Skåne eller Västkusten?

Isaberg – Endast 2,5 timmar bort, perfekt för en billig skidweekend. Ulricehamn – Smidigt alternativ för nybörjare och familjer. Branäs – Bästa fjällupplevelsen med rimlig restid (6,5 h), familjevänligt. Stöten – Sälens högsta fallhöjd, men billigare än Lindvallen och Hundfjället. Tänndalen – Längre resa, men bäst skidåkning och snösäkerhet i denna lista.