1. Privatbloggen
  2. Här är årets julklapp - 6 tips i julhandeln

Här är årets julklapp - 6 tips i julhandeln

Årets julklapp är här - stormköket!

aretsjulklapp

2020-11-18

Årets julklapp 2020 är ett stormkök - för att svenskarna ska kunna ha hemester. Trots coronapandemin tros julhandeln öka något, till 81,7 miljarder kr, men osäkerheten är stor. Vi på Lendo kommer med några tips för att du ska kunna planera din ekonomi inför julruschen. 

2020 har inneburit stora beteendeförändringar för svenska folket. Vi har till stor del slutat åka utomlands, det är säkrare att vistas utomhus än inomhus och hemester har blivit en stark trend. Det avspeglar sig i årets julklapp - ett stormkök. 

– Coronapandemin har lett till en mycket stark trend där vi svenskar umgåtts mer utomhus, både i våra lokala grönområden och på längre vandringar. Trenden har också synts i detaljhandelns försäljning. Årets julklapp 2020 – stormköket – speglar detta, säger Jonas Arnberg, VD HUI Research. 

Nyorden hemester och svemester dök upp på allas läppar under 2020, en stark vandringstrend har också startat under året. 

2020 är det år i modern tid då vi allra snabbast behövt ställa om vårt beteende, säger Jonas Arnberg, VD på HUI Research.

Motivering – Årets julklapp 2020

”Till följd av coronakrisen har utomhustrenden accelererat kraftigt och besöken på vandringsleder och fjälltoppar har slagit nya rekord – trots en mycket begränsad turism från utlandet. Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. 2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i.”

När svenskarna spenderar mindre pengar på utlandsresor, restaurangbesök och kulturevenemang spår Handelns utredningsinstitut att julhandeln ska klara sig bra trots coronapandemin. Förra året handlade vi för omkring 80 miljarder, i år spås det bli 81,7 miljarder. I snitt motsvarar det 7 894 kronor per person som vi lägger på bland annat mat och julklappar.

Men osäkerheten är stor, skulle det bli omfattande restriktioner i butikerna kan siffran sjunka. Mest växer dagligvaruhandeln, medan sällanköpshandeln minskar något. 

Hur ska man då tänka när det gäller ekonomin när julruschen börjar närma sig? Julen är en härlig tid, men för många kostar det mycket pengar. Det är mycket som ska handlas, julklappar, julmat, julgran och allt annat kostar en rejäl slant.

Vi på Lendo har sammanställt några tips hur du kan planera upp ekonomin inför julhelgerna. 

Ta fram en julbudget

Julen är en av de tuffaste månaderna för den som har en lite ansträngd ekonomi. Det kan underlätta mycket om du sätter upp en budget för hur mycket julklapparna ska kosta till var och en och även totalt. För det är lätt att köpa för mycket i ruschen. Även när det gäller julmaten kan det vara bra att ha en ungefärlig uppskattning om vad det ska kosta. Försök att göra en budget efter din ekonomi, och inte efter julklapparna du vill köpa. 

Planera så du vet vad som ska köpas

I år är det extra viktigt att ha en bra planering och börja inköpen i tid för att undvika trängsel i butikerna. Kanske planerar du att e-handla mer och då kan det bli leveranstider. Om du börjar inköpen tidigare hinner du handla i lugn och ro och hitta de mest prisvärda erbjudandena. 

Sälj av begagnat

Många svenskar har 10 000-tals kronor hemma i garaget. Kanske är det gamla julklappar som inte används längre. Då kan du passa på och sälja dem på Blocket och dra in extra tusenlappar som blir ett välkommet tillskott i julruschen. 

Betala inte allt själv

Om du har tjocka släkten på besök kan det väl inte vara meningen att du ska betala all mat och dryck? Det är inte mer än rätt att ni delar på kostnaderna. 

Planera för ett liv efter jul

Bränn inte allt krut på julafton, det kommer många helger även efter julhelgen, nyårsafton och trettonhelgen. Och det brukar ibland kännas långt till lönen den 25:e januari, men om du har tagit med de andra helgerna i din ekonomiska planering brukar det gå bra. 

Måste du låna, jämför innan du lånar

När du ställer samman din planering och ser att det inte går kanske det är nödvändigt med ett mindre lånför att överbrygga kostnaderna.  Det är inte optimalt, men om du absolut måste är det viktigt att du jämför innan du lånar och undviker dyra snabblån och kontokortskrediter.