1. Privatbloggen
  2. Skepp ohoj - här är årets hetaste båtar

Skepp ohoj - här är årets hetaste båtar

Båtförsäljningen ökade med 20 procent under 2020 när allt fler svenskar firade hemester.

pressbild-foto-jacob-sjomantransportstyrelsen-press

2021-03-19

Även i år spår båtbranschen ett rekordintresse och att du börjar leta båt i god tid. Här är topplistorna på de populäraste båtarna just nu. 

Antalet som ansökte om båtlån hos oss på Lendo ökade under 2020. Även båtbranschen rapporterar om kraftigt ökande försäljning av båtar i spåren av att många svenskar firade hemester på hemmaplan under coronapandemin. 

Flera prognoser inför båtsommaren 2021 pekar på att trenden kommer att hålla i sig och uppemot en halv miljon svenskar funderar på att köpa en fritidsbåt i år. Coronapandemin verkar ha ökat intresset för att fira hemester ombord på en båt. Och svenskarna är duktiga på flytväst, 77 procent har alltid flytvästen på. 

Även Blocket spår rekordstort intresse för fritidsbåtar i år. Den som vill ha en båt till midsommar bör börja kolla redan nu. 

Antalet annonser för både segelbåtar och motorbåtar älade 21 procent ifjol jämfört med 2019.

– Troligtvis kommer det bli en rekordsommar för båtar även i år. Intresset för båtliv har blivit större i och med att vi inte kunnat resa på grund av pandemin, men mycket talar för att det ökade intresset kommer bestå även på längre sikt, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör på Blocket Fordon.

Med tanke på det eskalerande intresset för båtlivet behöver ett båtköp verkligen inte vara pengar i sjön. Med rätt timing kan du till och med få pengarna tillbaka.

– För den som vill köpa billigt är det smartast att köpa under lågsäsong. Men den som ska sälja sin båt gör bäst i att vänta tills precis innan säsongen börjar, när många köpare är på hugget. Då får du allra bäst betalt, säger Henrik Littorin.

Mest sökta i kategorin motorbåtar 2020:

  1. Nimbus

  2. Buster

  3. Ryds

  4. Aquador

  5. Yamarin

  6. Flipper

  7. Uttern

  8. Sea Ray

  9. Bayliner

  10. Princess

Mest sökta i kategorin segelbåtar 2020:

  1. Hallberg Rassy

  2. Bavaria

  3. Maxi

  4. Najad

  5. Linjett

  6. Nauticat

  7. Beneteau

  8. Maxi 95

  9. Hanse

  10. Maxi 77

Källa: Blocket.se

5 tips för en lyckad båtsommar

1. Tänk på säkerheten

Det viktigaste är att tänka på säkerheten. Köper du en båt med eftersatt underhåll så ökar risken för att den ska gå sönder och att du kan hamna i farliga situationer. Satsa på en välskött båt som är kontinuerligt servad och i bra skick.  Varje dag under sommaren rycker Sjöräddningssällskapet ut 40 gånger för att hjälpa nödställda på sjön. 

Innan du ger dig ut på sjön bör du ha kunskap om hur din båt fungerar och om hur du ska bete dig på sjön. Se till att båten har rätt säkerhetsutrustning och att alla har flytvästar. 

2. Att hyra kan vara billigare än att köpa en båt

Att äga en egen båt är en skön känsla, men ofta kan det bli billigare och mer miljövänligt att hyra båten för de semesterveckor du har möjlighet att utnyttja den. Det kan låta dyrt, men tänk på att en båt kostar mycket pengar för de få veckor du kan utnyttja den.  

3.Jämför försäkringar och båtlån

Innan du genomför din båtaffär bör du jämföra både försäkringar och båtlån. Det kan skilja ganska mycket och kommer att löna sig. Genom att göra en låneansökan hos Lendo kan du få erbjudanden om båtlån från upp till 35 långivare kostnadsfritt. Du kan också få ett lånelöfte innan du genomför din båtaffär, vilket kan underlätta när du jämför priser och båtar. 

4. Ordna en båtplats

Det finns de som skaffar båt utan att ha en båtplats, gör helst inte det. Det kan bli en dyr historia om du tvingas ligga i gästhamnar under långa perioder eller till och med ta upp och ner din båt mellan varje gång du ska använda den. 

5. Förbered dig innan du går ut på sjön

Att planera båtturerna underlättar mycket och ökar säkerheten, särskilt om du ska göra längre resor eller utflykter. Börja med att planera din rutt efter sjökort och navigatorer. Undersök vart det kan finnas knepiga passager och lömska grynnor. Kolla vädret noga innan ni går ut. Och om olyckan är framme så måste du ha nödutrustning så att du kan larma. Det är inte säkert att mobiltelefonen fungerar till sjöss, en VHF-radio kan vara räddningen.

Källa: Sjöräddningssällskapet Foto: Transportstyrelsen, Jacob Sjöman - pressbild

Taggar:

BÅTLÅN