1. Privatbloggen
  2. Vem kan du lita på när du investerar dina pengar?

Vem kan du lita på när du investerar dina pengar?

Lendos sparekonom Sharon Lavie om vem du ska be om rekommendationer när du investerar.

Sharon Lavie sparekonom Lendo

2024-10-11

Att be en bankman eller en rådgivare om rekommendationer om fonder kan verka som ett naturligt steg när du vill börja spara, men det är viktigt att förstå att rådgivaren ofta har ett ekonomiskt intresse i att sälja specifika produkter, vilket kan påverka objektiviteten i de råd du får. En stor del av rådgivarna får kickback, en form av provision, från fondbolagen vars produkter de rekommenderar. Detta kan leda till att du investerar i fonder med högre avgifter än nödvändigt. För att skydda dina intressen bör du alltid fråga om rådgivarens oberoende, jämföra avgifter noggrant, och överväga billigare alternativ.

Oberoende rådgivning – bara i specifika fall

Bankmän är ofta anställda av banken för att sälja sina egna finansiella produkter, inklusive fonder. Detta innebär att deras primära uppgift är att sälja bankens produkter. Både bankmän och andra finansiella rådgivare får i många fall provision från fondbolagen, en så kallad kickback. Därmed är de väldigt sällan oberoende rådgivare.

En oberoende finansiell rådgivare måste erbjuda råd baserade på ett brett utbud av externa produkter och får inte rekommendera produkter från sitt eget eller närstående bolag. Dessutom får rådgivaren inte ta emot provisioner från företag vars produkter rekommenderas; om sådan ersättning tas emot, ska den vidarebefordras till dig som kund. En oberoende rådgivare ska även ge dig tydlig information om de finansiella produkter som erbjuds, riskerna med dessa, samt om investeringen kommer att följas upp löpande.

Om du får rådgivning av en rådgivare som inte är oberoende, ska du informeras om att rådgivaren inte är oberoende, om du kommer att få råd enbart om företagets egna produkter, eventuella provisioner som rådgivaren får, riskerna med produkterna, och om investeringen kommer att följas upp löpande. Här bör du vara uppmärksam på att din rådgivare kan vara motiverad att rekommendera fonder som genererar högre provisioner för honom eller sin arbetsgivare snarare än de fonder som är bäst för dig. Det betyder att du kan bli erbjuden fonder med högre avgifter, som inte nödvändigtvis presterar bättre än billigare alternativ. 

Vad är kickback

Kickback är en form av provision som en fondförmedlare (t.ex. en bank eller en nätmäklare) kan få från ett fondbolag när de säljer eller förmedlar dennes fonder till kunder. Här är hur det fungerar: 

Hur kickback fungerar 

  1. Fondförmedlaren säljer en fond: När du köper en fond genom en fondförmedlare, kan förmedlaren ha ett avtal med fondbolaget som innebär att de får en del av den förvaltningsavgift som du betalar för fonden.

  2. Fondbolaget betalar en del av avgiften till förmedlaren: Fondbolaget tar ut en förvaltningsavgift för att hantera fonden, vilket oftast ligger på en viss procent av det kapital du har investerat. En del av denna avgift kan sedan betalas tillbaka till fondförmedlaren som en "kickback". Detta kan vara en fast procentsats av avgiften eller ett belopp baserat på hur mycket kapital förmedlaren har fått in i fonden.

  3. Kunden betalar för kickbacken: Även om kunden kanske inte är medveten om det, så är kickbacken inbakad i fondens totala förvaltningsavgift. Detta innebär att du som investerare indirekt betalar för den provision som förmedlaren får. 

Vad kan konsekvenserna bli av kickback

  • Intressekonflikt: Eftersom fondförmedlaren tjänar pengar på kickbacken, kan de vara motiverade att rekommendera fonder som ger dem högre kickback snarare än de fonder som är bäst för dig som kund. Detta kan leda till att du investerar i dyrare fonder med högre avgifter, som kanske inte ger bättre avkastning än billigare alternativ.  

  • Högre avgifter för kunden: Kickback kan leda till att du betalar högre förvaltningsavgifter än nödvändigt, vilket kan äta upp en del av din avkastning över tid. Detta kan vara särskilt problematiskt om det finns billigare alternativ som ger likvärdig eller bättre avkastning. Samma fond kan också kosta olika mycket beroende på var du köper den, precis som ett kilo bananer kan ha olika pris hos ICA, COOP eller Hemköp.

Tips för att undvika höga avgifter på fonder

Om du vill spara pengar på avgifter och ändå få tillgång till bra fonder, finns det några strategier du kan använda:

  1. Jämför avgifter: När du väljer en fond, jämför dess förvaltningsavgift med liknande fonder. Om du får en rekommendation, fråga specifikt om fondens totalavgift (inklusive förvaltningsavgift och eventuella dolda avgifter) och jämför dessa med avgifterna för liknande fonder från andra leverantörer. Om avgiften är högre, undersök varför och be rådgivaren att presentera billigare alternativ.

  2. Välj indexfonder: Indexfonder har ofta lägre avgifter eftersom de är passivt förvaltade och därmed genererar mindre kickback till förmedlaren. Om du rekommenderas en aktivt förvaltad fond ska du veta att den kostar mer och kan också generera mer kickback. På lång sikt kan en lägre avgift leda till högre avkastning och som tumregel är detta att föredra.

  3. Använd en nätmäklare med låga avgifter: Vissa nätmäklare erbjuder fonder med rabatterade avgifter och utan kickback, vilket kan sänka dina kostnader. Dessa plattformar ger dig också möjlighet att själv söka efter och jämföra fonder baserat på avgifter, avkastning och risk.

  4. Fråga om kickback och avgifter: Var inte rädd för att fråga din fondförmedlare om de får kickback på de fonder de rekommenderar. Detta kan ge dig en bättre förståelse för om deras råd är objektiva eller om de är influerade av provisioner.

  5. Undvik dubbla avgifter: Var försiktig med fonder som har både en hög förvaltningsavgift och ett inbakat fond-i-fond-upplägg, där du betalar avgifter för både den fond du äger och de underliggande fonderna.

Vad säger lagen

Enligt svensk lag, Lag (2003:862) om finansiell rådgivning till konsumenter, även kallad rådgivningslagen, som gäller när företag ger konsumenter råd om hur de ska placera sina pengar har bankmän och finansiella rådgivare en skyldighet att agera i kundens bästa intresse. Detta inkluderar att ge råd som är lämpliga för kundens ekonomiska situation och riskprofil. Banken måste göra en grundlig behovsanalys och säkerställa att de produkter som rekommenderas är lämpliga för kunden. Samtidigt behöver bankmannen bara förhålla sig till de produkter banken erbjuder inte det totala utbudet på marknaden. 

Viktigt med licens

Det är viktigt att den person som ger dig rådgivning är auktoriserad att lämna råd och har en Swedsec licens för rådgivning. Annars finns risken att rådgivaren inte följer god rådgivningssed eller har de kunskaper som krävs för att ge lämplig rådgivning. På SwedSecs webbplats kan du söka på licensierade rådgivare för att kontrollera om din rådgivare har en aktuell licens.